Skocz do zawartości

Przyrost linków i spadek na linkowaną frazę

agland

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam następujące pytanie odnośnie zdobywania linków. Sytuacja w której na daną frazę zaczynam zdobywać linki, można powiedzieć trochę bardziej aktywnie linkuję ale bez przesady, z blogów i dobrych katalogów. Fraza kilka dni od zaindeksowania linków spada o kilka lub kilkanaście pozycji. Później przez dosyć długo buja się trochę w górę i w dół. Nie mówię tu o drastycznych spadkach ale o balansie po otrzymaniu nowych linków.

Czy to normalne, że przy pojawieniu się nowych linków z danym anchorem algorytm zaczyna "mieszać" coś, obniża lekko pozycję strony i potrzeba czasu aby ugruntowały się one w indeksie i pozycja się wzmocniła? Tak jakby strona musiała od nowa walczyć o reputację i następowało ponowne zliczanie linków. Wcześniej myślałem, że rozsądne zdobywanie linków z przyzwoitych źródeł daje wzrosty a tu od pewnego czasu widzę, że im większy "ruch" przy jakiejś frazie tym pozycje bardziej niestabilne.

Jak wytłumaczyć takie zjawisko?

Zasadniczo sprawa tyczy się fraz, które podlinkowuję mocniej. Ogólnie to staram się aby przyrost delikatny na różne anchory był cały czas. Po prostu wcześniej takiego zjawiska nie obserwowałem. Linkowałem a strona się pięła w górę. Teraz takie mieszanie widać dużo lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności