Skocz do zawartości

Emeryturka

pavlo911

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 114
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Znaczy się zabieram komuś "chlebek" ? :)

Co do zabezpieczenia to zamierzam być w miarę aktywny jak długo się da :D, trochę udziałów jednej sprawie, jedno mieszkanie na tzw. "dożywocie"

na stypendium z Zakładu Utylizacji Staruszków raczej nie ma co liczyć ...

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Wina leży po stronie systemu, podatków, biurokracji.

W 100% się podpisuję pod tym zdaniem.

Pracodawcom opłaca się zatrudniać emerytów i koniec kropka.

... niemniej to nie jest niczym złym - jak mówię, dołożony dodatkowy plasterek pizzy-rynku, a nie zjedzony obecny plasterek.

Ostatnia sprawa, chcesz pracować za pensje tych starych??

Zupełnie nie zrozumiałem co masz na myśli przez to zdanie. :-)

Pozdrawiam, J.

Zatrudniajcie 60 latków (proponuję szukać nowych pracowników w okolicach cmentarzy - taka wdówka bądź wdowiec to dopiero efektywni pracownicy, nie mają rodziny na głowie) i mówcie, że to super, a Ci, którzy tak nie robią to ciemnota. Tylko potem nie płaczcie, że Polska jest jednym z najmniej innowacyjnych krajów w Europie. I nie dziwcie się, że bezrobocie u młodych ludzi to ponad 20%. I wcale to nie jest wina systemu, czy podatków. Wina jest w gruncie rzeczy po stronie tych młodych ludzi, którzy studiowali jakieś psychologie, socjologie i inne europeistyki, zamiast zdobyć warsztat i wiedzę, którą można potem sprzedawać (wiedząc, że jest na nie popyt). Nie wiem czym zajmują się u Was owi 60+ (chętnie się dowiem, jeśli to nie jest tajemnica), mniemam, że spokojnie młodzik mógłbym ich zastąpić. W moim zachowaniu/światopoglądzie nie ma żadnej zawiści. Po prostu dziwi mnie Młodzi Ludzie, że nie pomagacie swoim rówieśnikom, tylko okazujecie taki wielki szacunek dla starszych. Pytanie czy robicie to bezinteresownie (i tutaj zaiste pojawia się polskość)?

Po prostu dziwi mnie Młodzi Ludzie, że nie pomagacie swoim rówieśnikom

a dlaczego mają pomagać ludziom? Nie pomyliłeś czasem firmy z Caritasem?

forum zdrowotne - dodaj ogłoszenie za darmo!

naprawiasz elektronikę? - dodaj ogłoszenie za darmo!

masz kwiaciarnię? - dodaj ogłoszenie za darmo!

Starsi mają inną kulturę pracy, są odpowiedzialni... u młodych niekoniecznie tak to wygląda. Oczywiście, to tylko moje zdanie, 31-latka. :D

Poza tym skończcie z tym fetyszem studiów. Kończyłem trzy fakultety, jeden topowy humanistyczny, jeden totalne dziadostwo humanistyczne i jeden techniczny, nawet przez minutę nie pracowałem w wyuczonym zawodzie. Poziom studiów jest tak niski (wynika to nie tylko z systemu nauczania ale też z łatwości dostępu i nieszanowania tego), że te lata to strata czasu (odliczając picie wódy i inne formy rozrywki). Im później wejdziesz na rynek pracy/zaczniesz coś sam robić tym trudniej będzie odnieść względny sukces. Powtarzam to wszystkim, niestety jak głuche barany składają papiery na studia i bawią się w ten cyrk.

Odnośnie zatrudniania 60-latków to nie popadajmy w skrajności, to są wyjątki. Nikt logicznie myślący w branży informatycznej czy pokrewnych z takich osób zysku mieć nie będzie. Posada stróża itp jest w porządku, szczególnie jak osoba jest na rencie. :)

Po prostu dziwi mnie Młodzi Ludzie, że nie pomagacie swoim rówieśnikom

a dlaczego mają pomagać ludziom? Nie pomyliłeś czasem firmy z Caritasem?

Wczytaj się w to co napisałem... Nie porównuję firmy do Caritasu. Tylko nie wiem jaką tajemną wiedzę ma emeryt, której nie ma młody człowiek. Rozumiem - na stanowisku profesorskim nie zatrudniłbym 24 latka, świeżo po studiach bo brakuje mu wiedzy i tytułów. Tylko nie wiem czy ktoś z Was mówił o takim przypadku, śmiem wątpić. Mówię o czymś innym - nie ma w Was chęci wspierania ludzi, którym ta pomoc jest faktycznie potrzebna. Bo stoją dopiero na początku drogi życiowej. Oczywiście - jeśli mamy to samo stanowisko i emeryt chce np. 2000zł, a młody człowiek 4000zł - nie ma powodu by płacić podwójnie (zakładając, że efektywność jest na zbliżonym poziomie itp). Ale jeśli różnica jest drobna to drodzy Przedsiębiorcy, resztę dopowiedzcie sobie sami.

Nasza firma nie zatrudnia emerytów i rencistów, żeby było taniej...

Może rozwinę to, co być może miał na myśli przed-przedmówca.

Pracowników nie zatrudnia się poprzez kryterium wieku, ale przede wszystkim umiejętności (oczywiście także wielu innych). Jeżeli będę poszukiwał programisty, a zgłosi się 65-latek biegły w kodowaniu i 20-latek biegły w kopaniu rowów, to wybiorę tego pierwszego. Myślenie, że ten drugi zabrał pracę pierwszemu i złamał mu karierę, jest z natury błędne. 65-latek, dzięki temu że u mnie zarobi, będzie miał pieniądze na wykopanie rowu w ogrodzie, a 20-latek dzięki temu wykopie rów zamiast siedzieć pod budką z piwem. W przeciwnym razie, 65-latek by kopał rów, a 20-latek stał w kolejce po zasiłek.

Pozdrawiam, J.

To że machina urzędnicza przejada pieniadze z FUS to mit. Na koszt obsługi rent i emerytur idzie max 3% ze składek i jest to ustawowo ograniczone. Źródłem problemu jest to że ZUS to zwykła piramida finansowa.

ZUSu nikt nie zlikwiduje bo na renty i emerytury idzie rocznie 130 miliardów złotych.

Co do inwestowania oszczędności to ja ostatnio interesuję się kupowaniem świeżego wina i trzymaniem go w piwnicy.

Co do inwestowania oszczędności to ja ostatnio interesuję się kupowaniem świeżego wina i trzymaniem go w piwnicy.

Gratuluje cierpliwości - ja bym chyba nie wytrzymał :)

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Ufff, ale się rozpisaliście.

Też do niedawna myślałem, żeby regularnie odkładać część dochodów, ale umówmy się... Dużo tego nie będzie.

Myślę że w młodym wieku (do 30-stki) należy reinwestować całe dochody w rozwijanie biznesu, a za oszczędzanie zabrać się później, kiedy będzie już z czego odkładać. Bo porównajmy 5% miesięcznie z 1500zł, a 5% z np. 15 000zł. W pierwszym przypadku to sztuka dla sztuki.

A co do wczesnego przechodzenia na emeryturę - co Wy chcecie na niej robić? Czy celem Waszego życia jest dożyć emerytury, żeby nic nie robić? Czy może macie marzenia, które da się zrealizować wcześniej niż po 40 latach pracy, będąc w podeszłym wieku? Pomyślcie o stworzeniu firmy, w której będziecie się dobrze czuć i nie będziecie mieli ochoty przechodzić na emeryturę, w zamian za np. dwa 1-miesięczne urlopy w roku.

Pracowników nie zatrudnia się poprzez kryterium wieku, ale przede wszystkim umiejętności (oczywiście także wielu innych). Jeżeli będę poszukiwał programisty, a zgłosi się 65-latek biegły w kodowaniu i 20-latek biegły w kopaniu rowów, to wybiorę tego pierwszego. Myślenie, że ten drugi zabrał pracę pierwszemu i złamał mu karierę, jest z natury błędne. 65-latek, dzięki temu że u mnie zarobi, będzie miał pieniądze na wykopanie rowu w ogrodzie, a 20-latek dzięki temu wykopie rów zamiast siedzieć pod budką z piwem. W przeciwnym razie, 65-latek by kopał rów, a 20-latek stał w kolejce po zasiłek.

Idziesz w ciekawym kierunku. Niestety nie udowodnisz mi, że tak to działa. Ale skracając, bo temat odchodzi od wątku głównego. Odpowiem dlaczego źle jest zatrudniać starszych ludzi, jeśli na ich miejsca można zatrudniać młodych. Generalnie zachowanie najbardziej prospołeczne to kwestia potomstwa. Rodzina wielodzietna to największy skarb dla Państwa. Dlaczego? Bo w starzejącym społeczeństwie nikt Wam na emerytury nie zapracuje i faktycznie ich nie będziecie mieli, jak nie będziecie oszczędzali. Pomijam, czy macie dzieci, czy nie - nie jest to moja sprawa. Ale zatrudniając młodych ludzi dajecie warunki dla tych ludzi by zakładali rodziny i mieli dzieci. Niestety - emeryt w wieku 60+ (a już tym bardziej emerytka) dziecka Wam nie urodzi. Wiem co zaraz wielu napiszecie - w życiu, potem płatne urlopy wychowawcze itd. No to teraz odpowiedzcie sobie na pytanie - kto tu wieje polskością?!

Zatrudniajcie samych emerytów. Najlepiej sami też pobierajcie jakieś renty itp. Róbcie tak i poważnie oszczędzajcie pieniądze na emeryturę, bo nikt wam jej nie wypłaci...

Generalnie zachowanie najbardziej prospołeczne to kwestia potomstwa. Rodzina wielodzietna to największy skarb dla Państwa. Dlaczego? Bo w starzejącym społeczeństwie nikt Wam na emerytury nie zapracuje i faktycznie ich nie będziecie mieli, jak nie będziecie oszczędzali.

Tutaj jest podstawowy błąd w Twoim rozumowaniu.

Według prawa na emeryturę pracujesz sobie sam, a nie Twoje dzieci. To straszne, że w ludziach propaganda tak zniszczyła umiejętność samodzielnego myślenia, że po ustawicznym powtarzaniu mylnego "nasze dzieci będą pracować na nasze emerytury" wiążą definicję składki emerytalnej z ilością dzieci, strukturą społeczeństwa, itp. Nie wydaje mi się, żeby robiąc prywatny program emerytalny, ktokolwiek pytał Cię o ilość dzieci, długość życia, etc - masz jasno wyliczone ile za co kiedy dostaniesz. Takie myślenie to błąd logiczny. Inna sprawa, że w każdym normalnym, niezindoktrynowanym socjalizmem społeczeństwie, ludzie, którzy by sobie uzmysłowili że całe oszczędności ich życia zostały przejedzone przez szczerzące się z TV mordy polityków, wyszliby z widłami na ulicę. Tylko że system został tak skonstruowany, że majątek życia całego pokolenia został częściowo zdefraudowany, częściowo skonwertowany na mienie państwowe, a społeczeństwo zostało tak ogłupione przez TV, że nie rozumie systemu - ale przecież to tylko niewolnicy którzy nie mają niczego rozumieć, tylko płacić podatki. Całość pomyślano jako gigantyczną piramidę finansową, która - gdyby była prywatna - byłaby nielegalna, w zamyśle miało być tak, żeby nie dało się z tego wyjść; zmusić babcię by okradała Ciebie, w zamian za to, że Ty (być może, jeżeli za 40 lat system będzie istnieć, a głęboko wierzę że tak nie będzie) dostaniesz prawo do okradania swojego wnuka.

Ale jak o tym ma wiedzieć Kowalski, skoro Ty, osoba i - jak mniemam - wykształcona i prowadząca firmę, poprawnie wysławiająca się i bez wątpienia inteligentna, zwyczajnie o tym nie wie? Ludzie nie wyobrażają sobie, jak miałby wyglądać świat bez państwowych emerytur, państwowych szkół, państwowej służby zdrowia, czy bez podatków sięgających 80% przychodów. To nie mieści się w ich percepcji, tak zostali nauczeni.

poważnie oszczędzajcie pieniądze na emeryturę, bo nikt wam jej nie wypłaci...

Chyba nie łudzisz się, że podatek zwany składką emerytalną będzie Ci kiedykolwiek zwrócony?

Pozdrawiam, J.

Emeryt jest po prostu tańszy. Wiadomo, że emeryt wszystkiego nie zrobi, ale nie jęczy jak Ci młodzi, że mało, że praca nie taka, że źle.

Emerytura z ZUSu dla osoby prowadzącej najprostszą DG to śmiechu warta zapomoga.

Mając w firmie 5 osób na etacie, nie płącąc ZUSu, można wspólnie stworzyć projekt, który zarobi więcej niż 700 zł w wieku 65 lat, których i tak większość nie dożyje.

sprawa kolejna - > oszukiwanie ZUSu to problem odwieczny. Niedość, że ze składki trzeba dać urzędasowi, opłacić cały system, to jeszcze są osoby, które idą na przedwczesne, itp.

Sorry, ale nie jestem fundacją charytatywną, nie chcę nic od ZUSU, ale niech i on nic ode mnie nie chce.

Jeśli tak wierzysz w ZUS to zwiększ sobie składki na maksymalne.

Rodzina wielodzietna musi mieć pracę, jeśli jej nie ma, nie ma pieniędzy na ZUS, jest więcej zasiłków, zapomóg, itp.

Obawy mają Ci, którzy wpłacili tam już spore sumy. Ci co nie włożyli ani złotówki, powinni omijać go wszystkimi możliwymi sposobami.

O_o

[...] Tylko nie wiem jaką tajemną wiedzę ma emeryt, której nie ma młody człowiek. [...]

Tak zwane doświadczenie życiowe, no i w wielu przypadkach "kontakty" ... (teraz już mam nadzieję wiesz) !!!

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności