Skocz do zawartości

Podstawowe pytania

Melixo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pozycjonuję od niedawna stronę własnymi siłami, jednak pomyślałem by w końcu dowiedzieć się więcej o SWL. Możliwe, że odpowiedzi na moje pytania były już poruszone, ale tyle jest tych tematów, że nie łatwo na wszystko znaleźć odpowiedzi.

1) W jaki sposób najlepiej zdobywać pkt. np. do statlink. Widziałem możliwość kupna na allegro, ale czy to opłacalny sposób ?

2) W jaki sposób przeanalizować ile strona powinna dostawać linków dziennie, by nie było spamu ?

3) Czy w trakcie zdobywania linków przez SWL, warto jeszcze ręcznie dodawać stronę do katalogów ? I w jaki sposób? Podstrony swl'em, a główną ręcznie katalogować, czy na odwrót lub jeszcze inaczej ?

4) Pytanie z innej bajki, by nie zakładać nowego tematu.

Załóżmy, że mam stronę którą pozycjonuję na (fraza1 i fraza2). "Fraza1" jest w google na 3 pozycji, a "fraza2" na 15 pozycji i od jakiegoś miesiąca stoi w miejscu. Opłaca się wtedy cały czas linkować "fraza2", by ruszyła dalej ? A jeśli zacznę linkować inne podstrony serwisu na inne frazy, to google pomyśli, że strona staje się bardziej wartościowa i ruszy także z pozycją dla "fraza2" ?

1) wykonać strony, podlinkować i dodać do statlinka - po ocenie moderatora dostaniesz za stronę punkty za które możesz później linkować inne swoje strony.

2) zależnie od frazy i wielkości strony - ale spokojnie możesz zacząc 10-20 na dzień potem można zwiększyć

3) Tak, to są osobne działania. Odnośnie tego co linkować i skąd to zalezy od konkretnego rpzypadku. Co do katalogów - w 99% mozna dodawać tylko wpisy z linkiem do strony głównej.

4) jak przestanie fraza 2 iśc w górę to trzeba ją linkować.

ad. 2) Na pewno nie jest to za duża ilość ? Dotychczas zdobywałem linki z katalogów mniejszej ilości i także przynosiły pozytywne wyniki.

ad. 4) Systematycznie codziennie jest dodawane, ale od dłuższego czasu stałą ilością linków. Czyli powinienem zwiększyć ilość dziennych katalogów rozumiem ? A metoda, którą napisałem raz zastosowałem i zadziałała, lecz nie mam pewności czy nie był to przypadek.

Ad. 2 - czym domena bardziej jest podlinkowana tym mocniejsze linkowanie jest w stanie wytrzymać - oczywiście do pewnej granicy. 10-20 na początek jest ok, potem można do 50 / dzień. Pamiętaj, ze linki muszą się też zaindeksować.

Ad. 4 - możesz zwiększyć ilośc linków na dzień, albo zadbać o to, aby te co juz są dodane był zaindeksowane w google - np. dopalić do czasu zaindeksowania jakimś e-weblinkiem lub "pingować" podstrony naktórych masz wpisy aby przyspieszyć ich indeksację

Odnośnie pingowania. Nigdy tego także nie stosowałem, ale doczytałem, że zbyt częste pingowanie swojej strony może mieć ujemne skutki. A jeśli przesadzę z ilością pingowania moich wpisów w katalogach to może mieć to jakiś zły wpływ na moją stronę? Google potrafi się połapać, że czynności te dotyczą jednej strony i mogę zostać ukarany ?

Najprawdopodobniej ostatnie już pytanie z mojej strony. Znalazłem parę stron, które umożliwiają pingowanie i jak rozumiem (title - tytuł mojej strony), (url - link do katalogu z wpisem), a niżej jest mnóstwo linków z możliwością zaznaczenia. Podpowie, ktoś co najlepiej zaznaczać, czy po prostu wszystko co możliwe ?

• 3 miesiące temu...

Hej,

pozwolę sobie o odświeżyć temat: ,,Podstawowe pytania", ponieważ właśnie takie mam.

Często widać ogłoszenie ,,sprzedam xxxx pkt" albo ,,sprzedam strony generujące xxx pkt" lub w tematach o pozycjonowaniu niekiedy można przeczytać ,,przywal na swoją stronę xxxx pkt", ale czym jest 1 pkt?

Nie chodzi mi o sposób w jaki są naliczane (algorytm), ponieważ to można przeczytać w regulaminach konkretnych swl, a o definicje 1 pkt

Czy 1 pkt => emitowanie 1 linka na 1 podstronie przez 1 dzień?

Pozdrawiam

Pozdrawiam,

Kacperek

To zależy od systemu - w jednym link może być wart 10 punktów w innym 1000. W jednym systemie mogą być duże różnice w zależności od tego czy link jest na podstronie czy na stronie głównej, w domenie z pr czy bez itd.

W statlinku link z reguły to kilka-kilkanaście punktów, w seomatiku kilkanaście za podstronę, za stronę główną kilkaset nawet do kilku i wyżej tysięcy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności