Skocz do zawartości

Mod Rewrite - pytanie co wpisac w php

master

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli znasz jakąś inną metodę to chętnie ją poznam bo szczerze mówiąc gubie się w tym...
Tak, dwie z nich przedstawiłem wcześniej.

Stosowanie mod_rewrite bez dodatkowych funkcji wyrażeń regularnych powinno w tym wypadku całkowicie wystarczyć.

Moja rada:

- przyswojenie tematyki przesyłania zmiennych metodą GET

- przyswojenie zagadnień związanych z mod_rewrite w ćwiczeniach

- pogłębienie wiedzy i umejętności w zakresie szeroko pojętych zagadnień programowania w PHP

A dopiero potem zastosowanie tego w własnym serwisie :lol:

:jezyk1:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

[Tak, dwie z nich przedstawiłem wcześniej.

Jak ustalił Erbit obydwie metody nie są dobre dla wyszukiwarek

Stosowanie mod_rewrite bez dodatkowych funkcji wyrażeń regularnych powinno w tym wypadku całkowicie wystarczyć.

Ok, bardzo fajnie, ale może jakaś porada...

Moja rada:

- przyswojenie tematyki przesyłania zmiennych metodą GET

- przyswojenie zagadnień związanych z mod_rewrite w ćwiczeniach

- pogłębienie wiedzy i umejętności w zakresie szeroko pojętych zagadnień programowania w PHP

A dopiero potem zastosowanie tego w własnym serwisie ;)

;)

Ad 1. Między innymi po to piszę na farum

Ad 2. patrz ad.1

Ad 3 i reszta. Wspaniała porada niestety nie ma nic wspólnego z udzieleniem żadnej pomocy na zadane przeze mnie pytanie. Zwykle nie jestem za wykłócaniem się na forum i zawsze przyjmowałem wskazówki i pouczenia z dużą dawką swoistej pokory, ale jak czytam takie coś to odnoszę wrażenie, że komuś zależy bardziej na pokazaniu, że on coś potrafi niż udzieleniu jakiejkolwiek pomocy. Pozdrawiam!

If I could have my wasted days back

Would I use them to get back on track?

Stop to warm and karma’s burning

Or look ahead , but keep on turning?

--------------------

iconm.gif - Metallica

Odwiedź Tattoo Studio i zrób sobie profesjonalny tattoo

Potrzebujesz więźbę dachową lub inne drzewo - tartak

. Wspaniała porada niestety nie ma nic wspólnego z udzieleniem żadnej pomocy na zadane przeze mnie pytanie.
Właśnie udzieliłem ci najlepszej porady!

Jak widać twoja wiedza w tym zakresie jest tak mała, że nie jesteś w stanie zadać właściwego zapytania. Więc czego oczekujesz - Spacerków za rączkę ? Budowanie struktury lików jest zagadnieniem indywidualnym dla danej witryny i jeśli chcesz mieć "przyjazne linki" musisz je samemu zdefiniować, a do tego jest potrzebna wiedza w tym zakresie. Kolega Erbit podał przykładowe linki do stron traktujących o tej tematyce

Cofam co powiedziałem, właśnie zdałem sobię sprawę,że to co z tego zakumałem znaczy tyle co g... !!
Jednak ty nic nie zrozumiałeś, ponieważ nie masz zielonego pojęcia o programowaniu w php! ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Ok, dzięki za pomoc może kiedyś wzniose się na takie wyżyny jak Ty...

--------------------

iconm.gif - Metallica

Niestety w PHP nie da "wsiąść do rozpędzonego pociągu w połowie drogi"...

Więc zamiast stawać okoniem i odbierać moją poradę jako wywyższanie się, doskonal swoje umiejętności w tym zakresie a wtedy może zrozumiesz mój przekaz !

To wszystko co mam Tobie na ten temat do powiedzenia.

;)

Nie staje okoniem bo tu nie o to chodzi. W swoich wypowiedziach często mówisz o koledze Erbicie, tyle że on stara się jakoś pomóc, w swoich postach mówi czego się chwytać i gdzie ewentualnie znaleźć informacje na dany temat. Oczywiście najłatwiej jest powiedzieć naucz się programować i ok. Tyle, że jeśli wszyscy wychodziliby z takiego założenia to po co zakładać fora. W każdym razie nie chcę się kłócić, jedyne co mi pozostaje to poszukać wiedzy gdzieś indziej. Pozdrawiam!

--------------------

iconm.gif - Metallica

Już samo sformułowanie Twojego zapytania:

Mod Rewrite - pytanie co wpisac w php, moja frustracja rośnie!

Swiadczy a tym, żę ... o czym napisałem!

Zadaj konkretne zapytanie, a z pewnością ktoś ci pomoże....

W moim poscie napisałem, że chodzi mi o to co powinienem wpisać w pliku php kiedy już stworzę swoje regułki w pliku htaccess. Znalazłem cos takiego:

https://www.cms.rk.edu.pl/art_183.html

i chciałem zapytać czy to jest dobre rozwiązanie. Jeśli nie to co powinienem zrobić, w którą stronę się udać? To wszystko.

--------------------

iconm.gif - Metallica

...o koledze Erbicie, tyle że on stara się jakoś pomóc, w swoich postach mówi czego się chwytać i gdzie ewentualnie znaleźć informacje na dany temat....

Oj... Nie byłbym taki pewien. Jestem wredny, zgryźliwy i upierdliwy jak chyba nikt na tym forum!

Co do samego Twego problemu. W pierwszej swej wypowiedzi w tym topiku napusałem Tobie odpowiedź. Zainteresuj się $_GET. Z tej tablicy wyjmiesz to co zostało przekazane poprzez adres. Właściwie to chyba tam była najtrafniejsza odpowiedź.

Co do Mion - On ma racje, nie da się wskoczyć w biegu. Poczytaj jeszcze raz porady Mion'a a na pewno dobrze na tym wyjdziesz choć na pewno to długa droga.

Pozdrawiam.

RewriteRule ^mapa_serwisu_([^-]+).html /index.php?s=18〈=$1 [L]

Chodzi o to,że serwis jest w kilku językach i chcę,żeby w linku widoczna była wartość zmiennej przypisana danemu językowi. I teraz co mam wpisać w kodzie php w miejscu index.php?s=18〈=<?=$lang?> ?

Skoro tworzysz taką regułkę to twoje linki będą teraz wyglądały tak:

mapa_serwisu_en.html

mapa_serwisu_fr.html

itd

Oczywiście zakładając, że zmienna lang będzie przekazywać takie właśnie wartości.

I teraz napisz o co dokładnie Ci chodzi?

Z tego co mi się wydaje to powinieneś teraz umieszczać na stronie linki w taki sposób:

<a href='mapa_serwisu_<?php echo $_GET["lang"]; ?>.html'>

zamiast tego co napisałeś:

<a href=' index.php?s=18〈=<?=$lang?>'>

Ale uważam, że powinieneś najpierw poczytać więcej na temat mod rewrite, by wiedzieć o co pytać, bo ciężko jest Ci odpowiedzieć jeśli pytanie jest nie zrozumiałe...Dużo jest o tym napisane tutaj https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showforum=13 i na podstawie tego powienieneś wszystko (czyli to co potrzebne, aby zadać zrozumiałe pytanie) zrozumieć.

Witam!

Na początek jeszcze raz dzięki za zainteresowanie tematem. W woli wyprostowania to i owszem php u mnie kuleje, ale pracuje nad tym :) Jeśli chodzi o to co udało mi się stworzyć w htaccess i w kodzie php to napisałem już o tym wcześniej. Wszystko co mam zrobiłem w oparciu o to:

https://www.cms.rk.edu.pl/art_183.html

Faktem jest, że nie wiedziałem wtedy nic o zmiennej $_get. Dzisiaj zamierzam z tym powalczyć, zastanawiam się tylko czy ta metoda będzie skuteczna na zamianę wszystkich linków bo jeśli chodzi o zmienną języka (Pl, En, itd) to jest dla mnie zrozumiałe, że jest wyciągana z kodu php. Pozdrawiam!

P.S - Co do kolegi Mion`a to oczywiście jego porady traktuję bardzo poważnie i również jestem za nie wdzięczny - to tak w woli uzyskania pełnej jasności :)

--------------------

iconm.gif - Metallica

Tak na szybko:

mod_rewrite to nie jakaś czarna magia wszystko opiera się na wyrażeniach regularnych i przekazywaniu zmiennych metodą GET

Dla przykładu: mamy standardowy link index.php?s=104〈=PL przekazuje on dwie zmienne s= i lang= i te zmienne będą dostępne dla PHP w globalnej tablicy $_GET a dokładnie $_GET i $_GET[lang]

Teraz zastosowanie mod_rewrite spowoduje wewnętrzne przepisanie adresów przez serwer.

Przykładowo chcemy aby nasz link miał postać:

mapa_serwisu_234-PL.html opcjonalnie mapa_serwisu_234-langPL.html

więc tworzymy do tego celu regułkę wyrażeń regularnych:

RewriteEngine On
RewriteRule ^mapa_serwisu_([0-9]+)-lang([A-Z]+).html index.php?s=$1〈=$2 [L]
RewriteRule ^mapa_serwisu_([0-9]+)-([A-Z]+).html index.php?s=$1〈=$2 [L]

ktora :mówi" wszystko co pasuje do liknku:

mapa_serwisu_ <- ^poczatek adresu po którym będą występować same cyfry

[0-9]+ <- cyfry + powtórzone od 1 do n-razy Może być też * od 0 do n-razy

- <-występuje myślnik lub człon -lang

[A-Z]+ <- występują DUŻE litery + powtórzone od 1 do n-razy Może być też * od 0 do n-razy

() nawiasy przypisują wartość do kolejnych zmiennych $1 $2 $3 itd

Przepisz na index.php?s=$1〈=$2

i mamy do dyspozycji $_GET i $_GET[lang]

W serwisie adresów może być cała masa i każdy inny i dzięki wyrażenią regularnym możemy je dopasować i skorzystać z mod_rewrite. Dlatego ważne jest tworzenie w miarę możliwości regułek sprecyzowanych, a nie ogólnych (.*)

Do ćwiczeń zrób sobie jakąś stronę i wyświetlaj twoje zmienne:

<?
print $_GET[s].' - '.$_GET[lang];
?>

jeśli dobrze napisałeś regułki to w wypadku wywołania adresu :

index.php?s=15〈=PL lub mapa_serwisu_234-PL.html

zobaczysz to samo :)

mod_rewtite

Ok, dzięki wielkie za pomoc. Przykład rozjaśnia mi jak to mniej więcej wygląda. Tylko, że za pomocą zmiennej get mogę wyciągnąć tylko to co już w kodzie jest (mam nadzieje że dobrze rozumiem :) ), a co jeśli ja potrzebuję zamiast konkretnej zmiennej, jakąs frazę?

P.S - Aha i dzięki za dobrą wolę :P

--------------------

iconm.gif - Metallica

Niestety nie wiele zrozumiałeś :(

Zmienne przenoszą ciągi znaków = frazy

Poza tym zmienne są wykorzystywane między innymi przez instrukcje sterujące :

$lang='PL';

if($lang=='PL')
print'Strona w jezyku polskim';
else
print'Strona w języku : '.$lang.' ';

PS Jak pisałem, że proponuje Ci abyś doskonalił się w programowaniu w PPH uznałeś, że się "chwale"... Może teraz widzisz, że nie da się "bawić" z PHP nie majac solidnych podstaw. To o co teraz zapytałeś to są podstawy bez tego ani rusz. Nie dogadasz się z angolem znając raptem kilka słow. w ich języku ;)

Mion, chyba się starzejesz... :) choć i ja mimo swej 'wredoty' mam czasem przebłyski dobrej woli :P

Ja też czasami "mięknę"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności