Skocz do zawartości

Prokrastynacja - Choroba Pozycjonera?

Oceanlab

Rekomendowane odpowiedzi

Rozmawiałem dzisiaj ze znajomym na ten temat i mówił mi, że to typowa przypadłość studenta.

W sensie, że często studenci sobie tą chorobą tłumaczą swoje lenistwo.

Jednak jest zdecydowana granica między lenistwem a prokastrynacją. Lenistwo polega na tym, że komuś się nie chcę realizować zadania od samego początku. Natomiast w przypadku prokastrynacji człowiek jest naprawdę ambitny ale w momencie gdy zabiera się do zadania pojawia się strach przed jego wykonaniem, przez co w tym momencie odkłada je na później na rzecz innych mniej wartościowych.

No i tak jak niektórzy zauważyli - wtedy nie ma problemu jeśli wykonujemy małe zlecenia, gdzie widzimy szybkie efekty :(

Ozdrowiałem jak znalazłem pracę. Studia to był okres gdy choroba ukazywała swoje oblicze w najlepszym wydaniu - sesjia - pokoje wysprzątane, podłogi i okna umyte, porządek w katalogach na dysku, pełen scan komputera łącznie z defragiem. Tylko książki leżały odłogiem.

Sklep medyczny - zapraszam w razie potrzeby ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności