Skocz do zawartości

FacePlus.PL - system wymiany +1 i Fanów

jez

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

News: Trafiłem kawał o jezu :zeby:

Promocja wrześniowa już zakończona? Możliwe, że coś w tym wątku przeoczyłem. Ode mnie +1 na dodanie zakresu maksimum, a raczej jakiegoś algorytmu, który będzie zapobiegał podobnym ilościom plusów każdego dnia. Szczególnie przydatne dla tych, którzy plusują strony tylko systemem. Wielka tragedia się nie stanie, gdy zbanują nam konta (w większości tylko na potrzeby systemu) google. Problem zacznie się, gdy nasze strony zaczną cierpieć w wyniku wykrycia pewnych automatyzmów w przyznawaniu plusów.

Nie chce wyjść na malkontenta ale tak się zastanawiam nad sensownością tego systemu.. Wiem że to początek ale codziennie dodawanych jest 5k like'ów - czyli można założyć że klika okolo 50 użytkowników po 100 razy. Jesli interesuje mnie dodanie pojedynczej strony - to dzięki systemowi otrzymam jedynie 50 nowych userów (no powiedzmy max to 300 bo tylu jest zarejestrowanych użytkowników w całym systemie) - w dodatku kiepskiej jakości bo to jakieś fake'owe konta. To trochę nie wiele...

pozycjonuj.png

Myślę, że jest jeszcze trochę za wcześnie na takie rozważania. Problem zacznie się, gdy przypływ nowych użytkowników będzie znikomy. Do tego konta mają limity klików, tak więc nie jest do końca tak, że jedna osoba przyplusuje nas tylko raz. Jak dla mnie ten system jest zupełnie czymś innym, niż chociażby swl-e parę lat temu. Było oczywiste, że linki mają moc i korzystało się z tego wiedząc mniej więcej, jakie efekty się uzyska. Tutaj sprawa jest dość świeża, zatem wszystko można traktować jako ciekawe testy z nadzieją, że uda się z tego coś wyciągnąć.

Co do kont fake - to jest kultura masowa. Mój profil na facebooku lubi 5 tys. ludzi, zatem musi być fajny, nawet jeśli stroną jest sklep sprzedający glebogryzarki bądź też strona będąca gorszym odpowiednikiem już istniejącej.

@Przeklasa pomysł na minimum raczej pudło, ale pomysł na losowe maksimum jest ciekawy, rand(90,110) może wprowadzi oczekiwany chaos :>

Może źle się wyraziłem z tym MINIMUM ale chodzi mi aby było można podać przedział dziennego limitu plusów.

np. domena.com [50] [90] limit dzienny liczba z zakresu 50 - 90

np. domena.pl [0] [90] limit dzienny liczba z zakresu 0 - 90

Przy stałym limicie odchylenie standardowe które jest miara zmienności danych będzie miało stały rozrzut danych o wartości zero co jest nie realne. Google ma dokładne statystyki i od razu wyłapuje takie plusy.

Proszę to przemyśleć. Codzienny przyrost plusików ustawiony na 100 i tak przez 30 dni w miesiącu....

No ale jak nie będzie mógł klikać (chodzi o ogólny limit, a nie ten dzienny), to założy nowe konto na nowym IP. Jedno konto starczy bodajże na jakieś 200 dni przy regularnym klikaniu. Jeśli przez ten czas uda się zachować przyrost nowych użytkowników, to nie będzie źle.

Nie wiem czy to wykonalne, ale system powinien premiować konta z historią (np. co najmniej 6 miesięczną).

Myślę, że to będzie miało znaczenie dla "jakości" plusików.

M

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Może przy pierwszym kliknięciu danego dnia wylosować liczbę z zakresu MINIMUM - MAKSIMUM która będzie limitem kliknięć na dany dzień.
I właśnie tak będzie po zmianach, które wprowadzimy już w poniedziałek.
News: Trafiłem kawał o jezu :)
Zdradzę Ci tajemnicę, że jest więcej kawałów o jeżach. ;-)
Ode mnie +1 na dodanie zakresu maksimum, a raczej jakiegoś algorytmu, który będzie zapobiegał podobnym ilościom plusów każdego dnia.
Słucham Waszych informacji i z każdym postem muszę Wam przyznawać rację. Na pewno więcej losowości nie zaszkodzi. O tym więcej w zmianach wkrótce.
Nie chce wyjść na malkontenta ale (...) otrzymam jedynie 50 nowych userów (...) w dodatku kiepskiej jakości bo to jakieś fake'owe konta.
Oj Ty malkontencie :-). System istnieje 9 dni, a natłukł, jak widzicie, ponad 5.000 plusów. Którzy z Was się tego spodziewali? Poczekasz miesiąc, a z tych ok. 350 Użytkowników zrobi się 1500, albo 2000. W sferze planów było przeskoczenie drugiego systemu +1 na rynku po miesiącu, a nie po 6 dniach. Jestem zaskoczony dynamiką wzrostu, a to wszystko właśnie dzięki Wam.
Jak dla mnie ten system jest zupełnie czymś innym, niż chociażby swl-e parę lat temu.
Też tak uważam. :-)
Co do kont fake - to jest kultura masowa. Mój profil na facebooku lubi 5 tys. ludzi, zatem musi być fajny, nawet jeśli stroną jest sklep sprzedający glebogryzarki bądź też strona będąca gorszym odpowiednikiem już istniejącej.
Zaskoczę Cię, podobnie jak MB. 70-80% kont jest prawdziwa, a - przypominam - zaczynamy od branży SEO, a nie zwykłych Użytkowników, którzy nie wpadną na to żeby zakładać lewe konta. Będę dbał o to, w szczególności na rynku zachodnim, aby klikali Użytkownicy, którzy chcą po prostu urozmaicić sobie profil i kliknąć 50 "po prostu stron o motoryzacji, których nie znałem", tak, aby wartość Fanów była większa.

Oczywiście, pierwszy seed, 100, 500, 1000, 5000 fanów, jest konieczny. Nikt nie chce dołączyć do strony z dwoma fanami, bo nie czuje społecznej rekomendacji. Poza tym algorytmy Facebooka, co my, SEO, wykorzystujemy, premiują strony z wysoką ilością Like (polecam opis EdgeRank w poradniku).

konta z historią (np. co najmniej 6 miesięczną)
To nie jest w chwili obecnej wykonalne, ponieważ wymagałoby aplikacji Facebook, po której wykryciu po jednym kliknięciu admina Facebooka tracicie wszystkie konta (w tym prawdziwe), a Google Plus nie udostępnia jeszcze API. Oczywiście, jest to jasne jak słońce, że w przyszłości będziemy premiować stare, prawdziwe, używane konta. Dobrym przykładem jest też wymagany adres @facebook.com - są ograniczenia w możliwości otrzymania maila od Facebooka dla nowych kont. Konto regularnie używane, otrzymuje bonus w postaci możliwości utworzenia adresu @facebook.com po 7-14 dniach, niektórzy czekają dłużej. W Google Plus jeszcze nie ma w ogóle opcji "starych" kont. Wszyscy tworzyli profile w ostatnich dniach. Oczywiście, ewoluujemy w kierunku jakości plusa - gdyby tak nie było, każdy mógłby kliknąć dowolną ilość razy dziennie, a plusy by nie zmieniały miejsca.

Z cyklu kolejnych rekordów - system stworzył 5.000 plusów na promowanej stronie, zarejestrował się także setni Fan na naszej FanPage.

Dziękuję wszystkim Użytkownikom za współtworzenie tego sukcesu!

Pozdrawiam, J.

Wszyscy tworzyli profile w ostatnich dniach.

A wcale nie :)

Odkopałem konto robocze G z 2008 roku i z niego plusuję.

Przypomniałem sobie, że robiłem konta w G pod wpisy z katów.Myślę, że wiele osób tak ma. Idealne do plusikowania. Stare z historią.

M

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Wszyscy tworzyli profile w ostatnich dniach.
A wcale nie ;) Odkopałem konto robocze G z 2008 roku i z niego plusuję.
Dokładnie mam takie konto, jak mówi Mariusz ;)

Oczywiście, macie tutaj rację, nie zrozumieliśmy się. Miałem na myśli kliknięcie "stwórz profil +1", czyli podłączenie konta Google do profii Google. Istnieje pewna bariera technologiczna w premiowaniu starych kont z Google, mianowicie brak API, natomiast w FB - niebezpieczeństwo w stosowaniu aplikacji (if $aplikacje[$user]=='faceplus' { banuj(user) }). To samo dotyczy starych kont facebooka, które nie mają limitów do adresu @facebook.com - ludzie mają stare konta FB, ale realnie używają ich dopiero teraz, bo wolą na starym koncie kliknąć "stwórz e-mail" i mieć go od razu, niż na nowym czekać tydzień. Jak tylko coś sensownego wymyślimy, pojawią się nowe możliwości technologiczne, albo nas jakoś olśni, na pewno będziemy dążyć do premiowania prawdziwych i starych kont. (Tylko nie wg. modelu: Tylko osiemdziesiątki, żadnych osiemnastek! :-) )

Żeby nie było ze tylko narzekam ;) Dosyć łatwo można na chwile obecną uzyskać 25 fanów dla fanpage - co umożliwia ustawienie przyjaznego/krótkiego URLa na facebooku :)

Z wielką niechęcią muszę przyznać że odrobinę mi się jednak podoba. :-) Dzięki MB, miło.

Lecę do FAQ.

Pozdrawiam, J.

Byłoby, ale byłoby niekorzystne, bo:

- Mógłbyś wyciągnąć adresy konkurencji, albo ktoś mógłby wyciągnąć Twoje adresy

- Wymuszenie dodatkowego dodawania keywordsów byłoby dodatkowym utrudnieniem i stron globalnie byłoby mniej

- Pobieranie ich z serwera byłoby znacznym obciążeniem

- Niekoniecznie ktoś musi chcieć mieć w profilu linki do konkurencji, % odklikniętych będzie znacznie wyższy niż statystycznie

- Obecnie dobrze sprawdzają się kategorie tematyczne

Pozdrawiam, J.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności