Skocz do zawartości

ZenBLOG

sebau

Rekomendowane odpowiedzi

@Elias - dzięki za informacje i wskazanie bugów. Będziemy działać.

Co do posterów, to w przyszłym tygodniu wiele zacznie działac, bo naprawimy je przy okazji wprowadzania możliwości zamieszczania wielu blogów z tej samej platformy na projekt :)

Szablony do zennopostera - ZenBLOG, ZenSocialBot, ZenOgłoszenia, Szeptacz, ZenFles, ZenReview, szablony do poczty i inne). Tylko profile VIP proszę zamawiać przez priv lub email

wersja 3.35 gotowa do pobrania:

dodaliśmy:

yola.com

w aplikacji dodalismy przy projekcie opcje - czy ma dodawac do wszystkich blogów czy nie(chodi o to jak ktoś doda sobie np. 10 blogów na wordpress.com dotyczących tej samej tematyki). Może je wrzucić ręcznie do jednego projektu. Wówczas poster do wordpress.com doda artykuły do wszystkich z tych blogów lub tylko do jednego losowego - w zależności od ustawień w projekcie.

Działa to testowo tylko dla blogów na wordpress.com, jeśli potwierdzicie że jest ok, to przeniesiemy do reszty posterów. Dokładniejszy opis jest w changelog-u.

Szablony do zennopostera - ZenBLOG, ZenSocialBot, ZenOgłoszenia, Szeptacz, ZenFles, ZenReview, szablony do poczty i inne). Tylko profile VIP proszę zamawiać przez priv lub email

Minął u mnie miesiąc korzystania z ZenBloga toteż wrzucę może parę konkretnych informacji:

Korzystając z wszelkich rad (parę emaili w swojej domenie, smamfilter off, różne IP) udało mi się założyć 56 blogów. Przy jakiś 20% trzeba było trochę rzeźbić (próbować ponownie z innym mailem, IP). Generalnie uważam to za niezły wynik.

Poniżej wklejam te, których nie udało mi się założyć, mimo wielokrotnych prób (puszczałem po kolei po jednym procesie patrząc co się dzieje):

blog.hr

blogbaker.com

blogdrive.com

blogspot.es - (problem z hasłem, muszą być duże litery)

bugs3.com

flixya.com

mouthshut.com

over-blog.com

pinger.pl

sitesgoogle.com - (na 100% mam dobre konto bo blogger się udał)

squidoo.com

ucoz.com

Myślę, że problemem jest często za krótki czas na aktywację - da się go jakoś wydłużyć?

Jeśli chodzi o postery to udało mi się zapostować na 39 z tych 56 założonych. Poniżej wklejam te, na których mi się nie udało (oczywiście nie ma tu tych, które nie mają postera):

blogyahoo.com - dziwna sprawa, niby postuje, a jak chce obejrzeć posta to go nie ma, wina raczej po stronie bloga

jambase.com - tutaj jest chyba wina po stronie serwisu, nie wiem czy tam się da postować (komuś się udało?)

mylivepage.com - error, chyba zmieniło się coś bo zenek nie znajduje html etc.

jux.com - jak wyżej

blog.opera.com - odpalam szablon, 2 sekundy i proces się kończy

Twój ruch Sebau ;) A tak na zupełnie serio już to uważam że zenblog daję radę, choć trzeba nad nim trochę przysiąść i bywa flustrujący.

Swoją drogą jakby stworzyć jakieś miniforum, to możnaby trochę bardziej się wymieniać doświadczeniami, np. gdzie jaki język przyjmują, które blogi padają szybko etc., co nie działa.

blog.hr - działa

blogbaker.com - działa

blogdrive.com - działa

blogspot.es - (problem z hasłem, muszą być duże litery) - naprawiony

bugs3.com - nie działa

flixya.com - naprawiony

mouthshut.com - działa

over-blog.com - działa

pinger.pl - działa

sitesgoogle.com - (na 100% mam dobre konto bo blogger się udał) - działa

squidoo.com - nie działa

ucoz.com - działa

blogyahoo.com - dziwna sprawa, niby postuje, a jak chce obejrzeć posta to go nie ma, wina raczej po stronie bloga - działa, w katalogu Results/nazwa projektu/urls_articles.txt są linki do artykułów.

jambase.com - tutaj jest chyba wina po stronie serwisu, nie wiem czy tam się da postować (komuś się udało?) - działa

mylivepage.com - error, chyba zmieniło się coś bo zenek nie znajduje html etc. - naprawiony

jux.com - jak wyżej - naprawiony

blog.opera.com - odpalam szablon, 2 sekundy i proces się kończy - szablon był faktycznie uszkodzony, błąd w jednym z makr, naprawiony.

Strony blogowe często zmieniają nazwy bądź ID pól i przez to szablony się sypią np. przed samym wstawieniem treści.

Po najnowszym updacie zenbloga:

BLOGI

blog.hr - A mi nie działa :) serio, próbowałem dosłownie 5 razy z różnymi IP i mailami, ale to może to u mnie

blogbaker.com - teraz rzeczywiście działa

blogdrive.com - niestety mi nie działa

blogspot.es - jest ok już

bugs3.com - nie działa, potwierdzam

flixya.com - (naprawiony) a u mnie nadal nie działa

mouthshut.com - działa - potwierdzam

over-blog.com - niestety nie działa mi w dalszym ciągu

pinger.pl - Nie działa, ale tutaj głowy nie dam czy nie daje za długich tekstów czy coś, jesczez potestuje

sitesgoogle.com - szablon po odpaleniu znika w ciągu 2 sekund z errorem, czy ktoś może potweirdzić że działa?

squidoo.com - nie działa - potweirdzam

POSTERY

blogyahoo.com - url posta widze w TXT, wklejam do przeglądarki i postu nie ma, inni też mają?

jambase.com - działa, potwierdzam

mylivepage.com - u mnie nadal log: HTML element is not found by search criteria

jux.com - jak wyżej - czyli HTML element is not found by search criteria

blog.opera.com - u mnie nadal szablon znika 2 s po odpaleniu

"Strony blogowe często zmieniają nazwy bądź ID pól i przez to szablony się sypią np. przed samym wstawieniem treści."

Domyślam się, że bronią się jak mogą - tym bardziej doceniam pracę i kupiłem dziś subkrypcję na +3m :)

Okolice Krakowa - zdjęcia, opisy wycieczek po Małopolsce etc.

r0qqgk.gif

Dzisiaj zakupiłem Zenbloga i Zennoposterka z refem sebau. Nakładka rzeczywiście robi dobre wrażenie. Staram się testować ale już mam problem z Captchą. Puszczam projekt i sobie próbuje rejestrować konto np. na Interii. Dochodzi do Captchy i zaczyna odświeżać stronkę i tylko "sorry" znaczy źle przepisane. Jak to zrobić ręcznie. Na dzień dzisiejszy nie używam serwisów specjalistycznych. Niby włączam z menu manualne wpisanie,a le pokazuje się szare okienko i tyle.

@zakopiec - w okienku ZENBloga ustaw na monkeyenter.dll. ustawienia captcha settings, domyślnie jest tam chyba DeathbyCaptcha.dll, którego nie masz dlatego wyskakuje Ci "sorry".

@Elias - jak Zenek nie znajduje elementu html to podaje jego id, gdybyś je podawał łatwiej byłoby diagnozować przyczyny nie działania templatek u Ciebie.

Edytowane przez majster_misiek

ja przy rejestracji wielu blogów mam tak, że maile z aktywacją na skrzynkę dochodzą, ale skrypt ich nie aktywuje - oczywiście kilka z nich jest założonych więc jakby problem gdzieś po stronie templatek chyba jest. W zasadzie to najchętniej pozakładałbym te 40 ręcznie, bo cały czas coś nie halo z rejestracją.

Nowa wersja w panelu a w niej poprawiliśmy trochę posterów - jutro poprawimy kolejne.

@Elias - jeśli jest możliwość dostać sie na Twój komputer z zenkiem przez TeamViewer to zapraszam na priv - chętnie byśmy sprawdili dlaczego u Ciebie się to aż tak różni. Jesli nie da rady wejść na kompa to podeślij chociaż IDbłędów - będą w logach tuż przed wysypaniem się szablonu.

Przeleciałem sobie wczoraj jedna z list. Fajnie to działa.

Mam pytanie co do ustawień catch all w zenblogu.

Jak korzystać z dobrodziejstw swojej domeny z wykorzystaniem tej przypadłości.

Tworzysz jedno konto e-mail w Directadmin

np glowna@domena.pl

Przechodzisz do :

adresDA.pl:2222/CMD_EMAIL_CATCH_ALL?domain=domena.pl

zaznaczasz ostatni guzik, i z listy wybierasz glowna@domena.pl

Rejestracja w zenku:

rejestrujesz konta dla:

miaia@domena.pl

Odbierasz e-mail i podajesz dane POP3

login glowna@domena.pl

haslo : ******

pop3serwer: domena.pl

a w zenku możesz zrobić rejestrację dla e-mail

{-Profile.Name-}@domena.pl

i wszystko będzie przychodzisz na glowna@domena.pl

Porada!

Na domenie głownej postaw jakiś fejkowy szablon darmowe konta e-mail i rejestrację gdzie formularz leci w kosmos, ale pokazuje informację: dziekujemy za rejestrację Twoje konto musi teraz zostać aktywowane ręcznie, najlepiej po ang ;)

P.s

wordpress.com kasuje blogi założone w podobnym odstępie czasu na tej samej domenie ;)

sygnaturka.png

@zoozool - pomysł z {-Profile.Name-}@domena.pl fajny ale nie jestem pewien czy dla wszystkich naszych szablonów zadziala poprawnie, bo może w raporcie zamiast usera do logowania gorge@domena.pl otrzymasz chris@domena.pl - musielibyśmy zadbać o to aby do raportu trafiały dane z wygenerowanym pierwszy raz profilem. Raczej nie polecam tego sposobu :) No i po zapuszczeniu serii blogów należałoby zrobić czystkę na skrzynce aby przez pomyłkę nie brał starych maili - chyba, że jakoś to rozwiązujesz :)

bo może w raporcie zamiast usera do logowania gorge@domena.pl otrzymasz chris@domena.pl - musielibyśmy zadbać o to aby do raportu trafiały dane z wygenerowanym pierwszy raz profilem

nie znam PRO ZP, więc chyba nie kumam problemu ;(

No i po zapuszczeniu serii blogów należałoby zrobić czystkę na skrzynce aby przez pomyłkę nie brał starych maili - chyba, że jakoś to rozwiązujesz

Podczas projektowania szablonu to patrzę jak wygląda e-mail, i zazwyczaj jest, Witaj {-Profile.Name-} lub -profile.Nickname i tak szukam danego e-mail, narazie mam skuteczność 100%

a mejle to kasuje z poziomu DA, lub można w ZP zrobić by podczas pobieranie mejli, sam kasował te z których pobrał dane.

sygnaturka.png

Wczoraj i dzisiaj pojawił się ten sam problem.

Mam włączone manualne przepisywanie captchy (jestem uczący się softu więc testuje wszystko).

Mywapblog.com zakłada wszystko fajnie publikuje też pierwszego posta ale w okienku captchy pojawia się logo serwisu zamiast tekstu do przepisania.

Jednak jak mówię blog zostaje założony.

Więc to jakiś błąd może nie znaczący ale jest. Z catch all odpuszczam sobie zanim nie opanuje sofcika lepiej.

Pytanie:

Jak teraz zrobić Ustawić w Zenblogu aby opublikowało mi następne arty w tych założonych?