Skocz do zawartości

Niezależne dziennikarstwo

Kinger

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 48
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@Kinger

Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Bronisław Komorowski, z okazji 31. rocznicy podpisania Porozumień Sierpniowych, wręczył ordery wybitnym działaczom opozycji demokratycznej. Uroczystość odbyła się w Pałacu Prezydenckim 31 sierpnia 2011 r.

Odznaczeni zostali:

za wybitne osiągnięcia w działalności na rzecz przemian demokratycznych i wolności słowa w Polsce, za zasługi dla rozwoju wolnych mediów i niezależnego dziennikarstwa

co znaczy tyle, że zostali odznaczeni za swoją działalność w opozycji (m.in. w latach '80-tych) a nie to czym się obecnie zajmują, bo wielu z odznaczonych nie zajmuje się obecnie dziennikarstwem, a np. Zimowski od ponad 4 lat nie żyje...

Pozdrawiam

Piotr

Skąd ta teoria ?

Nie wiem czy najbardziej, ale niedawno jakiś ranking się przewinął, gdzie jasno wynikało, że frywolnie się podchodzi do inwigilacji obywateli (ale to normalna zaszłość po komunie, więc nie ma się co dziwić)

...ale wracając do tematu:

Cóż w tym takiego niezwykłego?

Wg. mnie - to zdrowa logika. Jest jednym z założycieli GW, która powstała w niejasnych okolicznościach w niejasnych ustaleniach tzw. okrągłego stołu. Więc mówienie że jest niezależnym dziennikarzem, a do tego walczącym o wolność mediów, jest spooorym nadużyciem. Oczywiście jest to zwykłe teoretyzowanie, na które pewnie nie znajdzie się dowodów - ale to tak samo, jak wszyscy wiemy kim był TW "Bolek", jednak nie można tego jednoznacznie udowodnić. Dlatego chyba jest rozsądnym ten, który się nie angażuje emocjonalnie w takie rzeczy, bo szkoda nerwów i zachodu, na poczynania tej "elity" która się kisi w własnym sosie. Przecież to nie przypadek, że syn PRLowskich komunistycznych aparatczyków, z bratem mordercą Polskich patriotów na czele - dostał się pierwszy do tajniackich akt PRL-owskich służb... a wdzięczność niewykapowanych nie ma przecie granic

Kazek76 ciekawe porównanie - a możesz uzasadnić co on takiego w 2010. zrobił dla ochrony życia? Bo może faktycznie masz rację...

Natomiast o ile wiem Niemczycki w talach 80. pracował w podziemiu nad drukiem i kolportażem Tygodnika Mazowsze, natomiast nie przypominam sobie aby kogoś zabił czy popełnił jakieś przestępstwo.

Nie wiem, może chociaż mi powiesz coś o jego działaniach na rzecz przemian antydemokratycznych, zniesienia wolności słowa w Polsce, zniszczenia wolnych mediów lub niezależnego dziennikarstwa?

Chętnie się dowiem czegoś w tym zakresie i zmienię swoje stanowisko zaprezentowane w tym wątku.

Pozdrawiam

Piotr

Po pierwsze - Niemczycki w przeciwieństwie do tych, którzy lata 80te spędzili pod maminą spódnicą zorganizował druk i kolportaż Tygodnika Mazowsze, a więc niewątpliwie ma swój wkład w rozwój niezależnego od władzy dziennikarstwa.

Po drugie - można się nie zgadzać z poglądami środowiska GW ale twierdzenie, że to środowisko jest zależne od władzy to totalna bzdura.

Kazek76 ciekawe porównanie - a możesz uzasadnić co on takiego w 2010. zrobił dla ochrony życia?

... nie zabijał? :)

może chociaż mi powiesz coś o jego działaniach na rzecz przemian antydemokratycznych, zniesienia wolności słowa w Polsce, zniszczenia wolnych mediów lub niezależnego dziennikarstwa?

Jest jednym z tych nielicznych, którzy zakładali GW - to akurat mi wystarcza.

Po drugie - można się nie zgadzać z poglądami środowiska GW ale twierdzenie, że to środowisko jest zależne od władzy to totalna bzdura.

100% prawda! To jest totalna bzdura! Przecież nie po to Michnik buszował bez kontroli w papierach bezpieki, by być teraz od kogoś zależny!

Wiem, że nie każdy się zgadza z tego typu twierdzeniami, oraz uważa takie rzeczy za wymysły - jednak nie przeszkadza mi to, gdyż po prostu logika sama podpowiada, że taki obrót spraw miał miejsce. Po `89 cieszono się, że komuna oddała władzę, jednak naiwnym jest sądzić, że te wszystkie struktury inwigilujące/katujące/węszące nie przygotowały sobie ciepłej poduszeczki na mięciutki upadeczek. Nie myślcie w kategoriach swoich, bo nie jesteście tego typu ludźmi! To są zwykłe sku..... na wzór ssmanów itp. Więc ot tak się rozwiązali i nic? Dopiero na tym tle przemian, należy spojrzeć na niektóre osobliwe przypadki, tworzenia się poniektórych imperiów, wielkich bogactw i władzy. Od kelnera do milionera. :)

Przecież do cholery gdzieś te miliony dolarów z Pewexów utylizowano? Teczki to bardzo duża władza, a w odpowiednich rękach (a przykład dał jemu i brat i matka i ojciec) to władza i szmal! Też nie lubię tego wredniacha Macierewicza, jednak chyba wszyscy pamiętamy jaki wywołał popłoch w tych środowiskach, chcąc ujawnić agentów.

Niestety wszystkie polityki są takie same i na jaką byś nie wymienił to nic dobrego by z tego nie wyszło dopóki nie zmieniła by się mentalność klasy rządzącej i także naszej. Przydało by się tylko trochę więcej honoru i pokory, którą bym przeniósł z rządów azjatyckich, a konkretnie z Japonii.

A ja wam powiem - niech PiS wygra wybory. Życzę im tego, poważnie. Nie popieram ich ale niech wygrają. Czemu? Żebym mógł się za rok czy dwa lata śmiać i szydzić z wyborców, że nic się nie zmieniło - nie nastąpiła żadna odnowa moralna, nie wprowadzono dyktatury, nie wywrócono Państwa na opak itd.

Straszenie PiSem to zwyczajna wyborcza zagrywka PO i wyborcy manipulowani przez Tusk Vision Network 24 się na to nabierają. A jedynie co może być, to po prostu jeszcze bardziej żenująco/śmiesznie w Sejmie.

Dla zwykłego człowieka nic, absolutnie się nie zmieni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności