Skocz do zawartości

Mit płatnych katalogów

Exe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio zastanawiałem się w jakim kierunku polskie seo kroczy. Zauważyłem dość krótkowzroczną tendencję ludzi prowadzących katalogi, czy to sełokatalogi czy inne płatne kwiatki, gdzie sobie słono życzą za "rozpatrzenie strony".

Otóż, sprawdzając jaki jest koszt katalogowania strony to przekracza ludzkie pojęcie - można nawet się nie zamknąć w kwocie 200-300 zł plus potężny koszt/czas jaki potrzebny jest na unikalne teksty do nich (często nawet płatne katalogi wymagają unikalnego tekstu co już jest jeszcze dodatkowym kosztem czasu lub pieniędzy)

Biorąc pod uwagę fakt, że katalogi mogą zginąć śmiercią naturalną - nie przedłużenie domeny lub komuś się "znudziło", to koszt według teorii długoterminowy (niby katalogi mają istnieć wieczność i jeden dzień dłużej) a w fakcie mogą pożyć 1-2 lata to czy warto tak na prawdę brnąć w to? Drugim aspektem jest fakt sprzedaży różnych katalogów i brak pewności że nasz link jest bezpieczny.

Według mnie tak potężny koszt połączony z niepewnością linku i widzimisie właściciela katalogu, jest za duży.

Dzięki właśnie płatnym katalogom, o dziwo, pozyskiwanie linków staje się troszkę trudniejsze, ale to właśnie powoduje, że pewna mentalność pozycjonerów powinna się zmienić.

Era czasów gdy katalogowanie było fajnym, łatwym sposobem na pozyskiwanie linków przeszło do historii.

Podsumowując:

- nie opłaca się katalogowanie - lepszą inwestycją długoterminową jest budowanie własnych stron dla użytkowników i budowanie pozycji tych właśnie zapleczówek

- obecna sytuacja powoduje, że trzeba się nakierować na własne zaplecze, gdzie trzeba budować je solidniej i pod użytkownika, aby zarabiały na siebie i uzyskiwały z każdym miesiącem większą moc

- mentalność ludzi prowadzących katalogi płatne jest mylna i powoduje pewne zakłamanie, że ponoszą jakieś tam koszty, poświęcają czas na moderację itd. lecz tak na prawdę doprowadzają do swojego upadku wymagając podwójnych kosztów unikalny opis i płatność za "nadludzki wysiłek moderacji"

- uprzedzając twierdzenie "skąd brać linki do zapleczówek jak nie z katalogów" - są publikery, SWL i inne też dobre sposoby pozyskiwania linków które nie są tak na prawdę drogie jak ktoś jest dobry w swym fachu

PS.Ostatnio dostałem urlop na 7 dni od tego forum i bym chciał rozpocząć mój nowy rozdział na tym forum ;)

Witam, w ostatnich dniach i tygodniach nie logowałem się na konto i nie sprawdzałem co słychać na forum. Okazało się że ktoś się włamał mi na konto i oferował licencje seokatalogów itp. To nie ja oferuję i ktoś próbuję wyłudzić pieniądze od was.

• Odpowiedzi 48
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ostatnio wszyscy przezywaja jakies wewnetrzne zastanowienia nad polskim SEO.

To sprawa wlascicieli katow ile chca za wpis oraz ich dobra wola udostepniajac cos za free.

sprawdzając jaki jest koszt katalogowania strony to przekracza ludzkie pojęcie - można nawet się nie zamknąć w kwocie 200-300 zł

nie kataloguj proste, nikt Ci nie zmusza ;)

Nie mówię tutaj "nie chcesz nie kataloguj"

Moim celem tutaj było, że właśnie rynek seo w Polsce się zmienia i mentalność długoterminowego pozyskiwania wartościowych linków się zmienia powoli. Po prostu chciałem zacząć temat, może po prostu wiele osób się nad takimi rzeczami nie zastanawia, ale jako zawodowy pozycjoner (myślę że dobry, choć zarobki moje tego nie potwierdzają ;) ) chciałem porozmawiać z innymi

Witam, w ostatnich dniach i tygodniach nie logowałem się na konto i nie sprawdzałem co słychać na forum. Okazało się że ktoś się włamał mi na konto i oferował licencje seokatalogów itp. To nie ja oferuję i ktoś próbuję wyłudzić pieniądze od was.

Każdy sam sobie niech kalkuluje czy mu się opłaca katalogowanie, czy też nie.

Ja z niecierpliwością czekam na zapowiadaną tu i ówdzie automatyczną dodawarkę do płatnych SEOków, do tego musiałby powstać ładnie zintegrowany system kodów/płatności, ale myślę że twórca takiego systemu spokojnie mógłby brać 10% profitu, a i tak wszystkim by się opłacało, dlatego się zastanawiam: dlaczego jeszcze nikt tego nie stworzył ? ;)

Podziękowania należą się generałowi bo to od niego wszystko się zaczęło już ponad 3300 ( napewno więcej ;) ) seokatalogów:) Nie ma co przesadzać jest naprawdę kupę dobrych katalogów i myślę że ich właściciele będą dbać o ich jakość i cena za wpis od 1-3 zł to chyba nawet opłacalny interes w przestrzeni choćby 1-2 lat. Te dobre przeważnie należą do osób co wiedzą co to dobry katalog a podrugie niektórym katalogi służą za zaplecze więc po co z niego ryzykować jak się wpakowało trochę kasy ? Zawsze może właściciel odsprzedać katalog nie musi go zamykać ;)

Edit

dlatego się zastanawiam: dlaczego jeszcze nikt tego nie stworzył ? smile.gif
wtedy własnie era darmowych katalogów przeszła by do historii ;)

"Na szczycie zawsze znajdzie się miejsce" - Ale potrzebujesz serwera by tam się znaleźć - Zgarnij kod rabatowy do SEOhost 40% - lub rabat do Cyber_folks - 10% - Rabat do hitme -5% - #reklama #link_sponsorowany

Z drugiej strony taki system nie byłby tak banalną rzeczą jaką może się wydawać na pierwszy rzut oka.

Musiałby zyskać dużą popularność, ale z tym raczej by nie było problemu.

Pozostaje kwestia tego że katalog, katalogu nie równy, i jakby ktoś na przykład kupił 100 pkt systemu, to każdy katalog powinien mieć ustaloną wartość punktową przez właściciela (oczywiście klient sam by mógł sobie zaznaczać i odznaczać do jakich katalogów chce dodać i jaki rodzaj wpisu), w ten sposób zadziałały by mechanizmy wolnego rynku i każdy katalog uzyskałby konkurencyjną wartość punktową.

Kolejna kwestia to unikalność opisów, jak i brak unikalności, ale to też można rozwiązać w racjonalny sposób.

Z drugiej strony taki system nie byłby tak banalną rzeczą ...

Taki system choć nie dla seokatalogu, a dla autorskiego rozwiązania jest na ukończeniu.

Premiera 10.09.2011.

Pozdrawiam

Wymienię punkty z systemu na multikody do katalogów. Zainteresowany? Pisz na priv.

468x60.jpg

katalogi to samo zło - w ogóle nie powinny istnieć, tak jak precle, zaplecze i ble ble ble ...

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

To już kolejny wątek o kończącej się erze katalogów. Katalogi jak żyły tak będą żyć i nic się nie skończy. Trzeba po prostu odpowiednio selekcjonować listę katalogów i po problemie. Wiadomo, jest szansa, że jakiś % katów zniknie, ale to jest seo - czyli loteria ;)

#edyta: piszesz, że "są publikery" zauważ, że te narzędzia też dodają wpisy do KATALOGÓW :)

można nawet się nie zamknąć w kwocie 200-300 zł

Zabrzmiało to jakby chodziło co najmniej o 10tys zł, dalej mi się nie chciało nawet czytać bo od razu wiadomo, że będzie ból, płacz i łzy. Nikt nie każe katalogować, więc kompletnie nie rozumiem tych problemów.

a no i jeszcze gdzie ten mit z tytułu?

zdecydowanie najlepsze gry przeglądarkowe online

kurs java programowanie obiektowe

Rynek walutowy i podstawy forex w jednym miejscu

W sumie 3 miesiące temu robiłem sobie spis Seokatalogów i tylko tych, w bazie miałem 1200 Seokatalogów, gdzie połowa była płatna, koszt przy najtańszym możliwym wpisie, razem ponad 1200zł, wiadome, że do większości się nie opłaca dodawać, a pewnie większość zainwestowanej kasy w te Seokatalogi, to kasa w błoto, ale mogę się mylić. Zresztą płatne są w każdym SEO, czy to polskim, czy zagranicznym, odziwo, za granicą, widziałem, że życzą sobie za wpisy nawet po 5-15$, no więc, teoretycznie przy tym 2zł za wpis nie wiele, ale wiadome, nikomu kasa też z nieba nie spada

Podsumowując:

- nie opłaca się katalogowanie - lepszą inwestycją długoterminową jest budowanie własnych stron dla użytkowników i budowanie pozycji tych właśnie zapleczówek

- obecna sytuacja powoduje, że trzeba się nakierować na własne zaplecze, gdzie trzeba budować je solidniej i pod użytkownika, aby zarabiały na siebie i uzyskiwały z każdym miesiącem większą moc

a w ogóle najlepszą inwestycja jest stawianie własnych katalogów i pobieranie opłat za to, ze osoby dodające do nich swoje wpisy tworzą to zaplecze za Ciebie=)

- mentalność ludzi prowadzących katalogi płatne jest mylna i powoduje pewne zakłamanie, że ponoszą jakieś tam koszty, poświęcają czas na moderację itd. lecz tak na prawdę doprowadzają do swojego upadku wymagając podwójnych kosztów unikalny opis i płatność za "nadludzki wysiłek moderacji"

wiesz w jakim celu duzo osob wprowadza płatnosci w katalogach? bo ilość śmieci, które ludzie potrafią dodać do darmowego katalogu jest ogromna, często dla jednego normalnego wpisu trzeba przebić się przez 10 tekstów, w których tak naprawdę to nie wiadomo o co chodzi. Inna sprawa to, to, ze koszty prowadzenia katalogu to nie tylko czas spędzony na usuwaniu spamu, ale choćby linkowanie katalogów, tak aby wpisy "same" indeksowały się w ciągu 24h.

- uprzedzając twierdzenie "skąd brać linki do zapleczówek jak nie z katalogów" - są publikery, SWL i inne też dobre sposoby pozyskiwania linków które nie są tak na prawdę drogie jak ktoś jest dobry w swym fachu

faktycznie... jeśli uważasz ze utrzymywanie linków w stałych swl jest tanie no to ok.

publikery z tego co pamiętam dodają do precli i własnie katalogów, tyle, że w sumie ich żywotność przypomina rotacyjny swl...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności