Skocz do zawartości

FacePlus.PL - system wymiany +1 i Fanów

jez

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Klikniec: 3 a na stronie +2

(i takie samo drugie pytanie)

Klikanie testowaliśmy w bardzo różnych odmianach. W szczególności chodziło o to, żeby kod był niebanowalny, niezawodny i szybki. Jeden z systemów zachodnich został zbanowany za pozostawianie refererów - my ich póki co nie zostawiamy. Inny - za przesadę ludzi (za dużo klików, wykrywanie clickfraud), ograniczyliśmy ilość kliknięć do 100 i wprowadziliśmy konieczność ruchu myszką. Obecnie system nie pozostawia w profilu +1, adresu strony z której pochodzi kliknięcie. Było też kilka wersji ajaxowych z kodowaniem danych i przekazywaniem ich po nagłówkach, ale zrezygnowaliśmy z nich. Facebook praktycznie nie ma zabezpieczeń anti-clickfraud, ale za to generalnie jest znacznie bardziej amatorsko napisany niż +1. Niestety Facebook nie działa tak szybko jak +1, to ograniczenie Facebooka, a nie nasze.

Mam jeszcze jedną informację, otrzymałem teraz zdalnie od kodera odpowiedzialnego za ajaxa i kod klikający. Obiektywnie, nie z naszej winy, nie każde kliknięcie wejdzie, bo (!) nie zawsze (!) Google zwraca callbacka. Przez ok. miesiąc testów, znaleźliśmy w tym kilka luk, w tym np. zawieszanie się w trakcie próby doplusowania nieprzedłużonych domen, albo stron o dużym czasie oczekiwania na załadowanie. Jest to kompletnie niezależne od nas, a nasza rola to takie dopingowanie Userów, by klikali i nie oszukiwali. Kod jest (póki co) w wersji ostatecznej, tzn. wybrany z wielu opcji - działa najbardziej optymalnie, staraliśmy się ustrzec przed problemami kilku innych systemów, z których większość już padła - w większości przez brak Userów.

Edit:

1. Kliknalem 100 razy, pownienem miec 500 pkt, a mam 505.

2. Przy edycji punktow przydzielonych do strony dziwnie sie to zachowuje:

- majac 505 pkt (powinno byc 500) i 3 kliki czyli tak jakby -30pkt, powinienem miec mozliwosc przydzielic 475pkt (470). Punkty nie zostaly odjete, chcac przydzielic 470 przeprawia mi raz na 460, raz na 45.

- IMO jak ktos kliknie mi strone to powinno zmniejszyc pkt o 10 i dodac klik, zeby nie bylo watpliwosci.

1. Fakt ;), można kliknąć 101 razy dziennie a nie 100, wszedł znak większości zamiast większy lub równy ;)

2. Wynika to z przekroczenia ilości punktów dostępnych (najpierw odejmujemy, później dodajemy). Zdejmij wszystkie punkty z linka (dodadzą się od puli dostępnych) i przydziel tyle ile potrzebujesz.

Odnośnie drugiego pytania, właśnie siedzimy nad tym (nie pisałem silnika sql-owego), ale może to mieć związek z przeliczeniem dobowym. Dziękuję za pomoc, 50 pkt dla Ciebie.

Prawdopodobnie na dniach udostępnimy rejestr kliknięć (zamaskowana część e-maila). Zastanawiamy się także nad możliwością społecznego banowania Userów, którzy odklikują (po prostu przez innych Userów, którzy to odkryją na rejestrze kliknięć).

Pozdrawiam, J.

Pomysł bardzo fajny, ale zauważyłem, że ktoś odznaczył mi +1, a mam zliczony.

Dziękuję (50 pkt. dla Ciebie), przejrzałem Twoje strony; masz ogólny bilans o równy, tzn. na jednej podstronie wyszło więcej a na drugiej mniej. Faktycznie, ktoś mógł odkliknąć, albo Google mogło nie zwrócić callbacka.

Odczekajmy z oceną stosunku punkty - plusy/like do większych ilości, bo na razie na ilości 2-3-5 plusów niewiele można powiedzieć. Jak pierwsze strony dobiją do setki, będziemy mieli jakiś ogląd skuteczności.

Pozdrawiam, J.

@m@rcin1 - usługa jest darmowa i została otwarta ok. 9 godzin temu :-), więc cudów się nie spodziewaj. Jak pewnie zauważyłeś, nie każda firma sprzedająca top1 w Google jest top1 pod "pozycjonowanie". Dla Twojej wiedzy, praktycznie nie nabijamy na potęgę swoich like-ów i +1-ek z zapasu systemowego. Zapas punktów staramy się rozdawać Userom w zamian za pomoc.

Jeszcze dzisiaj, po niespełna dobie systemu, powinniśmy dobić do uzyskanych 1000 kliknięć Like i 2000 +1, co uważam za wynik przekraczający oczekiwania. Największy (dużo prostszy w budowie, już nie funkcjonujący) system na świecie, miał w okresie największej świetności wyniki w skali całej doby zaledwie ok. 4-5 razy lepsze, niż FacePlus w pierwsze 9 godzin, z garstką pierwszych Userów (dziękuję).

Pozdrawiam, J.

Czy mogę sprzedawać/kupować punkty?

Tak/tak. Dzięki udostępnionemu mechanizmowi przelewów, Użytkownicy mogą przelewać punkty między sobą. Portal pobiera 20% prowizje od każdego przelewu punktowego. Jeżeli chcesz komuś przelać 1000 punktów, będziesz potrzebował ich 1250

- A nie 1200? z fakju

Anpremio - Już Ci napisałem bezpośrednio; przez przypadek przeliczyliśmy więcej punktów niż było, więc jeżeli ktoś przydzielił więcej niż miał, wyszedł mu debet /spokojnie, nie ma odsetek ;)/. Już powinno wszystko grać. Oczywiście stan kliknięć jest taki sam jak przed przeliczeniem.

Remiss - 1250 * 80% = 1000.

Mariusz - w zupełności się z Tobą zgadzam.

Piotr jakiś - Zapraszam jutro, też już padam. Z tym wrześniem... Sam zauważyłem, ale nie dam rady edytować pierwszego posta w wątku, potraktujmy to jak słynne "urlopy do 31 lutego". ;-)

Pozdrawiam, J.

Od zalozenia konta z 5 razy zdazylo mi sie tak, ze cofnelo mi pkt przydzielone stronie do punktow dostepnych do wykorzystania... (zawsze dawalem wszystkie pkt).

Edit: dalem mniej niz max i jest tak samo.

Poza tym nastepna sprawa: w zakladce Moje strony Google? +1 wyswietla mi inna liczbe pkt (obecnie 355), a w zakladce Zbieraj punkty Google? Plus 415.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności