Skocz do zawartości

include w index.php

Sumer

Rekomendowane odpowiedzi

No ale tutaj mam pewność - przed kodem strony leci sesja (a bo licznik ma liczyć wizyty a nie podstrony), ale to bez znaczenia, nie? No i tłumaczę mu, że kod html jaki dostaje przeglądarka, spider czy geek telnetujący się na port 80 będzie identyczny, a on mnie wtedy odsyła tutaj. Więc czuję się odesłany :-)

nie potrzebnie czujesz sie odeslanym, dobrze mu tlumaczyles - trzymaj sie dalej swojej wersji, jestem z toba.

stąd też moje pytanie - czy wielkość liter w tagach ma rzeczywiście znaczenie?

to be valid or not to be valid - tylko patrzac na ta sentencje ma to znaczenie.

strona jest napisana w PHP, mam tam wybór wersji językowych, cały kod jest schludny, prosty, przejrzysty, dokonywanie jakichkolwiek zmian nie przysparza mi problemów,

tutaj sugeruje zapoznanie sie z warstwami i chociaz probe wydzielenia warsty widoku [szablonu], google ochoczo odpowie na zapytania - "szablony php", "smarty"

O takich rzeczach jak walka z moim utfem w kodzie i wstawianie "krzaczków", które są spoza zestawu dozwolonego w utf nie wspominam

sprobuj wspomniec w dziale dot. php lub na *https://forum.php.pl

jeśli parser PHP zwraca poprawną zawartość kodu html (xhtml) to nie ma to znaczenia czy będzie to dodane w środku czy na początku
Niestety, nie mogę się tym razem z Tobą zgodzić Robercie. session_start(); musi zostać wrzucone w kodzie, zanim jakikolwiek text, choćby spacja trafi do przeglądarki. W innym wypadku obejrzymy
Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /opt/lampp/htdocs/h/index.php:2) in /opt/lampp/htdocs/h/index.php on line 3

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /opt/lampp/htdocs/h/index.php:2) in /opt/lampp/htdocs/h/index.php on line 3

Dla pozycjonera najważniejszy jest efekt działania skryptu php. Powinno go interesować tylko i wyłącznie to, co można zobaczyć opcją "Pokaż źródło", inne pierdoły to działka programisty. Jedynym wyjątkiem jest sytuacja, gdy chce wyłączyć sesje dla bota, co może być przydatne. Tak jak pisali przedmówcy, wielkość znaków w tagach ma znaczenie tylko dla sprawdzania poprawności dokumentu i oczywiście lepiej jest, gdy w xhtml używasz małych liter. Prawdopodobnie twój "pozycjoner" ma jakiś stary edytor html i wszystko to zostało zrobione automatycznie, za niego. Pozdrawiam

Dała matka rozum? To kombinuj.

Niestety, nie mogę się tym razem z Tobą zgodzić Robercie. session_start(); musi zostać wrzucone w kodzie, zanim jakikolwiek text, choćby spacja trafi do przeglądarki. W innym wypadku obejrzymy
Mała dygresja: NIE MUSI ... można jako pierwszą wywołać funkcje ob_start(); i wyslac "coś" do przeglądarki a dopiero potem zainicjować sesje sesion_start();
<?
ob_start();
print 'wysylam cos';
session_start();
setcookie('cos','ok');
?>

i oczywiście lepiej jest, gdy w xhtml używasz małych liter.
Małe litery w tagach to jest wymóg XHTML więc nie lepiej, TYLKO jest to wymagane jeśli dokument bma być zgodny z specyfikacja XHTML

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Mała dygresja: NIE MUSI ... można jako pierwszą wywołać funkcje ob_start(); i wyslac "coś" do przeglądarki a dopiero potem zainicjować sesje sesion_start();
Oczywiście masz rację. Jednak w takim przypadku byłaby to raczej sztuka dla sztuki. Osobiście zawsze startuje sesję w pliku header.php każdego skryptu, a dopiero dalsza część skryptu wyświetla html.

Dała matka rozum? To kombinuj.

<?
ob_start();
print 'wysylam cos';
session_start();
setcookie('cos','ok');
?>

no tak, pominąłem buforowanie, jakoś zawsze wolę tak przegrupować kod, aby nie trzeba było uciekać się do buforowania bez wyraźnego powodu, a taki jak dotąd na szczęście mi się nie pojawił

tutaj sugeruje zapoznanie sie z warstwami i chociaz probe wydzielenia warsty widoku [szablonu], google ochoczo odpowie na zapytania - "szablony php", "smarty"

to jest prosta strona składająca się z 4 podstron, dwie wersje językowe, co daje nam 8 podstron, z racji tego (no i nie oszukujmy się, budżetu też) nie używałem tam swojego CMSa, w którym duża część contentu jest wyświetlana przy pomocy różnych funkcji i mam dość szerokie możliwości zmian, zarówno w obrębie warstwy informacyjnej jak i przypisanych im styli (wystarczy dać odpowiednią klasę lub id <divom> i <paragrafom>, kodowaniem css zajmuje się kto inny, na szczęście od dnia, kiedy piszemy (no, staramy się) strony zgodne z XHTMLem i poprawne semantycznie, dość szybko poznałem wytyczne jakich muszę się trzymać, aby gość od css nie musiał się męczyć zbytnio, zresztą często pracujemy równocześnie zdalnie na serverze - ja pracuję w php i zajmuję się generowaniem odpowiednich informacji a on koduje css przez co jest odpowiedzialny za wygląd. Ale to już trochę offtopic, prawda? :-) )

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności