Skocz do zawartości

Serwer na neostradzie

botox

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też rozumiem, co on chce osiągnąć i dlaczego ale:

1) Technicznie jest to praktycznie niewykonalne na neostradzie

2) To zliczanie linków z różnych IP może wyjść bokiem jeżeli za szybko te IP się zmieniają dla danej domeny/domen, nie wiadomo jak google na to zareaguje

Jednak tak jak pisałem wyżej:

GO BOTOX DO IT

a później napisz nam tutaj o swoich wrażeniach.

• Odpowiedzi 34
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Erbit ale wtedy to będzie taki SWL pzreciez rotacja jest nie na próbce 10 IP, po 2 gie sam wiesz ze IP już nie jest wyznacznikiem zróżnicowania linków, po 3 cie zbananuje taka maszynke jemu TEPsa w 5 minut.

Tez chętnie zobaczę czy to działa

Aha jeszcze jedno, najważniejsze:

co z tego, że będzie miał linki z róznych IP ? Tak naprawdę nie będzie ich miał. Dlaczego ?

Bo domena (nazwijmy ją DOMENA-A.PL) będzie aktywna tylko 24 godziny (załóżmy), później wchodzi nowe IP i nowa domena: DOMENA-B.pl

Za chwilę bot google próbuje wejść na DOMENA-A.PL i kiszka, bo już się nic nie pokazuje (prawdopodobnie IP przydzielone komuś innemu), czyli nie istnieje i od razu takie linki są tracone, co więcej jak zrobi to masowo to google może go ukarać.

Dlatego ten pomysł jest kompletnie bez sensu.

Zwróć uwagę, że googlebot przy większym zapleczu, będzie odwiedzał twoje strony częsciej niż zdążysz przełączać IP do tego dochodzi propagacja w DNS-ach. Efekt będzie taki, że będziesz miał sporo błędów 404.

Ja osobiście nie zmieniałbym IP. Wydaje mi się że wystarczy zmiana raz na dzień którą robi neostrada + ustawienie częstotliwości odwiedzania stron przez bota na 1-2 dni.

Hmm, widzę że ktoś strasznie spamuje:

https://kgyra.dyndns.org/vru.html

https://cwtba.dyndns.org/qfq.html

https://wzhta.dyndns.org/oio.html

chociaż normalne strony też się zdarzają: https://esrf.dyndns.org/site/

Bildero - super wydajny serwer zdjęć, możliwość skalowania w locie, zoom, zdjęcia obrotowe (360 stopni), własny znak wodny i wiele innych możliwości.

Ja zaś rozumiem podejście botx'a.

Po co kupujecie różne IP ?

On chce to rozwiązać za pomocą zmiany IP. Wtedy Google będzie zliczało linki pochodzące z różnych IP.

Oczywiście trudno będzie zrealizować restart modemu po odwiedzinach bota a i wiele wątpliwości budzi sama zmiana IP dla jednej domeny ale sama idea jest bardzo ciekawa.

@botox - pamiętaj też o tym, że takie dyndns po zmianie IP ma około minuty opóźnienia w przełączeniu adresu na nowe IP.

I takie podejście lubię. Już nie takie rzeczy sam sobie załatwiłem, nie mówię tu o pozycjonowaniu.

Z restartem modemu mam już pewien pomysł, muszę tylko jeszcze poobserwować jak działa googlebot i potwierdzić moje przypuszczenia.

Główny problem to, czy google będzie traktował takie strony jako podejrzane, czy coś o tym wiadomo. Niestety nigdzie nie znalazłem o tym informacji.

Z opóźnieniem dyndns nie ma problemu - napisałem sobie skrypt, który po restarcie modemu informuje dyndns o nowym IP, nie czekając aż program do dyndns sam wykryje potrzebę zmiany. ;) Trwa to kilka sekund.

ps. Przejrzałem logi z serwera z tego roku i nigdy nie powtórzyło się IP, a modem restartuję często, nawet kilkadziesiąt razy na dzień.

Bo domena (nazwijmy ją DOMENA-A.PL) będzie aktywna tylko 24 godziny (załóżmy), później wchodzi nowe IP i nowa domena: DOMENA-B.pl

Za chwilę bot google próbuje wejść na DOMENA-A.PL i kiszka, bo już się nic nie pokazuje (prawdopodobnie IP przydzielone komuś innemu), czyli nie istnieje i od razu takie linki są tracone, co więcej jak zrobi to masowo to google może go ukarać.

Chyba się nie rozumiemy. Każda domena będzie (prawie)zawsze prowadzić na "swoją" stroną, poza momentami, kiedy bot będzie przerabiał jedną stronę, więc aby uniknąć zdublowania IP, wtedy nie wpuszczę go na pozostałe, ale tu też widzę pewnie niebezpieczeństwo. Może więc pozwolić na takie sytuacje, w końcu raz czy dwa jak się IP zdubluje na konkretnej stronie, to za jakiś czas i tak ta strona będzie na innym IP, chyba że google pamięta historię IP, na których była domena, wtedy gorzej.

Erbit ale wtedy to będzie taki SWL pzreciez rotacja jest nie na próbce 10 IP, po 2 gie sam wiesz ze IP już nie jest wyznacznikiem zróżnicowania linków, po 3 cie zbananuje taka maszynke jemu TEPsa w 5 minut.

Tez chętnie zobaczę czy to działa

TEPSA tego nie zbanuje. Robiłem już podobne automaty do głosowania z różnych IP.

Zwróć uwagę, że googlebot przy większym zapleczu, będzie odwiedzał twoje strony częsciej niż zdążysz przełączać IP do tego dochodzi propagacja w DNS-ach. Efekt będzie taki, że będziesz miał sporo błędów 404.

Ja osobiście nie zmieniałbym IP. Wydaje mi się że wystarczy zmiana raz na dzień którą robi neostrada + ustawienie częstotliwości odwiedzania stron przez bota na 1-2 dni.

Wiem, dlaczego muszę to przeliczyć. Z propagacja w DNS w przypadku dyndns nie ma problemu.

Tak jak proponujesz wszystkie strony będą miały to samo IP, tyle że co dwa dni inne, a mnie nie o to chodzi.

A tak na marginesie - wiecie jak nam za granicą zazdroszczą, że neostrada daje zmienne IP?

I nie mówię tu o omijaniu limitu z megavideo ;)

Trzeba to wykorzystać, że TPSA jest chytra i nie zakupiła IP dla wszystkich potencjalnych użytkowników.

EDIT: mój najnowszy pomysł jest następujący.

Podłączam do serwera dwie neostrady - koszt znikomy, wystarczy najtańsza neostrada, a i tak mam obecnie dwie linie telefoniczne - w momencie odwiedzin googlebota, resztę stron przełączam na to słabsze łącze, gdyby bot w międzyczasie chciał się zając inna stroną, to ta ma już inne IP. Skomplikowane, ale da się zrobić.

Moim zdaniem to jest niepotrzebna strata czasu a i tak jestem pewien, że nie wyjdzie to tak jak planujesz. Dlatego staram się zniechęcić bo po prostu stracisz czas - no może po za tym, ze czegoś się tam nowego przy okazji douczysz. Ten czas poświęcony na takie mieszanie jeżeli wykorzystasz na inną pracę to da Ci prawdopodobnie zarobek większy niż koszt normalnego hostingu.

Moim zdaniem to jest niepotrzebna strata czasu ...

Ja się zgadzam ze wszystkim co napisaliście (prawie) bo wydajność takiego rozwiązania będzie żadna a i wykorzystanie do profesjonalnych zadań też żadne (choćby z tego powodu, że wszystkie IP będą z jednej klasy).

Stwierdziłem tylko, że pomysł jest ciekawy - może dlatego, że ja nie wpadłem na to by "wadę neostrady" przerobić na taką korzyść.

Amen.

I na czym niby polegał ten ban?

Pewnie po prostu DSLAM się zawiesił i tyle. Zdarza się, jak za często się rozłączasz, ale bardzo rzadko. Dzwonisz na 0800102102 i prosisz o zrestartowanie portu. Oczywiście wcześniej poproszą cię o zrestartowanie Windowsa.:)

@MaxPan TP podziękowała Ci za współpracę? Drążę ten temat bo mam templatkę do zenka która ma za zadanie zakładać 200 kont dziennie na pewnym dużym zagranicznym portalu (po każdym założeniu reconnect i zmiana ip). Zastanawiam się czy to bezpieczne bez proxy

• 2 tygodnie później...

Odnośnie zmiennych IP, pamiętam artykuł sprzed jakiś 2 lat, że google miało patrzeć na zmienne IP z przymrożeniem oka, a nawet banować domeny na zmiennych IP. O wysyłaniu maili tym bardziej zapomnij.

Zmiennym IP możesz oszukać co najwyżej SWLe, zaplecza na tym nie zbudujesz. Poza tym, taki domowy serwerek też za darmo nie jest, dolicz do całości około 30zł miesięcznie za prąd i cenę podzespołów, 1000 stron szrot nie uciągnie.

Jeżeli masz czas i pieniądze na to, przeprowadź test. Sprawdź jak google indeksuje taki kontent i jaką moc mają linki kierowane ze stron na dynamicznych IP.

Quas Primas

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności