Skocz do zawartości

moje bazy danych zostały wyczyszczone ,nie wiem dlaczego tak sie stało.

piotrekr

Rekomendowane odpowiedzi

witam, tydzień temu założyłem vpsa whm/cpanel i postawiłem na nim 4 strony na wordpressie miały bazy danych od 10 do 400mb niestety dzisial próbując wejsc na jedną ze stron zobzczylem komómikat ze nie może się połączyc z bazą danych ,po zalogowaniu do cpanel okazalo się za bazy co prawda są ale puste wszystkie mają 0.00mb . Co mogło się z nimi stać ?? do hostingu dostalem tylko następującą informacje "Are you able to SSH into your server? If so, databases and software are up to you to handle. " co mało mi mówi ba ja przecież tych baz nie wyczyściłem ,a chciał bym wiedzieć dlaczego tak sie stało ,bo o odzyskaniu danych chyba już niema mowy.

Być może była dziura na stronie i ktoś Ci po prostu bazy wyczyścił. Bazy mogły się również uszkodzić. Zobacz jak wyglądają pliki z bazami mysql'a. Jak mają jakąś "zawartość" to może naprawa pomoże. Zobacz też czy są tabele np. w phpmyadminie - wtedy może repair załątwić sprawę.

A co Ci mówią logi? Teoretycznie możesz zobaczyć co się stało i gdzie jest dziura na stronie. Co do wyczyszczonych baz danych, nie jest to w sumie żaden problem jeśli w jakikolwiek sposób serwer robi backup twoich danych. W kwestii zwartości baz danych skontaktuj się z administratorem swojego serwera, aczkolwiek o wiele lepszym sposobem jest robieni backupu osobiście i jego przesyłka w jakieś miejsce.

Ewnetualnie jeśli chcesz wiedzieć co się stało i jak, skontaktuj się z nami. Na pewno pomożemy.

Program do przywracania plików zainstalowany na innej partycji wyszukuj plików .myd .ibd .myi .frm

i przywracasz na inna partycje. Możesz także zrobić snapshota i potem przeszukiwać zapisany dysk

Myisam teoretycznie nie wywala plików o ile nie zrobisz optymalizacji tabeli jak było DELETE from a nie flush to powinien teoretycznie mieć ta samą wielkość

Z vps może być mały problem

Miałem coś podobnego program do enkododawnai plików miał błąd i z czyścił mi cały dysk

Na szczęście zatrzymałem server swapa etc miałem gdzie indziej więc nie był nadpisywań.

Przywróciłem pliki naprawiłem bazę i zadziałało

dzięki za odpowiedzi,okazalo się ,że srony zostały zchackowane ,dowiedziałem się o tym bo miałem referal ze strony https://zone-h.org (stronka gdzie hakerzy chwalą się swoimi dokonaniami), większość postów udało mi się odtworzyć ze stargo backupa .Chciałbym się jednak dowiedzieć jak haker dostał się na moją strone ,mogli byście powiedzieć jakie logi mam sprawdzić (jestem zielowy mam vpsa dopiero 7 dni ) ,gdzie one są w whm czy cpanel i czego tam szukać .

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

wkoncu przez przypadek udalo mi się ustalić w jaki sposób udalo sie komus skasowac moje bazy danych ,okazalo się że użył on programu mysqldumper który byl mi potrzebny do uploadu dużych baz danych ,a po wyslaniu zapomnialem go skasowac ,w jednym z folderów tego programu znalazlem plik G3_HKRKOZ_KUWAIT.php.sql a HKRKOZ_KUWAIT shackowal wiele stron co mozna znalezc na google

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności