Skocz do zawartości

Struktura linków na forum

CNK

Rekomendowane odpowiedzi

Dotychczas linki na moim forum miały taką budowę:

subfora: adresforum/$id/$nazwa-forum/

temat: adresforum/$id/$nazwa-tematu.htm

Pomyślałem sobie że fajnie by było pozbyć się tego /id/ w adresie, a zamiast tego wstawić go razem z nazwą forum i tematu,

adres wyglądał by wtedy jakby to była podstrona głównej (adresforum/$id,$nazwa-tematu.htm, lub adresforum/$id_$nazwa-tematu.htm), a nie strona w odrębnym katalogu. Oczywiście przy zmianie musiałoby być ustawione odpowiednie przekierowanie 301, co jest dla mnie oczywiste :P

Czy taka zmiana ma jakiś sens (botom Google się spodoba)?

Forum aktualnie PR3, ma ~200K podstron zaindeksowanych, domena roczna, jednak wcześniej przez kilka lat forum dostępne było pod innym adresem (ze starego adresu cały czas jest ustawione przekierowanie 301). Czy takie zmiany przyczyniły by się w jakikolwiek sposób do wzrostu pozycji, czy nie są one ważne?

Czy jeśli mam wiele fraz w Top 10, a nawet w Top 3, warto zmieniać budowę linków, czy lepiej zostawić tak jak jest bo może być gorzej? ;)

Najlepsze darmowe gry Android na telefon.

Pełne wersje programów, aplikacje Android za darmo.

Katalog części do VW Polo 6R

Zmiany raczej nie odczujesz, ale teoretycznie to takie bardziej semantyczne, jak wszystkie tematy masz w jednym aktalogu etc(patrz na to tak jak byś tworzył strony statyczne), natomiast w twoim ukłądzie wszystko było by pakowane do jednego worka. Wybór należy do Ciebie, ja używam

adres.pl/nazwa-forum-f$id/nazwa-tematu-t$id.html

i też nie jest źle

Najlepsze Serwery CS Reksio. Zapraszam

Hmm.. no właśnie się zastanawiam, czy opłacalne to będzie...

ja używam

adres.pl/nazwa-forum-f$id/nazwa-tematu-t$id.html

i też nie jest źle

Tak jest ok, lepiej to wygląda, tyle że jak jest dłuższa nazwa forum to link się wydłuża, chociaż nie ukrywam, że mi się podoba :D

Czy jeśli ustawie prawidłowo regułkę z przekierowaniem 301 nie stracę topowych pozycji? Do tego dochodzi fakt, że mam sporo backlinków do podstron, które są właśnie subforami... W przypadku 301 jakie zastosowałem rok temu, PR na nową domenę wróciło po ponad 6 miesiącach (strony zaindeksowane pojawiły się w google już po paru dniach od ustawienia 301), jednak nie wiem jak to będzie z samą zmianą adresów na bardziej "symantyczne"?

Najlepsze darmowe gry Android na telefon.

Pełne wersje programów, aplikacje Android za darmo.

Katalog części do VW Polo 6R

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności