Skocz do zawartości

Emeryturka

pavlo911

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Powoli trzeba zacząć myśleć o własnej przyszłości. W ZUSy i OFE nie wierzę i nie płacę ;) Dlatego chciałem zapytać:

Czy ktoś z was może polecić jakieś ciekawe konto emerytalne/oszczędnościowo-inwestycyjne, na które mógłbym systematycznie wpłacać pieniążki, a w wieku 50 lat przejść sobie na spokojną emeryturkę? :>

Oczywiście w grę wchodzą wszelkie znane wam metody oszczędzania na 'przyszłość'. Mile widziane wyczerpujące wypowiedzi ;-)

Pozdrawiam,

Paweł

• Odpowiedzi 114
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Uważam, że przedmówca ma rację. Nie szukaj FIRMY, której oddasz swoje pieniądze i nawet nie przeczytasz regulaminu a potem właściwie nie wiadomo co będzie tylko inwestuj w nieruchomości. Na nich zawsze można zarobić - masz 4 mieszkania - po 1000 zł z wynajmu - już 4 k zł wpada.

Oddawanie pieniędzy ZUSowi czy innym instytucjom stwarza pozór, że kasa po pierwsze JEST a po drugie JEST BEZPIECZNA. A tak naprawdę nigdy tej kasy nie zobaczysz...

Co innego ubezpieczenie zdrowotne - trzeba mieć i koniec.

Jak już to czytasz to zobacz moje PUFY, może coś dla siebie wybierzesz ;)

Napisz, że jesteś z PIO a wysyłkę masz gratis :)

Jak wcześniej napisał @FiKaS ze dwa mieszkania do wynajęcia to w miarę dobra emeryturka (lepsza niż z ZUS). Naturalnie dotyczy to większych miast gdzie wynajem jest kosztowny. Plus jest taki, że utrzymujesz kapitał, ceny nieruchomości raczej rosną a wpływa Ci miesięczny czynsz. Znam trochę ludzi którzy w ten sposób żyją. I to całkiem nieźle.

Innym rozwiązaniem jest inwestycja we własną firmę pod warunkiem, że jej prowadzenie w dłuższej perspektywie będziesz mógł komuś zlecić a samemu jedynie doglądać interesu. Z uwagi na to, że nie stać mnie na kupno kilku mieszkań ja wybrałem drugą opcję ;)

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Możesz też kupić jakiś surowiec np. platyna , tytan albo złoto chociaż teraz są wysokie ceny na złoto ale i tak się opłaca na dłuższą metę bardziej niż fundusze emerytalne.

forum zdrowotne - dodaj ogłoszenie za darmo!

naprawiasz elektronikę? - dodaj ogłoszenie za darmo!

masz kwiaciarnię? - dodaj ogłoszenie za darmo!

Bezsensowne te porady... Kto ma w kieszeni 150-200 tys żeby kupić nieruchomość? Jeśli dobrze zrozumiałem pytanie to raczej chodziło o możliwość oszczędzania przez regularne odkładanie niewielkich kwot... Ja kupowałbym złoto, ale nie jakieś pierścionki czy inne wyroby ale czyste sztabki. Obecnie bez problemu można to kupić a ceny ciągle rosną i zapewne będą rosnąć. Stabilizacja na świecie nam nie grozi, jeśli mają być jakieś zmiany to raczej na gorsze.

P.S. Poza tym chyba nikt z Was nie trudni/ł się wynajmem... Mam to na co dzień i nie jest tak różowo. Nie polega to na kasowaniu kaski co miesiąc, ludzie kombinują jak tylko mogą. Jeśli się nie przypomnisz to nie ma szans na zapłatę, będzie zwodzić a to chorym dzieckiem a to szkołą itp... Wyjściem są studenci, można zarobić więcej niż na rodzinie (pokoje pojedynczo do wynajęcia) ale tutaj zazwyczaj w wakacje jest pusty okres (wyjeżdża z miasta - nie chce płacić). Jak już znajdzie się fajnych młodych ludzi (takich co nie r.... chałupy) to szkoda ich wyrzucać i 3 miesiące mieszkanie stoi w 2/3 puste. Do tego dochodzą życzliwi sąsiedzi którym przeszkadza hałas i donosy do skarbówki. Zapłaćcie podatek od tego to wcale nie wyjdą kokosy. Mam dwa mieszkania, jedno w Białymstoku (studenci i tutaj jest dobrze zaznaczając ten pusty wakacyjny okres) i w rodzinnej miejscowości dom i wynajmuje dwa piętra (rodziny - jest fatalnie).

Radoslaus, jesteś w błędzie, jeżeli autor tematu ma zdolność kredytową, może wziąć kredyt na mieszkanie (najlepiej do remontu ale za to w dobrej lokalizacji - pewność wynajmu) i w cenie najmu spłaca mu się kredyt - przy dobrych wiatrach 10-15 lat i wynajmujący mu spłacą kredyt ;)

Może Ty źle trafiłeś po prostu z tymi wynajmującymi.

Pozdrawiam

Przez 15 lat odkąd przejąłem interes po rodzicach (tak, nie dorobiłem się sam, takie szczęście) miałem 6 rodzin. Ze wszystkimi były problemy. Może jest to spowodowane tym, że jestem zbyt miękki, nie wiem... Do mnie trafia argumentacja, że żona straciła pracę a dzieciak jest chory... nie wyrzucę z mieszkania takich osób przecież... Inna sprawa, że trudno to jest zweryfikować, szczególnie jak mieszka się 200km od tego biznesu. Nie wiem jak to wygląda w innych częściach Polski ale na wschodzie cieniutko jest na wynajmie.

Odnośnie pomysłu brania kredytów pod inwestycję w mieszkanie z przeznaczeniem na zabezpieczenie emerytalne... U nas w kraju największym problemem jest właśnie brak edukacji ekonomicznej czy jak to nazwać. Nie dziwię się starszym osobom wychowanym w komunie ale jak stosunkowo młody człowiek pisze o kredycie to serio idzie się podłamać. Policz sobie zysk składowy na zwykłej lokacie przez 30 lat (odkładaj ratę kredytu) i kredyt na mieszkanie. Gwarantuje Ci, że lepiej wyjdziesz na lokacie a do tego nie ma ryzyka, że za 10-15 lat nie będzie Cię stać na spłatę mieszkania.

Edit. Doczytałem, że napisałeś o wynajmowaniu w międzyczasie i kupnie do remontu. Obie rzeczy się wykluczają. Kupić mieszkanie w dobrej lokalizacji do remontu za psie pieniądze - nierealne, dostać kredyt na takie mieszkanie na dobrych warunkach - nierealne, wynajmować takie mieszanie - nierealne (musisz je wyremontować, bez tego dostaniesz grosze). Podsumowując, musisz mieć kasę już na początku żeby zacząć oszczędzać. Do tego dochodzą opłaty związane z dobrą lokalizacją - zazwyczaj tak jest, że nawet podatek od nieruchomości jest wyższy w mieście niż na prowincji, o opłatach za wodę itp nie wspomnę). Przykład - stawki za wodę w Białym mam 3-krotnie wyższe niż tam gdzie mieszkam - wieś.

Nieruchomości to dobry wybór(można stale na niej zarabiać) ale jeszcze lepszy to złoto,znam dużo ludzi co na nim nieźle zarobiło,ewentualnie diamenty.Jęsli masz na tyle kasy aby kupić nieruchomość w Dani ,Holandii, jak dużo to Luksemburgu czy Monako to świetny wybór.

A jak ktoś się zna to inwestycja w firmy z brażny komputerowej/internet itp w końcu net to przyszłość handlu,reklamy i wogóle wszystkiego.

Lokaty ,obligacje odradzam marnowanie kasy tylko.

Lokaty ,obligacje odradzam marnowanie kasy tylko.

Bzura - trochę wiedzy o bezpiecznym oszczędzaniu i 10% brutto rocznie jak najbardziej możliwe na samych lokatach i obligacjach.

Powoli trzeba zacząć myśleć o własnej przyszłości. W ZUSy i OFE nie wierzę i nie płacę ;)

A to ostatnie mi się bardzo podoba ;)

Jak rozumiem poszedłeś do ZUSu, tupnąłeś nóźką i krzyknąłeś "nie będę płacił!" tak ? Gdyby to było takie proste... ;)

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Jak rozumiem poszedłeś do ZUSu, tupnąłeś nóźką i krzyknąłeś "nie będę płacił!" tak ? Gdyby to było takie proste... ;)

Jeśli ktoś nie potrzebuje działalności to można wejść w krus (inwestycje w większą ilość ziemi nie polecam, przy obecnych cenach jest to już nieopłacalne, przerabiałem to sam) i zus jest z głowy. ;)

Odnośnie rolnych inwestycji to podobno coś dobrego w lasach... Mój brat cioteczny zainwestował w 30 hektarów ale co ciekawe musiał to cholerstwo ogrodzić... tzn. kupił ziemię, najął ludzi i zasadził las... Od groma roboty i kosztów ale te dopłaty (chyba 1500zł do 1 ha) ładnie to spłacają. Niestety, nie interesowałem się tym ostatnio i nie wiem jak to realnie wygląda.

Ochota na inwestycje maleje wprost proporcjonalnie do wzrastającej kwoty inwestycji dlatego jeśli miałbym wywalić 300-400tys zł na nieruchomość wolałbym trzymać to w lokatach i obligacjach a 20-30tys bawić się w kontrakty/akcje - może dlatego że się na tym znam dużo lepiej niż na rynku nieruchomości ale i tak uważam że to bezpieczniejszy sposób ;)

radoslaus - załapać się dziś na KRUS to już nie to co było kiedyś ;)

Dzisiaj modne są "spółki" w których udziałowiec jest jednocześnie pracownikiem i chowając w tajemnicy tę drugą kwestię jako zwykły udziałowiec ZUSu płacić nie musi ;)

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Jak rozumiem poszedłeś do ZUSu, tupnąłeś nóźką i krzyknąłeś "nie będę płacił!" tak ? Gdyby to było takie proste...

Nie pracuje na etacie i nie prowadzę własnej DG, tyle wystarczy, żeby nie płacić składek emerytalnych do ZUS.

Panowie, dyskusja rozwinęła się w nieco innym kierunku niż planowałem. Chciałem zasięgnąć opinii osób, które korzystają z jakichś indywidualnych programów emerytalnych, odkładają co miesiąc pewną kwotę - nie wiem 300, 500, 1000zł. A może bardziej opłacalne w takim wypadku jest odkładanie na zwykłym koncie oszczędnościowym, a po uzbieraniu pewnego kapitału założenie lokaty i życie z procentów? (;))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności