Skocz do zawartości

Mit płatnych katalogów

Exe

Rekomendowane odpowiedzi

Nie rozumiem jednego, to ja decyduje co mi się opłaca a co nie, to że daje 300 zeta na płatne katalogi wcale nie znaczę że nie robię zaplecza czy nie zdobywam linki w inny sposób. Z całym szacunkiem, ale topik bezsensowny, ja place za to co daje erfekty, jak zauważę że to nie daje efektów, przestane katalogować w płatnych seokach.

Racje mogę przyznać w jednym jak ktoś ma tylko 300 zl i nie wie na co ich przeznaczyć czy na płatne katalogowanie czy na zaplecze to tu można dywagować, ale i tak pole do popisy male, bo za rok domeny trzeba predluzac , hosting tez

• Odpowiedzi 48
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

No widzę temat ciekawy. Osobiście to powiem, że w dużym stopniu zależne jest od branży i lokalizacji. Dajmy na to małą mieścinę z której pochodzę, tam są 3 pizzerie na krzyż i nikt nie widzi powodu żeby chociaż stawiać własny site :D Kolejny przypadek to biznes usługowy lokalny i na mniejszą skalę. Tam już dodanie do katalogu choćby firm, regionalnego to już jest coś.

Tendencję dodawania do bezpłatnych seoków uważam za świetne rozwiązanie dla firm dopiero startujących na rynku. Załóżmy taką sytuacje, koleś zakłada jednoosobową działalność gospodarczą. Na początku zwyczajnie nie ma funduszy żeby ładować w zaplecza i inne rzeczy. Jak myślicie jakie rozwiązanie jest lepsze dla tego pana? Stawianie zaplecza czy bezpłatne i darmowe katalogi?? Oczywiście, katalogi, gość jest wypromowany i regionalnie i trochę w branży go widać. Jako dodatkowy plus dla właściciela katalogu jest taki, że ma w tym przypadku w miarę unikalny content. Dlaczego?? No bo w płatnym katalogu nie znajdziesz np wpisu tej dopiero startującej firmy. :D

W branży gdzie widoczne w serpach jest jak jedni skaczą przez drugich chcąc wcisnąć swój towar przez około 15 stron wyników googla np. Opony, katalogi płatne spełniają funkcje hierarchizacji wyników. Bogatszy(niekoniecznie), ten co więcej wpakował w marketing jest wyżej.

Także mój wniosek, darmowe jak i płatne katalogi mają jakieś swoje funkcję do spełnienia. Co do kopa jakie dają seoki mogę stwierdzić, że pożyją jeszcze długi okres czasu. Zarówno darmowe i płatne.

Dlaczego nikt nie spojrzy na wydatki jakie mają osoby prowadzące katalogi, już na samym starcie:

25 licencji - 1180,80

25 domen.pl - rejestracja 12,30 za domenę

Prosta skórka - 100-150zl (sztuk 25)

A gdzie tu jeszcze hosting, przedłużenie domen i linkowanie? A czas potrzebny na moderowanie wpisów, aktualizacje katalogów itd.

Jeśli dla was to groszowe sprawy to poczułem się naprawdę biednie ;)

Może uda mi się zrobić coś dobrego

;)

Niekoniecznie potrzeba płatnych licencji. Można się przykładowo dogadać z programistą o współpracy i masz unikalny skrypt katalogu. Kwestia punktu widzenia. Jeden woli licencję wykupić inny autorski CMS po znajomości czy coś. Fakt koszta są, ale przy zadbanym katalogu na długą metę wychodzisz na plus.

Kolejna rzecz to mentalność polskiego SEO. Za 2 złote oczekują Artykułu wartego Pulitzera a za 1 zł wpisu do katalogu PR 7. Taka rzeczywistość.

Pzdr

Jeśli dla was to groszowe sprawy to poczułem się naprawdę biednie ;)

I Tobie chętnie przyklasnę. Co prawda nie płaciłem za licencje ani skórki, ale myślę że moja praca włożona w katalogi była warta duużo więcej, pamiętam mniej więcej ile godzin na nie poświęciłem. Wkrótce przedłużenie domen ato przy 25 będzie 4-cyfrówka. Spróbuję, może za rok wyjdę na zero lub do przodu.

Swoją drogą od czasu wprowadzenia płatności wpisów wcale mocno nie ubyło, za to zmieniły się proporcje między tymi do przyjęcia a chłamem. Chłamu prawie nie ma, a przybyło dobrych wpisów/stron, a przy okzaji może się uzbiera na 2-3 domeny z 25

C.png

C.png

Wkrótce przedłużenie domen ato przy 25 będzie 4-cyfrówka. Spróbuję, może za rok wyjdę na zero lub do przodu.

No, a kto powiedział, że na katalogach płatnych jest jakiś mega interes? ;)

To niczyja wina, że interes z katalogami okazał się nietrafny.

Agencja SEO z Katowic Intoseo - Pozycjonowanie Katowice
Wynajem myjek przemysłowych i warsztatowych - www.myjki360.pl

Dywaniki samochodowe https://topdywaniki.pl/

To niczyja wina, że interes z katalogami okazał się nietrafny.

Zupełni eni eopłaca się prowadzić katalogów - jest opłata = źle, nie ma opłaty = źle, podwyższyć opłatę do 10 zł = też źle ... fatality ;)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zupełni eni eopłaca się prowadzić katalogów - jest opłata = źle, nie ma opłaty = źle, podwyższyć opłatę do 10 zł = też źle ... fatality sad.gif

Widzisz, że większość narzeka, że się przeliczyli z zyskami jeśli chodzi o płatne katalogi, nie tylko w tym temacie, ale rozmawiając z niektórymi powiedzieli szczerze, że liczyli na realnie większe zyski.

Agencja SEO z Katowic Intoseo - Pozycjonowanie Katowice
Wynajem myjek przemysłowych i warsztatowych - www.myjki360.pl

Dywaniki samochodowe https://topdywaniki.pl/

Z katalogami jak z kobietami fajne je mieć ale nie opłaca się ich utrzymywać ;)

"Na szczycie zawsze znajdzie się miejsce" - Ale potrzebujesz serwera by tam się znaleźć - Zgarnij kod rabatowy do SEOhost 40% - lub rabat do Cyber_folks - 10% - Rabat do hitme -5% - #reklama #link_sponsorowany

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności