Skocz do zawartości

FacePlus.PL - system wymiany +1 i Fanów

jez

Rekomendowane odpowiedzi

Może dajcie jakieś wytyczne, jakie trzeba spełniać, by przejść moderację...

Obecnie trzeba mieć podany najzwyklejszy profil. Nie fanpage, ale profil. Dziś wyjątkowo te profile będziemy aktywować aż do godzin nocnych, ale od jutra profile będą aktywowane tylko w godzinach działania support.

• Odpowiedzi 2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Witam serdecznie,

Pawelszn - Obecnie moderację przechodzą wszystkie, niezdublowane na kilku kontach, istniejące profile osobiste (nie-fanpage) o prawidłowo wpisanym adresie. Rozdział na profile fikcyjne/realne będzie już tworzony wzajemnie przez samych Użytkowników, najprawdopodobniej bez wytycznych, w oparciu o ich własne odczucia (czyli brak jednoznacznych kryteriów, np. 3 fotki i 15 znajomych, bo się pojawi tysiąc profili fikcyjnych z 3 fotkami i 15 znajomymi). To samo będzie dotyczyło profili Plus.

msplus - Pomysł z bardziej atrakcyjnym sposobem umilania klikania niż dowcipy rodem z Familiady, jest bardzo trafny. Zastanowimy się nad tym, jakie modele zastosować, żeby się podobało jak największej liczbie Użytkowników.

Pozdrawiam, J.

Rozdział na profile fikcyjne/realne będzie już tworzony wzajemnie przez samych Użytkowników, najprawdopodobniej bez wytycznych, w oparciu o ich własne odczucia (czyli brak jednoznacznych kryteriów, np. 3 fotki i 15 znajomych, bo się pojawi tysiąc profili fikcyjnych z 3 fotkami i 15 znajomymi). To samo będzie dotyczyło profili Plus.

Już widzę tą moderację - i wysyp postów z pytaniami dlaczego realne konto zostało "zmoderowane" jako fikcyjne. Bierzecie na siebie ciężar, którego do tej pory nie udźwignął nikt - w nadziei na spełnienie oczekiwań osób fizycznych/agencji, które liczą na odpowiednią konwersję sprzedaży. Dobrze wiecie, że się przeliczą. Ktoś, kto zakłada konto na faceplus chce tylko punktów (na fanów lub na sprzedaż), a nie chce nic kupować. Jaka jest konwersja sprzedaży przy kupowaniu reklam w systemach, które płacą za wejścia na stronę? Taka sama będzie z fanów w faceplus.

Otwieracie drzwi, które są już otwarte. Systemy Wymiany Linków już dawno zrozumiały, że SUBIEKTYWNA ocena strony na niewiele się zdaję, dlatego wprowadziły techniczne wymagania dla dodawanych stron. Wiem - za chwilę usłyszę, że faceplus to jednak coś innego - Tak, zgadzam się z tym, jednak podobieństw jest bardzo dużo (Więcej niż by się mogło wydawać na pierwszy rzut oka.)

Poruszę jeszcze jeden problem : Jeżeli dodam konto ze zdjęciami, zainteresowaniami, 100 znajomych i konto zostanie oznaczone jako fikcyjne - to jaką będę miał motywację do tego, żeby następne konto wyglądało na realne? Zacznie się masowe dodawanie kont bez zdjęć, bez znajomych itd itp. I tak przecież wyląduje w fikcyjnych...

Ktoś, kto potrzebuje fanów i jest średnio rozgarnięty, chce by Ci fani conajmniej "wyglądali na realnych". Pomysł z moderacją wziął się z faktu, że w systemie pojawiały się profile Adama Adamczewskiego, Piotra Piotrowskiego, czy Pawła Pawłowskiego. Nie wspominając o myszcze Miki, czy śwince Piggy. Takie konta nie powinny się pojawić, nawet jako fikcyjne.

Po wprowadzeniu moderacji konto fikcyjne będzie bezużyteczne - nawet jeżeli jest zadbane. Dlatego, że 90% oszołomów zacznie dodawać praktycznie puste konta facebook. Dlatego jeżeli już koniecznie chcecie tej społecznej moderacji, bez ustalenia jasnych i obiektywnych kryteriów - ustalcie takie kryteria dla kont fikcyjnych. Wiele osób chętnie zgodzi się na fanów "wyglądających na realnych", pod warunkiem, że nie będą to profile postaci bajkowych bez żadnego zdjęcia.

Jeżeli ktoś chce dodać fikcyjne konto, to niech chociaż zadba, żeby "technicznie wyglądało na prawdziwe" - np 100 znajomych, 3-5 zdjęć, określone zainteresowania itd itp. Wtedy okaże się, że ta cała moderacja kont sprowadzi się do usuwania z systemu kont facebook, które na starcie można określić czysto fikcyjnymi...

Pozdrawiam.

SYGNATURKA

Ok, obecna "moderacja" profili facebook, została stworzona aby przyzwyczaić użytkowników do tego, co ich czeka w nadchodzącej wersji a przy okazji aby posprzątać bałagan jaki narobił się z profilami facebook, które trudno byłoby moderować pod kątem podziału kont. Jeżeli to co jest teraz sprawdzi się, to istnieje szansa, że jednak całość moderacji (sprawdzanie czy profil rzeczywiście istnieje + czy faktycznie jest Twój + czy to fikcyjne czy rzeczywiste konto) będzie się odbywała po naszej stronie a nie społecznie.

Otwieracie drzwi, które są już otwarte. Systemy Wymiany Linków już dawno zrozumiały, że SUBIEKTYWNA ocena strony na niewiele się zdaję, dlatego wprowadziły techniczne wymagania dla dodawanych stron. Wiem - za chwilę usłyszę, że faceplus to jednak coś innego - Tak, zgadzam się z tym, jednak podobieństw jest bardzo dużo (Więcej niż by się mogło wydawać na pierwszy rzut oka.)

SWL nie ma nic wspólnego z tego typu projektem, ma się na kompletnie innych zasadach, kryteriach, potrzebach i mechanizmach. Chętnie przeczytam konkretną listę podobieństw między SWL a FacePlusem i tego typu systemami. Osobiście powiem, że team gruntownie badał całą sytuację, rynek, nawet pod kątem tych rzekomych podobieństw do SWL. Wszystko brnie w dobrym kierunku, zgodnie z przewidywaniami. Wiele naszych działań może się wydawać dziwne/niezrozumiałe, ale przy okazji rozwoju systemu testujemy różne rozwiązania w poszukiwaniu złotego środka.

dobra wykasowaliście mi wszystkie adresy profili i nie wiem jaki chcieliście uzyskać efekt?

Nie wiem który link do profilu na FB mam podać bo te które podawałem uznaliście za złe.

Może jakaś instrukcja jaki link podać..w ogóle to jestem poirytowany...

dobra wykasowaliście mi wszystkie adresy profili i nie wiem jaki chcieliście uzyskać efekt?

Nie wiem który link do profilu na FB mam podać bo te które podawałem uznaliście za złe.

Może jakaś instrukcja jaki link podać..w ogóle to jestem poirytowany...

Podaj normalny, działający, sprawdzony link do profilu - nie strony fanowskie. W ustawieniach pod inputem do profilu podajemy proste wystarczające wytyczne. Wiele osób obecnie zgłasza linki, które nie przejdą walidacji bo kiedy je otwieramy, Facebook zwraca błąd:

title: "Nie znaleziono zawartości"

i treść strony:

"Zawartość chwilowo niedostępna

Nie można wyświetlić żądanej strony. Może ona być chwilowo niedostępna, wybrany link może nie działać lub możesz nie mieć uprawnień do wyświetlania tej strony. "

Przykład: https://www.facebook.com/andrzej.strzelba

I tak z +20% adresów. Czy tak trudno jest dodać normalny działający profil?

Ktoś nagminnie próbuje dodać taki link/profil i ewidentnie widać, że: albo nie wie jak dać poprawy link do profilu, albo chce oszukać system dodać coś czego nie ma/jest wątpliwej zawartości. Nie będziemy się pochylać nad takimi przypadkami i problemami. Jeżeli masz normalny profil i on działa tak jak powinien, wtedy problemu nie będzie i walidacje przejdziesz w chwilę.

Podanie prawdziwego, normalnego linku do istniejącego profilu nie jest trudne, jeżeli ktoś ma z tym problem to powinien się zastanowić, czy w ogóle korzystać z tego systemu.

Każdy adres powinien zaczynać się od https://www.facebook.com/

A najlepiej, jeżeli wygląda tak: https://www.facebook.com/profile.php?id=[unikalne id profilu]

Jak sprawdzić unikalne id profilu? Wystarczy wygooglować: facebook profile id

I mamy tonę poradników typu: https://4rapiddev.com/facebook-graph-api/ge...file-id-number/

Czy to takie trudne?

nic z tego nie rozumiem, bo u mnie ten link https://www.facebook.com/andrzej.strzelba wyświetla się prawidłowo a pozatym wszystkie linki miałe zrobione dokładnie tak samo, wszystkie zostały usunięte a potem kolejny podany w taki sam sposób został zatwierdzony.. Cos mi się wydaje że problem nie leży po mojej stronie. Nie czepiam się zwracam tylko uwage na problem..

[...]Wszystko brnie w dobrym kierunku, zgodnie z przewidywaniami. Wiele naszych działań może się wydawać dziwne/niezrozumiałe, ale przy okazji rozwoju systemu testujemy różne rozwiązania w poszukiwaniu złotego środka.
brnąć

Słownik języka polskiego

cz. ndk IVa

1. iść z trudnością po czymś stawiającym opór nogom

2. postępować coraz bardziej niekorzystnie dla siebie poprzez kolejne zachowania, które zamiast polepszać sytuację, jeszcze bardziej ją pogarszają

Pasuje? Pozdrawiam :)

nie każdy kto ma pisaka jest Dostojewskim,

nie każdy kto ma siusiaka jest Casanovą

i nie każdy kto ma rumaka - pozycjonerem...

nic z tego nie rozumiem, bo u mnie ten link https://www.facebook.com/andrzej.strzelba wyświetla się prawidłowo a pozatym wszystkie linki miałe zrobione dokładnie tak samo, wszystkie zostały usunięte a potem kolejny podany w taki sam sposób został zatwierdzony.. Cos mi się wydaje że problem nie leży po mojej stronie. Nie czepiam się zwracam tylko uwage na problem..

Bo jesteś zalogowany na facebook. Wyloguj się. Profile mają być widoczne i dostępne dla niezalogowanych również.

[...]Wszystko brnie w dobrym kierunku, zgodnie z przewidywaniami. Wiele naszych działań może się wydawać dziwne/niezrozumiałe, ale przy okazji rozwoju systemu testujemy różne rozwiązania w poszukiwaniu złotego środka.
brnąć

Słownik języka polskiego

cz. ndk IVa

1. iść z trudnością po czymś stawiającym opór nogom

2. postępować coraz bardziej niekorzystnie dla siebie poprzez kolejne zachowania, które zamiast polepszać sytuację, jeszcze bardziej ją pogarszają

Pasuje? Pozdrawiam :)

Wybacz, od paru lat (chyba już będzie 7) PL nie jest moim głównym językiem :P Stosuję takie słowa jakie mi się podobają w wypowiedzi, często nie zważając na ich realne znaczenie w SJP.

[...]Wybacz, od paru lat (chyba już będzie 7) PL nie jest moim głównym językiem ;) Stosuję takie słowa jakie mi się podobają w wypowiedzi, często nie zważając na ich realne znaczenie w SJP.

Ja się nie czepiam słownictwa, ja Ci gratuluję odwagi i przenikliwości :)

ps. Moje zdanie znacie, staram się nie wypowiadać już w tym temacie, jest dobrze a będzie jeszcze lepiej.

Przy okazji mam pomysła na nową nazwę, tak świetnie zapowiadającego się systemu: RIPsystem (niestety .com zajęte ;)

nie każdy kto ma pisaka jest Dostojewskim,

nie każdy kto ma siusiaka jest Casanovą

i nie każdy kto ma rumaka - pozycjonerem...

ja niestety nie korzystam z opcji zbierania like, jedynie G+, natomiast to takie troszkę typowe i polskie :

- dali nam palec.

ale było nam mało więc :

- wzięliśmy całą rękę

a jak trzeba teraz to ogarnąć to połowa z klikających ma podejście

- nam sie należy (albo co gorsza) - nam się k*** należy !!

i teraz jak trzeba zrobić porządek, bo faktycznie jaki ma sens (np dla mnie) dodawanie profili FB do mojego fanpage który ma x lubiących i którzy regularnie czytają moje posty i daje mi to jakiś tam zysk, po co mi 10 k dodatkowych lubiących którzy są po to by klikać lubię to, wole 20 userów którzy czytają, niż 200 którzy pojawiają mi sie tylko w chmurce.

ale to tylko moje zdanie i moje zdanie jest takie, że właśnie w ten sposób trzeba wykorzystywać możliwości plusowania, bo w przeciwnym wypadku to dojdzie do takiego momentu jak tuning, gdzie czasem ma się wrażenie że "tuningujący" naprawdę wierzą w zasady że :

- głośny wydech = +10 KM

- przyciemniane szyby = +5 KM

- diody w całej furze ile wlezie = + 0.5 KM/diode

nie mówię o tym by to likwidować, ale podział na fikcyjne i nie fikcyjne to świetny pomysł, mam klientów którzy chcą ilość, ale mam też takich którzy zdecydowanie wolą jakość. tym pierwszym nie da się przetłumaczyć że 500 g+ dziennie to byłby idiotyczny pomysł, Ci drudzy zanim kupią zadają masę pytań, bo im zależy.

Więc podział kont da każdemu to czego pragnie (nie wiem czy tu to czytałem czy mi się śniło, ale można ew zrobić różne przeliczniki, za konta realne dostajemy np nadal 5 pkt natomiast fikcyjne są za 3 i w drugą stronę podobnie, kupno 10 klików realnych to 100 pkt, a 10 fikcyjnych to 60 pkt i wtedy będzie popyt i na jedno i na drugie - tak sądzę)

Tak więc reasumując moją (jak sądzę nieskładną wypowiedź pełną skrótów myślowych)

Zgadzam się i popieram działania na Faceplusie !

a swoją drogą jeszcze jedno - niedługo wielka odsłona oczekiwanej przez wszystkich nowej wersji, zatem uzbrójmy się w cierpliwość i poczekajmy, jak będzie gorzej, to nie sądzę by FacePlus chciał brnąć w coś co nie ma sensu. W ciągu kilku miesięcy stworzyli potężny portal - nie porównywalny do tych w PL i za granicą, zatem sądzę że wiedzą co robią.

ps. dzięki że jesteście ;)

Apo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności