Skocz do zawartości

Przelew do ZUS

krzysiek_web

Rekomendowane odpowiedzi

Kurde na pewno mnie teraz wyśmiejecie ;)

Mam dziś trochę luźniejszy dzień więc chciałem sobie już zlecić przelew do zusu.

Mam deklarację.

Mam podane kwoty za ubez. społ. i zdrowotne.

Aby zlecić przelew z banku (BZWBK) to muszę wpisywać jakieś numery konta? Tam mam jakieś podane ale urzędniczka w ZUS podała mi jakieś numery co trzeba dopisać do numeru rachunku ( na początku w jednym 83 i gdzieś na końcu 51)

Jak to zrobić? Dopisywać coś czy tylko wybrać numer konta (jakie ubezpieczanie) wyplenić i wysłać? Wy coś też dopisujecie do numerów kont?

Kurcze trochę zaplątałem ale mam nadzieje że mnie zrozumiecie.

Wdrożenia i modyfikacje sklepów PrestaShop - webKS.pl

ubezp. zdrowotne 78101010230000261395200000

ubezp. spoleczne 83101010230000261395100000

w calym kraju takie same

wypelniasz tak (dla kazdego konta osobno)

-------------------------------

nazwa firmy

Identyfikator główny tu wpisujesz nip

Typ identyfikatora uzupełniającego Pesel

Identyfikator uzupełniający tu podajesz pesel

Typ wpłaty S

Deklaracja 201108 (to oznacza ze za sierpien)

Numer deklaracji 01

A co to jest ten numer deklaracji?

U mnie w banku pisze coś takiego:

Jeżeli wybrałeś typ wpłaty M, S, wpisz numer deklaracji rozliczeniowej złożonej za miesiąc kalendarzowy, którego dotyczy wpłata lub numer deklaracji rozliczeniowej korygujacej. Jeżeli wybrałeś typ wpłaty A, D, E, T, U, wpisz jedną z następujących wartości: 01, 40, 51, 70 lub 80.

Mam wpisać: 201108

?

Wdrożenia i modyfikacje sklepów PrestaShop - webKS.pl

jezeli skladales pierwsza deklaracje to 01 (to jest ta startowa) a jezeli jakies zmiany byly to wtedy dopiero te inne numery wiec 01

Wystarczy że pójdziesz osobiście i napiszesz wniosek o przeksięgowanie - problem rozwiązany. Nie martw się, nie tobie jednemu taka 'wpadka' się zdarzyła ;-)

krzysiuus, masz dwa wyjścia, albo iść do ZUSu i tak jak pisali poprzednicy złożyć odpowiedni wniosek albo po prostu dopłać brakującą część do składki zdrowotnej a to co wpłaciłeś za dużo odliczysz w przyszłym miesiącu.

Myślę że lepiej mieć nadwyżkę i tylko w kolejnym miesiącu ją zniwelować niż mieć zaległości i aby Cię ZUS ścigał. Mojego ojca parę lat temu ścigał o 1-2 gr i trochę chodzenia miał... :)

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności