Skocz do zawartości

php5-mbstring - błąd kompilacji

Artur

Rekomendowane odpowiedzi

Robiłem sobie spokojnie upgrade php na wersje 5.1.1 z portów (freebsd). Niestety jak portupgrade wziął się za php5-mbstring wyłożył się. Sprawa jest dosyć świeża i mimo poszukiwania jakichś informacji nie jestem w stanie znaleźć rozwiązania. Niestety nie znam na tyle c żeby napsiac jakiegos patcha. Może ktoś z Was jest na tyle mocny , żeby rzucić jakąś sugestię.

/usr/ports/converters/php5-mbstring/work/php-5.1.1/ext/mbstring/oniguruma/regerror.c: In function `onig_error_code_to_str':
/usr/ports/converters/php5-mbstring/work/php-5.1.1/ext/mbstring/oniguruma/regerror.c:195: error: syntax error before "va_dcl"
/usr/ports/converters/php5-mbstring/work/php-5.1.1/ext/mbstring/oniguruma/regerror.c:203:27: macro "va_start" requires 2 arguments, but only 1 given
/usr/ports/converters/php5-mbstring/work/php-5.1.1/ext/mbstring/oniguruma/regerror.c:203: error: syntax error before "va_start"
/usr/ports/converters/php5-mbstring/work/php-5.1.1/ext/mbstring/oniguruma/regerror.c:270: error: syntax error before "va_dcl"
/usr/ports/converters/php5-mbstring/work/php-5.1.1/ext/mbstring/oniguruma/regerror.c:274: error: redefinition of parameter 's'
/usr/ports/converters/php5-mbstring/work/php-5.1.1/ext/mbstring/oniguruma/regerror.c:193: error: previous definition of 's' was here
/usr/ports/converters/php5-mbstring/work/php-5.1.1/ext/mbstring/oniguruma/regerror.c:278:25: macro "va_start" requires 2 arguments, but only 1 given
/usr/ports/converters/php5-mbstring/work/php-5.1.1/ext/mbstring/oniguruma/regerror.c:278: error: syntax error before "va_start"
*** Error code 1

Stop in /usr/ports/converters/php5-mbstring/work/php-5.1.1/ext/mbstring.
*** Error code 1

• 4 tygodnie później...

sie za bardzo nie znam, ale odczulem ze *bsd lubia byc spojne jezeli chodzi o pakiety i ich wersje, a takze gcc i temu podobne. moze szerzej (jesli to upgrade) zrobic update wiekszosci pakietow ?

portversion -l "<" /* zobaczysz co wymaga update'u i dalej

portupgrade -arR

Nie odpali mi portversion teraz ze wzgledu na brak spójności pomiędzy paczkami. phpmyadmin wymaga php5-mbstring a poniewaz go nie mam wymaga abym odpalil pkgdb -F i poprawil powiazania - czego nie moge zrobic bo nie mam zadnego mbstringa.

Poza tym na wersji 'produkcyjnej' serwera nigdy bym sie nei odwazyl na portupgrade -a. Zawsze robie portupgrade -rRn nazwapaczki. Pozniej patrze co trzeba najpierw i powolutku tak upgraduje - Nie chce dopuscic do sytuacji w ktorej wylozylby mi sie serwer.

Poza tym kiedy robilem wlasnie update php na 5.1.1 reszte portow juz mialem po update.

Z tego co szukalem t taki problem wystepuje jedynie dla maszyn 64bitowych.

Może to nie do konca rozwiązanie Twojego problemu ale moze jakos pomocne.

phpMyAdmin wymaga mbstring'a tylko przy połączeniu z charset utf8. Zmien na ISO-8859-2 i nie bedzie sie ten błąd pojawial.

Mariusz Dalewski

MD Software

Programowanie systemów CMS

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności