Skocz do zawartości

ZenBLOG

sebau

Rekomendowane odpowiedzi

A jak postępy nad moją propozycją - linkcheckera i wznawiania dodawania? Czyli, żeby nie trzeba ręcznie usuwac tych plików finished i dodać do nowych stron. A linkchecker miał by usunąć blogi bez linku do naszej strony z listy załozonych - zauważam, że niektóre są usuwane czy moze wygasają i tam można by założyc je powtórnie.

@mindryl - jeszcze linkcheckera nie zrobiliśmy - ale będziemy coś z tym robić.

W dzisiejszym zenblogu dodaliśmy dwa nowe blogi

ohlog.com

journalhome.com

do vipów też coś wpadło

Szablony do zennopostera - ZenBLOG, ZenSocialBot, ZenOgłoszenia, Szeptacz, ZenFles, ZenReview, szablony do poczty i inne). Tylko profile VIP proszę zamawiać przez priv lub email

@Elias, @lewy888 - sprawy już załatwione :)

@grykom - nie ma ostatnio wielkich problemów. My używamy zarówno 4.3.7.1 jaki i 4.5.0.2 i z obie wersje pracują ok. W każdym bądź razie testujemy właśnie na tych wersjach.

Jeszcze małe spostrzeżenie jeśli ktoś miał często blogi z pustą treścią posta to prawdopodobnie warto odchudzić welcome posta, bo przy używaniu generatorów, czasami makro potrafi być zabójcze dla silnika zennopostera i wtedy jest zwracany pusty wynik - najczęściej jak post jest spinowany wieloma synonimami i plik projektu ma np. więcej jak 100k. Pierwszy post najlepiej niech nie będzie bardzo duży - lepiej aby był umiarkowany :)

Szablony do zennopostera - ZenBLOG, ZenSocialBot, ZenOgłoszenia, Szeptacz, ZenFles, ZenReview, szablony do poczty i inne). Tylko profile VIP proszę zamawiać przez priv lub email

Rozpocząłem korzystanie z zenbloga, zrobiłem 1 rundę po blogach i miałbym kilka zapytań:

Ile udaje się Wam teraz założyć blogów?

Czy są jakieś uniwersalne zasady co do redagowania projektu, bo przykładowo zauważyłem jak się blogi tworzyły, że w niektórych blogach pole "Keywords used to build subdomain's url" jest wykorzystywane jako nazwa subdomeny bloga ale nieraz także jako login do konta i część nie może zawierać innych znaków jak liczby i litery, w części są wymagane same litery, w części musi być przynajmniej 1 liczba, więc jak najlepiej wypełnić to pole.

W main data w polu 'Links to related pictures' wrzuciłem linki do zdjęć a w Blogs data w polu 'Post' oprócz tekstu umieściłem %IMG% i w stworzonych blogach nie wstawiło mi obrazka tylko adres linka do zdjęcia.

Dlaczego nie wstawiło normalnego obrazka?

Jeżeli zakładałem blogi i w polu 'Post' dałem sam tekst bez linka to czy można później edytować ten pierwszy post i wstawić linka?

Co oznacza w panelu zptemplates przy opisie blogów

blog status - ok, Poster status - not available

czy załozy mi bloga z tym pierwszym postem?

Czy są jakieś uniwersalne zasady co do redagowania projektu, bo przykładowo zauważyłem jak się blogi tworzyły, że w niektórych blogach pole "Keywords used to build subdomain's url" jest wykorzystywane jako nazwa subdomeny bloga ale nieraz także jako login do konta i część nie może zawierać innych znaków jak liczby i litery, w części są wymagane same litery, w części musi być przynajmniej 1 liczba, więc jak najlepiej wypełnić to pole.

na pewno musi być to unikalne. Cyfry są przydatne ale na pewno nie dawajcie cyfry w pierwszych dwóch znakach. Wszystko z małych liter.

W main data w polu 'Links to related pictures' wrzuciłem linki do zdjęć a w Blogs data w polu 'Post' oprócz tekstu umieściłem %IMG% i w stworzonych blogach nie wstawiło mi obrazka tylko adres linka do zdjęcia.

Dlaczego nie wstawiło normalnego obrazka?

prawdopodobnie wpisałeś %IMG% zamiast

[img=%IMG%]

Jeżeli zakładałem blogi i w polu 'Post' dałem sam tekst bez linka to czy można później edytować ten pierwszy post i wstawić linka?

możesz ręcznie zalogowac się do panelu administracyjnego na tym blogu i zmienić w poście ręcznie. Na liscie założonych blogów wystarczy kliknąć w adres a pozniej kliknięcia na loginie i haśle wrzucają je automatycznie do schowka także można to zrobić w miarę szybko. Jednak jeśli chciałeś automatycznie zmienić post za jakiś czas, to nie ma takiej możliwości :)

Co oznacza w panelu zptemplates przy opisie blogów

blog status - ok, Poster status - not available

czy załozy mi bloga z tym pierwszym postem?

ta lista jest przedawniona - wkrótce będzie admin. Jednak jest dokładnie tak jak napisałeś.

Edytowane przez sebau

pytania naturalnie gromadzą się w tym samym pliku i można na nie podać odpowiedzi poprzez zenbloga (Tools/Edit questions). Na dole są dopisywane nowe bez odpowiedzi (jest ich niewiele, bo dopiero kilka szablonów je używa i staraliśmy się harwestować dużą część z pytań). można kliknąć na pustą komórkę odpowiedzi i wpisać odpowiedź.

Jest też funkcja Edit as text (opcja przydatna jeśli chcesz dorzucić do swojego pliku nasze odpowiedzi). Po działaniu na na pytaniach najlepiej zamknąć zenbloga jeśli chcecie uruchomić szablony, bo zdarza się blokowanie tego pliku i jeszcze tego nie naprawiliśmy - wówczas szablon może mieć problem z dostępem.

Testowałem szablony stepowe a konkretnie oxwall z captcha sniperem i przy włączonym podglądzie zauważyłem że czasami 3 próby, bo chyba tyle jest ustawione nie wystarczały do uzyskania poprawnego obrazka i straciłem kilka miejscówek.

Czy byłaby możliwość aby samodzielnie ustalać ile razy ma ponawiać rozwiązywanie obrazka?

A najlepiej jakby można było ustawić 2 serwisy rozwiązujące, jak przykładowo captcha sniper sobie nie poradzi po kilku próbach to wysyłać do płatnego serwisu lub wpisywać kod ręcznie.

Szablon step1 pobiera adresy z dodanych list. Zauważyłem, że chyba adresy pobierane są losowo. Ja bym proponował aby były pobierane po kolei - można wtedy jakoś śledzić na jakim etapie jest dodawanie, bo chyba nie ma innej możliwości.

Z dodawaniem do szablonu oxwall step 1 nie było problemu i na skrzynkę spłynęły emaile aktywacyjne, jednak jak uruchomiłem step 2, który miał aktywować emaile i wstawić pierwszy post to proces wykonał się prawie natychmiast, ale żadnych kont nie aktywował. W logach mam takie info:

Failed to process directory
Index was out of range. Must be non-negative and less than the size of the collection. Parameter name: index
Input string was not in a correct format.

Jaka może być przyczyna, że ten step się nie wykonał?

Projekty można sortować po nazwach albo po statusie, rosnąco bądź malejąco - opcja dostępna od bardzo dawna. Należy kliknąć w belkę "Project name" w celu sortowania alfabetycznie bądź "Status" w celu sortowania po aktywności.

W dzisiejszej wersji(3.79):

- poprawione wszystkie profile web 2.0 - znaleźliśmy w końcu buga gdzie zamiast linka wstawiało się /// albo nic,

- dodany profil zagraniczny: ziki.com,

- poprawione działanie elgg_poster.

Dziękujemy za wysyłanie zgłoszeń poprzez formularz, pozwala to na szybsze reagowanie na zmiany na platformach, większość zgłoszonych błędów już wyeliminowaliśmy.