Skocz do zawartości

ZenBLOG

sebau

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi Sebau, tym nie mniej mam kolejne pytanie :)

Wstawiłem do Articles 3 artykuły, następnie wybrałem 3 różne postery na blogi które już miałem. Zenblog dodał do jednego bloga arta, na dwa kolejne już nie (tego jednego arta usunął z Articles tak jak powinien).

Kiedy wybrałem te 2 blogi jeszcze raz (posters) to zennoposter wyrzuca mi info że "No articles directory or no files in directory..."

O co chodzi? Na 100% są 2 artykuły w tym aktywnym projekcie pod ikonką Articles.

EDIT

Puściłem jeszcze 2 próby i teraz artykuły usuną, ale na blogach się nie pojawiły.

EDIT2

Wydaję mi się, że ZenBlog myśli zapostował (bo zennoposter zwraca Sukcess), usuwa art mimo iż post się nie pojawia i w tym problem. Także pozostaje pytanie czemu posty się nie pojawiają?

Edytowane przez Elias

Okolice Krakowa - zdjęcia, opisy wycieczek po Małopolsce etc.

r0qqgk.gif

@Elias - podaj na maila jakie to były szablony. Przy niedziałających szablonach może się tak dziać - musimy to sprawdzić. Dlatego tworzymy kopie artykułów - artykuly_uzyte.txt aby można było je odzyskać.

informacyjnie: wczoraj dodaliśmy polską platformę blogową a dziś na wieczór będzie na pewno jeszcze jeden custom blog ;)

Szablony do zennopostera - ZenBLOG, ZenSocialBot, ZenOgłoszenia, Szeptacz, ZenFles, ZenReview, szablony do poczty i inne). Tylko profile VIP proszę zamawiać przez priv lub email

Skończyłem przebieg blogów 5 minut temu - założył 51 sztuk z 78 szablonów które są w /blogs/. Zobaczymy jak będzie z postowaniem na tych, do których są postery. Generalnie uważam, jak i chyba inni, że dobrym kierunkiem byłoby nie tyle tworzenie nowych szablonów co utrzymywanie w dobrej formie tych które są teraz, albo nawet tylko np. 50 wybranych, tak żeby były cały czas aktualne, tak postery jak i "zakładacze". Przyszłością SEO jest jakość.

Ok nowa paczka pytań :)

1. Czy jeżeli dodam z palca jakiś blog który jest obsługiwany przez postera do wykazu blogów projektu (poprzez tą opcję edit as text) to zennoposter będzie normalnie na nim postował?

2. Czy jest jakaś możliwość wprowadzenia artykułów/tagów/tytułów z pliku? Myślę że genialnym pomysłem by było dodanie takiej opcji, bo szybciej jest zrobić pliczek zgodny z jakimś wzorcem i potem go tylko importować niż klikać w te wszytskie okienka (mowa o opcji add articles). Wzór pliku txt mógłby być taki np. title1|art1|tags1;title2|art2|tags2 etc.

3. Czy nie dałoby się oznaczać w nazwie pliku jakimś prefiksem blogu który ma swojego postera? Np. że miałyby na początku "P" albo coś. Znacznie by to ułatwiło pracę. Bo teraz trzeba spisać postery a potem szukać po kolei blogów-zakładaczy.

EDIT. Sebau, wysłałem Ci tak informacyjnie log na maila.

Edytowane przez Elias

r0qqgk.gif

Nowa wersja a w niej :)

dodaliśmy wetpaint.com

i naprawiliśmy zaniedbane postery: blog.ca, blog.co.uk, sites.coogle.com, blinkweb.com, livejournal.com, tumblr.com, manifo.com, mywapblog.com, flixya.com

@Elias

Ad 1. Na ten moment nie zadziała to prawidłowo ale będziemy usprawniać postery - także będzie można sobie tematycznie grupować blogi i do nich wrzucać tematyczne artykuły a tam będzie mogło być dużo

Ad 2. obecnie nie - ale wkrótce dodamy jakiś generator

Ad 3. Nie bardzo rozumiem po co tego szukać. Wrzucamy zawsze na liste wszystkie postery i jak nie ma zalozonego bloga, to poster odpali się dosłownie na chwile le w niczym to nie przeszkadza.

Szablony do zennopostera - ZenBLOG, ZenSocialBot, ZenOgłoszenia, Szeptacz, ZenFles, ZenReview, szablony do poczty i inne). Tylko profile VIP proszę zamawiać przez priv lub email

Fajnie, że te postery zaktualizowaliście, oby tak dalej.

@Sebau:

AD. 1. Jakby umożliwić taką opcję, czyli manualne dodawanie już istniejących blogów pod kątem posterów to byście mogli skusić tych którzy mają już swoje wypieszczone blogi, natomiast ręczne dodawanie wpisów zabiera im za dużo czasu. Do tego czasem się może szablon zakładający zdeaktulizować, przez co poster staje się użyteczny tylko do już istniejących. A tak można w 10 sekund założyć bloga z palca, dodać do projektu i używać potem postera.

AD. 2. No, przyznam że czekam na jakąś opcję importu tekstów z txt jak na następce Małysza.

Ad3. Ok, masz rację w sytuacji kiedy mamy już założone blogi i chcemy postować to rzeczywiście można zaznaczyć wszystkie postery i tyle.

Natomiast w przypadku, kiedy dopiero zakładamy blogi, a nie chcemy marnować czasu i zasobów na te które nie mają posterów to informacja w formie dajmy choćby prefiksu w nazwie byłaby bardzo nieoceniona. Oczywiście zrobiłbym to sam u siebie na dysku, ale przyjdzie aktualizacja i robota od nowa.

r0qqgk.gif

w dzisiejszej wersji usuniemy, te, które nie działają i od teraz prosze usuwać szablony z katalogu Templates przed wrzuceniem nowej paczki. Część z tych blogów o których napisałeś po prostu nie działa. Np. posterous i inube ma na ten moment problem z rejestracją - do momentu aż nie naprawią nie będziemy wrzucać szablonu do paczek aby nie marnować na nie czasu przez Wasze zenki. Jest kilka, które nie wysyłają maili a przykładowo blogspot_es ma trudną captche i niezbyt często zakłada. Pinger, blogymate, over-blog czy supernova działają u nas. W skrócie w dzisiejszej wersji przerzucimy trochę szablonów do kwarantanny a przy okazji naprawiliśmy kilka blogów ;)

dziś kolejna łatka i jeszcze tak dobrej skuteczności nie mieliśmy - proszę tylko usunąć stare szablony przed wgraniem nowych.

tu można sprawdzić status blogów i posterów:

https://zptemplates.com/blogs-list

@szfab - o2 odradzam - bo jest na czarnej liście kilku platform. co do yahoo - to jeden email=1 zalozony blog. W przypadku google, to mozna podpinac kilka blogów pod jedno konto google. Obecnie jest naprawde wysoka skuteczność. tylko przed zgraniem nowj paczki szablonów usuwajcie stare pliki. Wszystko testowalismy na zennoposter 4.3.6. Już wyszła nowsza wersja ale dopiero będziemy testować na niej. Dam znać jak działa.

Minął u mnie miesiąc korzystania z ZenBloga toteż wrzucę może parę konkretnych informacji:

Korzystając z wszelkich rad (parę emaili w swojej domenie, smamfilter off, różne IP) udało mi się założyć 56 blogów. Przy jakiś 20% trzeba było trochę rzeźbić (próbować ponownie z innym mailem, IP). Generalnie uważam to za niezły wynik.

Poniżej wklejam te, których nie udało mi się założyć, mimo wielokrotnych prób (puszczałem po kolei po jednym procesie patrząc co się dzieje):

blog.hr

blogbaker.com

blogdrive.com

blogspot.es - (problem z hasłem, muszą być duże litery)

bugs3.com

flixya.com

mouthshut.com

over-blog.com

pinger.pl

sitesgoogle.com - (na 100% mam dobre konto bo blogger się udał)

squidoo.com

ucoz.com

Myślę, że problemem jest często za krótki czas na aktywację - da się go jakoś wydłużyć?

Jeśli chodzi o postery to udało mi się zapostować na 39 z tych 56 założonych. Poniżej wklejam te, na których mi się nie udało (oczywiście nie ma tu tych, które nie mają postera):

blogyahoo.com - dziwna sprawa, niby postuje, a jak chce obejrzeć posta to go nie ma, wina raczej po stronie bloga

jambase.com - tutaj jest chyba wina po stronie serwisu, nie wiem czy tam się da postować (komuś się udało?)

mylivepage.com - error, chyba zmieniło się coś bo zenek nie znajduje html etc.

jux.com - jak wyżej

blog.opera.com - odpalam szablon, 2 sekundy i proces się kończy

Twój ruch Sebau ;) A tak na zupełnie serio już to uważam że zenblog daję radę, choć trzeba nad nim trochę przysiąść i bywa flustrujący.

Swoją drogą jakby stworzyć jakieś miniforum, to możnaby trochę bardziej się wymieniać doświadczeniami, np. gdzie jaki język przyjmują, które blogi padają szybko etc., co nie działa.

r0qqgk.gif