Skocz do zawartości

FacePlus.PL - system wymiany +1 i Fanów

jez

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ogólnie, powiem wam, że system jest ok. Mam tam konto, nabiłem już z 10k punktów. Ale mam pewne zastrzeżenia.

Otóż:

Hej,

Już w 100% namierzyłem kwestię błędu o którym pisał Darq i Websign.

Jesteśmy w trakcie rozbudowywania i testowania form klikania (badamy czasy, odstępy, długość zalogowania i inne czynniki, oraz ich wpływ na niepokazywanie plusów) w "chmurce". Referery i redirecty były związane z testami, które prowadziliśmy. Problem polegał na wprowadzeniu na okres 1-2 dni do testów równoległego otwarcia strony (niewidoczna iframe) i - po chwili - daniu plusa. W efekcie, mogło się tak zdarzyć, że gdzieś wskoczył referer faceplusa (wiemy jak to obejść) i wyskakiwały redirecty (wiemy jak to obejść). W zamkniętym gronie kont testowych prowadzimy teraz testy, w jaki sposób wpłynie to na ucinanie liczby plusów w "chmurce". Całość "na zewnętrz", czyli dla Użytkowników, została przywrócona do stanu sprzed 2 dni, czyli żadne referery, ani redirecty, nie powinny Wam się wyświetlać (zostały wyłączone).

Pozdrawiam, J.

To tym bardziej was zainteresuje może to, BO Google napewno referera sobie zapisuje!:

Klikanie na faceplus guzika +1 wysyła zapytanie do googla wraz z nagłówkiem: Referer https://www.faceplus.pl/?a=punkty_google&ajax - Prosta droga zeby wiedzieć które wpisy są z wymieniarki, nie znam się na JS aż tak dobrze, ale może by się dało jakoś referera zmienić?

Druga sprawa:

Wydałem trochę punktów na 2 strony. jednej to chyba google nie lubi, bo nawet ręcznie nie mogę dodać +1 do niej - więc nieważne. Ale za to druga miałą 50+1. dodanych w rozsądnym czasie, chyba z 5-8 dziennie - tak mi się wydaję.

Dziś wchodzę i mam 6....

Mała sugestia do serwisu: Są ludzie, którzy farmią sobie punkty na sprzedaż... no ok, super sprawa... ale potem usuwają linki.

Sposób kary w/g mnie:

Zmieńcie system w taki sposób, że jak np ktoś sprzeda linki, a potem dostanie bana, czy będzie miał odjęte punkty od konta. To odejmujcie także te z przelewów do innych. Tak żeby jak ktoś sprzeda komuś punkty, to jak okaże się że zdjął linki i straci punkty. To żeby brał odpowiedzialność Finansową. Jest to po prostu Sprzedaż kradzionych linków. Za paserstwo się siedzi! XD

Witam Was serdecznie!

@Przeklasa - Tabela którą widzisz na stronie "Moje konto", bierze wprost dane z logów kliknięć (każde kliknięcie mające kiedykolwiek miejsce w systemie, jest logowane). Jeżeli w komórce tabeli nie ma liczby kliknięć, oznacza to, że takich kliknięć w logu nie ma, czyli albo musiałeś nie klikać (widzę że brak kliknięć jest w 4 niedziele i 1 sobotę, kiedy większość ludzi nie pracuje) lub pomylić sobie dni, albo coś się nie zapisało (np. wyłączony JS w przeglądarce, inna przeglądarka która teoretycznie mogłaby sprawiać problem, etc.).

@gacekssj4 - Dzięki, cieszę się że Ci się podoba. Odnośnie Twoich pytań i sugestii:

1) Referer nie jest zapisywany, obeszliśmy to trickami. Nawet w Webmaster Tools masz informacje: zakładka "+1 z Twojej strony", "+1 z innych stron" - kliknięcia z FacePlusa wchodzą jak w masło w "+1 z Twojej strony", podczas gdy z większości innych systemów wchodzą w pole do odstrzału "+1 z innych stron". To o czym mowa była wcześniej (referery) dotyczyła zupełnie innej sprawy - pozwoliliśmy sobie przeprowadzić (w końcu to beta, i nawet nie ma kogo spytać, bo póki co raczej nikt na świecie nie ma w tym zakresie wiedzy technicznej) 1-2-dniowe testy, które polegały na fizycznym wyświetleniu całych klikanych docelowych stron, przed kliknięciem plusa. Wtedy, faktycznie, omyłkowo przekazaliśmy referer (co - znów - da się trickiem ominąć). Dotyczy to oczywiście referera STRONY, a nie referera PLUSA. Czekamy jeszcze kilka dni i sprawdzimy, jak ten test wpłynął na niepokazywanie plusów w "chmurce".

2) Jedynym jako tako miarodajnym licznikiem plusów jest Webmaster Tools. Tam sprawdzaj, zobaczysz że jest zgoła inaczej niż pokazują w "chmurce". :-) Niemożność kliknięcia w plusa może wynikać ze złego umieszczenia kodu plus na stronie, złego adresu strony, złych nagłówków (np. 301), bana strony (w google w ogóle, a nie tylko w plusie) i innych czynników.

3) Jest dokładnie tak jak piszesz. Jeżeli ktoś np. stworzył sobie drugie konto, wyklikał, a potem poprosił o usunięcie konta (albo oszukiwał i go zbanowaliśmy), a wykonał przelew, to na koncie jego Klienta (albo głównym koncie) usuwają się przelewy, może to skutkować zejściem punktów do liczby ujemnej. W 100% się z Tobą zgadzam, że jest to sprzedaż kradzionych punktów. Osoba która sprzedaje punkty, musi być w 100% "czysta" i uczciwa względem innych Użytkowników. Z resztą, namierzenie, to tylko kwestia czasu. :-)

Pozdrawiam!

P.S. Ale szalejecie z Lajkami, widzę że dużo idzie na kampanię wyborczą. ;-)

:Sprawdziliśmy logi i oto odpowiedź: nie ma problemów, wszystko jest ok.

Tak jestem pewny bo klikam codziennie rano ok. godziny 10 kiedy pracuje nad projektami.

Zależy mi na dopracowaniu FacePlusa a nie na opowiadaniu bajek.

W kodzie dotyczącym logów klikania nie ma błędów. Data jest liczona wstecz, czyli to co klikałeś dziś, pojawi się dopiero jutro w logu. Nie zmieniamy tego.

Witam Was serdecznie!

@Przeklasa - Tabela którą widzisz na stronie "Moje konto", bierze wprost dane z logów kliknięć (każde kliknięcie mające kiedykolwiek miejsce w systemie, jest logowane). Jeżeli w komórce tabeli nie ma liczby kliknięć, oznacza to, że takich kliknięć w logu nie ma, czyli albo musiałeś nie klikać (widzę że brak kliknięć jest w 4 niedziele i 1 sobotę, kiedy większość ludzi nie pracuje) lub pomylić sobie dni, albo coś się nie zapisało (np. wyłączony JS w przeglądarce, inna przeglądarka która teoretycznie mogłaby sprawiać problem, etc.).

@gacekssj4 - Dzięki, cieszę się że Ci się podoba. Odnośnie Twoich pytań i sugestii:

1) Referer nie jest zapisywany, obeszliśmy to trickami. Nawet w Webmaster Tools masz informacje: zakładka "+1 z Twojej strony", "+1 z innych stron" - kliknięcia z FacePlusa wchodzą jak w masło w "+1 z Twojej strony", podczas gdy z większości innych systemów wchodzą w pole do odstrzału "+1 z innych stron". To o czym mowa była wcześniej (referery) dotyczyła zupełnie innej sprawy - pozwoliliśmy sobie przeprowadzić (w końcu to beta, i nawet nie ma kogo spytać, bo póki co raczej nikt na świecie nie ma w tym zakresie wiedzy technicznej) 1-2-dniowe testy, które polegały na fizycznym wyświetleniu całych klikanych docelowych stron, przed kliknięciem plusa. Wtedy, faktycznie, omyłkowo przekazaliśmy referer (co - znów - da się trickiem ominąć). Dotyczy to oczywiście referera STRONY, a nie referera PLUSA. Czekamy jeszcze kilka dni i sprawdzimy, jak ten test wpłynął na niepokazywanie plusów w "chmurce".

2) Jedynym jako tako miarodajnym licznikiem plusów jest Webmaster Tools. Tam sprawdzaj, zobaczysz że jest zgoła inaczej niż pokazują w "chmurce". :-) Niemożność kliknięcia w plusa może wynikać ze złego umieszczenia kodu plus na stronie, złego adresu strony, złych nagłówków (np. 301), bana strony (w google w ogóle, a nie tylko w plusie) i innych czynników.

3) Jest dokładnie tak jak piszesz. Jeżeli ktoś np. stworzył sobie drugie konto, wyklikał, a potem poprosił o usunięcie konta (albo oszukiwał i go zbanowaliśmy), a wykonał przelew, to na koncie jego Klienta (albo głównym koncie) usuwają się przelewy, może to skutkować zejściem punktów do liczby ujemnej. W 100% się z Tobą zgadzam, że jest to sprzedaż kradzionych punktów. Osoba która sprzedaje punkty, musi być w 100% "czysta" i uczciwa względem innych Użytkowników. Z resztą, namierzenie, to tylko kwestia czasu. :-)

Pozdrawiam!

P.S. Ale szalejecie z Lajkami, widzę że dużo idzie na kampanię wyborczą. ;-)

XD Ogólnie dodam też, że podoba mi się support, bo odpowiada na maile :D Co prawda, czekalem chyba 24h na odpoweidz, ale i tak to jest na plus.

Tylko mam jeszce jedno pytanie, a zarazem rzecz, która mi się nie podoba.

Wydałem ogólnie 2000 pkt. Niestety, jak ktoś usunie moje +1ki, to punkty się nie zwracają :( co bardzo boli przy klikaniu. Tak jak mowilem, mialem 56, teraz mam 6... +1ek. Ale punkty przepadły.

Czy może zwrócą się jak roboty przeszperają profile, że zostały usunięte? <ma wielka nadzieję :D>

Co do referera, to jest to co widziałem w wysłanych przez moją przegladarkę. Może sztuczki nie działają na każdą przeglądarkę (Firefox 8)?

@gacekssj4 - mniejsza ilość +1 niż z kolumny "kliknięć" wynika z tego, że Google nie pokazuje całości +1-ek w "chmurce" koło buttona. Należy je sprawdzać w Webmaster Tools - zobaczysz, że jest ich znacznie więcej.

Referer, tak jak Ci tłumaczyłem :-), był włączony tylko na 1-2 dni, i dotyczył tylko otwierania strony; obecnie jest to wyłączone.

Pozdrawiam, J.

XD Ogólnie dodam też, że podoba mi się support, bo odpowiada na maile :( Co prawda, czekalem chyba 24h na odpoweidz, ale i tak to jest na plus.

To stara Polska tradycja, że jak nam porwą furę ... znaczy nie ta :) ... dzisiaj pytanie, jutro odpowiedź ;)

Giełda Domen Internetowych - najlepsze domeny w sieci

Chciałem zgłosić błąd a nie zawracać wam głowę. Na pewno 3 i 4 października klikałem na 100% co zresztą sprawdziłem w logach. Podziwiam ile pracy włożyliście w FacePlusa i zależy mi na jego udoskonalaniu.

Chciałem zgłosić błąd a nie zawracać wam głowę. Na pewno 3 i 4 października klikałem na 100% co zresztą sprawdziłem w logach. Podziwiam ile pracy włożyliście w FacePlusa i zależy mi na jego udoskonalaniu.

To wiemy, ale jak zauważyłeś w poście: https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...st&p=933431 (jest tam screen z tabelki Twojej historii kliknięć) kliknięcia z 3 i 4 października są w logach. Dokładniej rzecz ujmując, w tych dniach modyfikowaliśmy portal tak więc kliknięcia mogły się nieprawidłowo liczyć. Teraz jest ok. Udoskonalamy dalej.

mniejsza ilość +1 niż z kolumny "kliknięć" wynika z tego, że Google nie pokazuje całości +1-ek w "chmurce" koło buttona. Należy je sprawdzać w Webmaster Tools - zobaczysz, że jest ich znacznie więcej.

Nie rozumiem tego wszystkiego. Jaki cel ma wymiana plusikami, które prawdopodobnie Google wie, że są fake'ami? Skoro je po kilku dniach usuwa, to na pewno nie robi tego bez przyczyny. Rozumiem, że w Webmaster Tools są one pokazywane, ale ich ubywanie z chmurki na podstronach świadczy chyba o tym, że G wie o ich pochodzeniu.

Wytłumaczcie mi proszę po co w takim razie to klikanie i nabije plusów w Webmaster Tools?

A zrobicie z tym jeszcze , żeby już kliknięte fan page'y się nie pojawiały ?

Zrobiliśmy co mogliśmy, a to, że nadal się pojawiają, nie jest naszą winą. Miejcie pretensje do osób, delikatnie nazwijmy to, nierozważnie korzystających z faceplusa. Wstawiliśmy drobne info pod boxem do klikania. Cytuję: "Część użytkowników promuje te same aplikacje/strony pod różnymi linkami na różnych kontach, więc ilość pozostałych stron do kliknięcia zawiera także te "powtórki" i pojawia się szary button, dlatego też kliknięcie "Pomiń" w takich przypadkach zmniejsza tą wartość."

Rekordziści mają tą samą stronę na nawet 10 różnych kontach. Nie rozumiemy czemu to robią, w niczym to nie pomaga, a wręcz szkodzi.

W przyszłości, gdy znajdziemy czas, zrobimy porządek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności