Skocz do zawartości

Emeryturka

pavlo911

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak ktoś już tu podał... kupuj złoto, niezależnie od ceny.

Jeżeli myślisz o przyszłości, to na wstępie wycisz te wszystkie "dobre rady" jak nieruchomości, lokaty, itp. Być może ciężko to sobie wyobrazić, ale uważam że ogólnoświatowy kryzys (może nawet wojna) przyjdzie za naszego życia, a wtedy taką działką budowlaną, mieszkaniem, czy lokatą - możesz co najwyżej d... sobie wytrzeć. Niestety, ale pojawiają się pierwsze sygnały nadciągającego kataklizmu, który chyba jest już nieunikniony, a składa się na to kilka/naście rzeczy. Ameryka od dłuższego czasu, zaczęła żyć na kredyt prawie całego świata, już są sygnały bankructwa. Polityka europejska także nie wróży nic dobrego wytrwale dążąc ścieżką socjalizmu i się powoli to zapada. Jak wiadomo, mocarstwa nie pozwolą sobie na bankructwo i być może nie bezpośredni, ale przez swoich agentów wywołają konflikt. Niekiedy słyszę jak naiwnie się myśli, że ludzkość dojrzała i kolejny konflikt jest prawie niemożliwy... po I wojnie światowej także myślano, że to ostatnia wojna - prawda jest jednak okrutna, ludzie są tacy sami jak 60 lat temu, jak 80 lat temu, nie jesteśmy nawet inteligentniejsi niż ludzie żyjący 1000, czy 2000 lat temu.

Także upadają cywilizacje, kraje, kultury, narody - tylko złoto się nie zmienia i zawsze będzie w cenie.

• Odpowiedzi 114
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Jak rozumiem poszedłeś do ZUSu, tupnąłeś nóźką i krzyknąłeś "nie będę płacił!" tak ? Gdyby to było takie proste...

Nie pracuje na etacie i nie prowadzę własnej DG, tyle wystarczy, żeby nie płacić składek emerytalnych do ZUS.

Tylko że Twoja stopka sugeruje że powinieneś prowadzić DG ;)

Tak wiem - umowa zlecenie :P

A może bardziej opłacalne w takim wypadku jest odkładanie na zwykłym koncie oszczędnościowym, a po uzbieraniu pewnego kapitału założenie lokaty i życie z procentów? (;))

Tak a w między czasie nauka nowych rzeczy - to najlepsza inwestycja ;)

kazek76 - trochę optymizmu :)

Nie zapominaj że w czasie wojny i tak istnieje coś takiego jak Szwajcaria czy inne "neutralne ustrojstwo" gdzie strony konfliktu trzymają kasę.

Od zarania dziejów człowiek nic lepszego niż kapitalizm nie wymyślił. Myślisz że na przestrzeni kilkudziesięciu najbliższych lat się to zmieni ? Można wierzyć w upadek ZUSu... ale nie pieniądza :P

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Panowie, dyskusja rozwinęła się w nieco innym kierunku niż planowałem. Chciałem zasięgnąć opinii osób, które korzystają z jakichś indywidualnych programów emerytalnych, odkładają co miesiąc pewną kwotę - nie wiem 300, 500, 1000zł. A może bardziej opłacalne w takim wypadku jest odkładanie na zwykłym koncie oszczędnościowym, a po uzbieraniu pewnego kapitału założenie lokaty i życie z procentów? (;))

Tak właśnie myślałem. Jak masz czas i chęci to poczytaj o złocie, jak i gdzie kupować. Jak nie masz to zwykła lokata i procent składowy się kłania. Osobiście co miesiąc stałą kwotę i wszystkie nieprzewidziane dochody wpłacam na lokatę, nie zmyślą o emeryturze ale raczej o tym, żeby kasa nie rozeszła się na jakieś pierdoły. W mbanku masz dodatkowo do rachunku dwa konta, emax plus jest fajnie oprocentowane, na szybko można korzystać.

Edit. Tak tematycznie to zamierzałem inwestować w katalogi na skrypcie Generała. ;) Na razie cienko mi to idzie ale może jak znajdę wolny czas to ruszę do przodu. Ciągle mam takie wrażenie, że katy to jednak przyszłość a nie przeszłość jak niektórzy twierdzą... ;)

@radoslaus - piszesz o lokacie i piszesz, że wpłacasz na nią co miesiąc kasę to chyba coś tu nie gra, bo do lokaty nie można dopłacać środków w czasie jej trwania. Rozumiem, że miałeś na myśli rachunek oszczędnościowy, bo później piszesz o emaxie ;) ? Poza tym 3,5% to nie jest fajne oprocentowanie ;)

Nie wiem jak to nazwać, dla mnie to lokata... Na emax plus mam więcej, nie sprawdzam nawet oprocentowania... Odnośnie zwykłych lokat to masz rację ale co za problem zakładać następne lokaty a wygasające łączyć? To nie czasy, że trzeba było podpisywać umowy w banku, wszystko da się załatwić online...

Inna sprawa, że na tego typu inwestycjach prawie zawsze się realnie traci, inflacja... Ja mam trochę inną filozofię - dla mnie liczy się bezpieczeństwo (złoto) i utrzymanie jakiegoś kapitału poprzez oparcie się pokusie wydawania (lokaty). ;)

@radoslaus - Ty tracisz, bo masz 3,5% (2,84% netto), a inflacja za lipiec to 4,1%.

Mam świadomość, że można kończyć i zakładać, ale lokat 1-miesięcznych ze świecą szukać, poza tym mają nieopłacalne oprocentowanie. Zabawa się zaczyna dopiero od 3 m-cy w górę i mBank wogóle nie wchodzi w grę. Zainteresuj się np Getinem, tam masz 7,3% (netto 5,86%) na lokacie na wyścigi.

edit: A jeśli nie masz konta ani w Getinie ani w Meritum, to odpowiednio godne uwagi są: Lokata na start 7,5% oraz Lokata powitalna 8,5%, przy czym w meritum bank do tej lokaty trzeba założyć ror.

Generale tak to dużo bezpieczniejsze ,jednak żeby zarabiać trzeba inwestować w takich czy innych czasach .Niestety z małą gotówką to se można po inwestować w hasioki na osiedlu ;) . Samo inwestowanie to dziecinada każdy chociaż odrobinę myślacy amator z miliona zrobi 10 bez problemu ,większą sztuką jest zrobienie np .z 1tys. 100tys czy miliona.Ale warto tylko tak się tworza fortuny ;)

Ja kupuje tutaj (dokładnie monety - można komuś w razie czego podarować, serio robią furorę jako prezent weselny czy nawet na komunię) - https://www.skarbiecmennicy.pl/ , jest to oficjalny sklep https://www.mennica.com.pl/ . Ceny są wyższe ale masz pewność jakości. ;)

@Anpremio

Zrobione, jeszcze raz dzięki ;)

Radzę iść do doradców finansowych. Oni za darmo znajdą Ci fajna ofertę, zarabiają na prowizji ze sprzedanych ofert. Mi znaleźli fundusz inwestycyjny gdzie oprocentowanie jest średnio okolo 10%. Nie oamietam nazwy ale jak wieczorem bede w domu to mogę sprawdzic.

Jeśli chodzi o inwestycje to wiadomo ze najlepsza opcja ale gdzie?

Programowanie aplikacji internetowych, zaawansowane portale, autorskie sklepy i skrypty na potrzeby SEO - seotarget.pl

Cześć,

Podstawową formą oszczędzania na emeryturę dla każdej średnio zarabiającej osoby powinno być IKE, natomiast ZUS/OFE należy traktować wyłącznie jako podatek, z którego pieniędzy nigdy nikt nie zobaczy (

).

Dlaczego IKE?

- Bo to zwyczajny fundusz parasolowy, tylko że ustawowo zwolniony z opłat.

- Środki są płynne, tzn. można je wypłacić (przed wiekiem emerytalnym - podatek Belki, w wieku em. - brak p. B.).

- Jedyne opłaty to paręset złotych dla akwizytora.

- Limity, niestety, ok. 10.000 zł/rocznie, czyli porównywalne ze składkami ZUS.

- Brak konieczności stałych wpłat.

- Jednostki są dziedziczone, więc można np. otworzyć na rodziców/krewnych i mieć 10.000*ilość osób rocznie.

- Można bez opłat konwertować jednostki w górę (na bardziej agresywne) i w dół.

- Ustawowo brak opłat za nabycie jednostek i zarządzanie (te same fundusze akcyjne, tylko jako fundusz parasolowy bez limitów, a nie IKE, biorą po 3-4% rocznie).

IMO IKE powinno być pierwszą inwestycją finansową każdej osoby, zaraz po rachunku bankowym i inwestycjach stricte nie-kapitałowych (np. rozwój firmy, niefinansowe aktywa). Wszystkie kwoty ponad limit 10.000/rok, można inwestować w sposób klasyczny.

Odnośnie pozostałych form oszczędzania, zacytuję siebie sprzed kilku tygodni:

Każdemu z Was proponuję podzielenie kapitału na 3 części i trzymanie się tego modelu:

a) środki płynne, w obrocie bankowo-giełdowym - 1/3 system bankowy - w zależności od sytuacji rynkowej (generalnie każdy z Was widzi, jakie są cykle koniunkturalne, kiedy warto kupować akcje, a kiedy warto sprzedawać, co jest już bańką, a co jeszcze nie), najbardziej agresywne akcje (małe LOKALNE spółki - żyjesz lokalnie płacąc w PLN, a nie np. RMB) lub konta oszczędnościowe/polisolokaty (przetrzymanie bessy). Jeżeli akcje polecą (przykład: Enron, DotComy, kredyty), albo zbankrutuje korporacja (przykład: Lehman Brothers), pozostaje gotówka

;) środki płynne, poza obrotem banków prywatnych - 1/3 gotówka - co prawda inflacja kosztuje, ale to zabezpieczenie na wypadek upadłości banku prywatnego i niewypłacalności BFG/UFG (w szczególności przy przekroczeniu kwoty gwarantowanej przez BFG/UFG), pozostanie chociaż papier toaletowy z naniesioną wartością, który, miejmy nadzieję, jest coś warty (przykład: Lehman Brothers)

c) środki trwałe - 1/3 nieruchomości, ew. część środków w postaci srebra, złota, dzieł sztuki - na wypadek bankructwa systemu finansowego (przykład: pradziadek znajomego wyszedł rano z gotówką kupić od człowieka duży las, wybuchła wojna i jak doszedł, za równowartość "swojego lasu" sprzed kilku godzin mógł kupić 2 kury; co będzie kiedy już zbankrutuje Euro/UE i Dolar/USD, jak zbankrutowało ZSRR), zostaje jedyny element tej całej układanki który jest cokolwiek wart, czyli aktywa mające wartość barterową (dom który możesz wynająć lub w nim mieszkać, samochód który możesz sprzedać, obraz który możesz upłynnić, sztabka złota za którą kupisz może nawet litr wody ;-) )

Mam nadzieję że pomogło. :-)

Pozdrawiam, J.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności