Skocz do zawartości

[startup] Catkatalog - skrypt katalogu stron www, nowy skrypt

SEOstuff

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 354
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Chciałem zorganizować mały projekt. Polegał by on na tym, że do 1 panelu centralnego zostały by podpięte wszystkie katalogi właścicieli które by zakupiły taki skrypt w tej promocji. Dzięki temu można by stworzyć listę kilkudziesięciu czy nawet większej ilości katalogów, do których wpis byłby płatny. Czyli np.

osoba 1 kupuje 20 licencji w cenie promocyjnej (300zł) i podpina je do wspólnego panelu centralnego,

osoba 2 kupuje 40 licencji w cenie promocyjnej (600zł) i podpina je do wspólnego panelu centralnego,

osoba 3 kupuje 10 licencji w cenie promocyjnej (150zł) i podpina je do wspólnego panelu centralnego,

dzięki temu w takim panelu centralnym znajduje się 70 katalogów. Sprzedaż kodów/kont z limitem mogła by się odbywać w cenie (przykładowa cena) 10zł/1 kod.

Kwota z każdego zakupionego kodu była by dzielona pomiędzy te 3 osoba, w zależności od ilości podpiętych katalogów. I tak:

osoba 1 otrzymuje 29% (2,9pln), osoba 2 otrzymuje 57%(5,7pln), a osoba 3 14%(1,4pln).

Z pewnością jeśli katalogi były by zadbane itp. znalazło by się wiele osób chętnych na dodanie swoich stron do nich.

Dzięki temu przy cenie (przykładowej) 10 zł/1 kod, przy założeniu, że ilość sprzedanych kodów w ciągu miesiąca wyniesie 90 szt. (zapewne byłoby to więcej) zarobki dla osób będą wyglądać następująca: osoba 1 - 243zł, osoba 2 - 513zł, osoba 3 - 126zł - co można zauważyć zwraca inwestycję w licencje w 85,5% w ciągu miesiąca, a więc już po 60 dniach od inwestycji, będzie się nam ona zwracać (może i nawet szybciej jeśli ilości sprzedanych kodów będzie większa, czy cena jednorazowego kodu).

Oczywiście ja nie biore udziału w zyskach z tytułu wpisów - jedynie za płatnośc za licencję. Ale dzięki temu może powstać dość dobra lista wartościowych katalogów, bez spamu, zadbanych, moderowanych. W takim przypadku panel centralny dam gratis.

Byłby ktoś zainteresowany ?

Witam zakupiłem jedną licencję i właśnie testuję i mam kilka uwag co do skryptu:

1. W katalogu nie można samemu zmieniać miniaturek i zmieniać ich dostawcy, a warto by to zrobić, gdyż czasami jest błąd przy tworzeniu miniaturki i niezbyt ładnie to wygląda.

2. Blok z kategoriami jest stały i powyżej 3 kategorii nieładnie to wygląda :), gdyż pasek z kategoriami się nie rozsuwa.

3. Jakby była taka możliwość, to można by w panelu zrobić możliwość włączania i wyłączania opisu katalogu i przenoszenia go z góry na dół itp. To samo zrobiłbym na stronie z wyborem płatnośći , gdyż przesuwanie na dół strony nie jest oczywiste dla wielu użytkowników.

4. Po kliknięciu na kategorie główną według mnie powinna się otwierać strona z podkategoriami i dopiero poniżej z wpisami użytkowników.

Poza tymi niedopracowaniami katalog jest bardzo fajny, lekki i co ważne tani :). Polecam go wszystkim, którzy potrzebują lekkiego i funkcjonalnego skryptu w przystępnej cenie, a nie potrzebują hybrydy takiej jak SEOKatalog. ;)

Kilka pytań, strona catkatalog.com.pl nie działa, przynajmniej dla mnie.

1. Ograniczenie w ilości sprzedanych licencji nadal obowiązuje? Czytałem wcześniej, że zamierzasz sprzedać tylko 100 sztuk... Gdybym miał kupować to właśnie sam nabyłbym 100 sztuk plus ten panel do zarządzania...

2. Jak wygląda sprawa z templatkami? Ile unikalnych sztuk dostanę przy zakupie większej ilości licencji i jak wygląda sprawa z dorobieniem kilkunastu-kilkudziesięciu kolejnych? Czy jest to jakoś zakodowane, czy można bawić się we własnym zakresie lub zlecić innej osobie? Mam na myśli tworzenie motywów.

3. Czy wspólny panel ma jakieś ograniczenia? Coś tam czytałem ale info jest trochę lakoniczne... Mogę postawić katalogi na kilkunastu/kilkudziesięciu różnych hostingach/ip i podpiąć pod jeden panel?

Pytania na razie tylko dla ogólnej informacji. Z tego co widzę to skrypt jest jeszcze w powijakach, trzeba trochę poczekać aż wyłapane zostaną wszystkie niedoskonałości.

Uwaga odnośnie motywów. Dla mnie wyglądają fatalnie, praktycznie wszystkie... Na pierwszy rzut oka taki katalog daje mi tylko jedno skojarzenie - jakiś spam stoi... :) Oczywiście, to tylko kwestia gustu i indywidualnej oceny.

arianek444 - co do Twoich uwag, jak najbardiej są na miejscu, mam o nich świadomość na szczęście mam teraz trochę czasu i na weekendzie wszystko ogarnę, wszystie te jak i inne rzeczy zrobię.

radoslaus

1. Z początku miałem taki zamiar, jednak po pewnym czasie stwierdziłem, że to ograniczenie nie ma większego sensu, gdyż tak czy tak sprzedam taką ilość na jaką będzie popyt.

2. Aktualnie jest 5 templatek darmowych do każdej licencji, spokojnie możesz zlecić komuś wykonanie swoich templatek - na takim poziomie jak Ci się podobają. Wiem, że te standardowe - moje nie są wysokich lotów, nie jestem grafikiem, ale mi się podobają, są proste, chociaż wiem, że wykonane przez osobe znającą się na rzeczy wyglądały by znacznie lepiej.

3. W panelu nie ma żadnych ograniczeń co do ilości podpiętych katalogów. Możesz podpiąć 50, 70 czy 100.

Oczywiście, możesz podpiąć pod panel katalogi stojące na innym serwerze, na różnych hostingach itp. - podajesz tylko w panelu adres katalogu, adres serwera, nazwe i hasło bazy.

Wiem, że skrypt ma jeszcze kilka niedociągnięć, ale właśnie teraz na weekendzie postaram się wszystko ogarnąć.

A ja mam pytanie, co w przypadku gdy serwer na którym stoi katalog ma zablokowaną możliwość zdalnego logowania się do bazy ? Jak wtedy dodawarka, znajdująca się na innym serwerze, sobie z tym poradzi?

Panel przerobiony - teraz nie potrzeba serwera z mozliwością zdalnego logowania się do bazy. Powinno działać na wszystkich serwerach. Można podpinać katalogi stojące na różnych serwerach, adresach IP itp.

aktualizacje katalogu wraz z poprawkami pojawi się dziś wieczorem, maksymalnie jutro jeśli dziś nie zdążę napisać.

Mały update.

Panel - zmieniło się kilka rzeczy, między innymi wygląd - bardziej przyjazny.

- możliwość dodwania normalnego opisu z synonimami w postaci To jest {przykładowy|pokazowy} opis {katalogu|strony} www.

- wyświetlanie wygenerowanego przykładowego wpisu pod każdym oczekującym wpisem do akceptacji - w celu weryfikacji jak wygląda opis

- możliwość eksportu przez użytkowników linków do wpisów dodanych / podgląd projektów

opisw.png

catkatalogskryptkatalog.png

catkatalogccc.png

Nowa wersja będzie dostepna jutro.

Dla jasności, wszystkie błędy takie jak:

- złe wyświetlanie się katalogu w przeglądarkach IE czy Opera

- brak możliwości dodawania podstron do katalogu

- rozjeżdżający się panel ;)

- rozjeżdżający się formularz płatności

- brak możliwości dodania 2 razy tej samej strony

- nie działająca wyszukiwarka

- źle wyświetlany token

- problemy ze złym wyświetlaniem

- kanał rss

i inne zostały dawno poprawione. A informacje jakie przekazują niektórzy użytkownicy nie są prawdą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności