Skocz do zawartości

Czy warto mieć swój katalog?

swRa

Rekomendowane odpowiedzi

Dział dla początkujących to i pytanie mam raczej z cyklu podstawowych, a mianowicie na jakie korzyści może liczyć właściciel katalogu? Innymi słowy po co ludzie tworzą i trzymają katalogi?

Możesz sobie promować w nim to co chcesz, jak chcesz i gdzie chcesz, inni tworzą Ci podstrony z unikalną (albo i nie ;)) treścią i często linkują umieszczane przez siebie treści - linkując promują tak swoje wpisy jak i twój katalog. Dochodzą do tego mikropłatności za wpisy premium, czy dodanie strony do katalogu.

Fajna strona o capoeira

Jasne, że nie warto. Będziesz nad nim siedział po nocy, zwłaszcza jeśli chcesz unikalną treść. A potem przyjdzie łajza co chodzi tylko po takich katalogach z unikalnymi wpisami, by z jednego miejsca sobie wygodnie kopiować unikalne wpisy do OmniAdda na przykład.

I tyle będziesz miał z unikalnego katalogu ;)

Nowe katy mają pod górkę, zwłaszcza jak masz jeden. Chyba, że się utrzymasz, wypozycjonujesz i znajdziesz chętnych tu na forum. Jak zrobisz to mogę Ci wrzucić kilka unikalnych wpisów, tylko żebyś mi nie wyparował po miesiącu :D

Poczytaj jakieś wskazówki o optymalizacji katów i działaj. Nie sprawdzisz jak to jest nie próbując :)

@radoslaus czyli twierdzisz, że warto ale kilka a nie jeden. Dlaczego? Też zauważyłem, że ludzie mają całe "stadka" - https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...owtopic=130315; https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...owtopic=130535; https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...howtopic=114664.

Pracy przy np 10-ciu kat bedzie 10x więcej, kosztów też 10x więcej z drugiej strony zysków pewnie też 10x więcej, więc na to samo wychodzi... Jedyne co mogę sobie jeszcze wyobrazić to linkowanie wzajemne katalogów. O to Ci chodziło?

@pqar czyli wg Ciebie posiadacz katalogu może promować swoje strony dając np. linki na str głównej katalogu, a "moc" dany katalog uzyska przez dodawanie unikalnych wpisów przez użytkowników i przez dodane przez nich linki. Czyli taka samonapędzająca się maszynka do pozycjonowania swoich stron. Do tego można zarobić $ za opłaty za dodanie do katalogu - zakładając, że katalog jest tego wart.

@Remiss wnioskuje, że uważasz posiadanie swojego kat za bezcelowe. Dobrze zrozumiałem? O co Ci chodzi z tym podbieraniem unikalnej treści? Przecież jeżeli ktoś skopiuje sobie tekst z mojego kat to już nie będzie on unikatowy bo jest u mnie. Popraw mnie, jeżeli źle to rozumuje.

@Rogal dlaczego nowe mają pod górkę? też uważasz, że lepiej startować z kilkoma na raz? Co do próbowania to jeśli to ma sens to chętnie spróbuje tylko chce wiedzieć w co się pakuje.

Podsumowując dotychczas wymienione w postach korzyści dla posiadacza kat to:

- "samotworząca" się strona z unikalną treścią, która przy dobrych wiatrach będzie dobrze wyglądać w oczach Google i będę mógł ją wykorzystać do promocji swoich stron,

- można zarabiać na poborze opłat za dodanie wpisu do kat.

Wady:

- nowemu katalogowi trudno się wybić,

- trzeba startować z całym "stadkiem" - nadal tego nie rozumiem do końca,

- zagrożenie podkradania tekstu

Jakie jeszcze korzyści i wady posiadania katalogu/katalogów przychodzą Wam do głowy?

Warto, ale obecnie tylko tematyczne i trzeba mieć pomyśl.

A tak ogólnie to się nie opłaca, właściciele narzekali nie raz, że nie ma z tego realnych pieniędzy.

Agencja SEO z Katowic Intoseo - Pozycjonowanie Katowice
Wynajem myjek przemysłowych i warsztatowych - www.myjki360.pl

Dywaniki samochodowe https://topdywaniki.pl/

- "samotworząca" się strona z unikalną treścią, która przy dobrych wiatrach będzie dobrze wyglądać w oczach Google i będę mógł ją wykorzystać do promocji swoich stron,

ni ema to jak dobry dowcip w poniedziałek :D:D

katalgo nie bedziemial tresci unikalnych (chyba ze rpzez góra 3-4 meisiące). Jesli tylko posadowisz tam link site-wide to od razu dostaniesz fitlra (lub z czasem(

- można zarabiać na poborze opłat za dodanie wpisu do kat.

raczej nie nazwąłbym tego zarobkiem :)

- trzeba startować z całym "stadkiem" - nadal tego nie rozumiem do końca,

po co ? dobry jeden katalog nie jest zły :)

zagrożenie podkradania tekstu

tego nie trzeba robić ... jeden tekst z mieszarki przestaje być unikalny po 10-15 mieszaniach.

Katalog to samo zło - koszty utrzymania sa wysokie. Trzeba miec pomysł na realizację utrzymania nawet całego stadka.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

@pqar czyli wg Ciebie posiadacz katalogu może promować swoje strony dając np. linki na str głównej katalogu, a "moc" dany katalog uzyska przez dodawanie unikalnych wpisów przez użytkowników i przez dodane przez nich linki. Czyli taka samonapędzająca się maszynka do pozycjonowania swoich stron. Do tego można zarobić $ za opłaty za dodanie do katalogu - zakładając, że katalog jest tego wart.

Aż tak różowo nie jest, ale mniej więcej tak. Przy wielu (większości?) katalogów jeśli mikropłatności starczają na pokrycie kosztów jego funkcjonowania i rekompensują koszt poświęconego mu czasu, to już będzie dobrze. Z drugiej strony przy zadbanych, popularnych katalogach z historią i renomą chyba jakieś tam zyski są, ale o to musiałbyś spytać mojego przedmówcę.

Gdyby było łatwo, to co niektóre katalogi nie znikały by tak szybko, podejrzewam że na początku musisz zainwestować swój czas i swoje środki, nie każdemu starcza cierpliwości pewnie.

która przy dobrych wiatrach będzie dobrze wyglądać w oczach Google i będę mógł ją wykorzystać do promocji swoich stron,

No właśnie czy będzie dobrze wyglądać u wujka Google to może być dyskusyjne. Kiedyś się zastanawiałem czy by nie zrobić katalogu na subdomenie jednej ze stron, ale obawa przed tym jak to wpłynie na samą stronę jakoś mnie powstrzymała, może kiedyś, lubię takie eksperymenty.

Jesli tylko posadowisz tam link site-wide to od razu dostaniesz fitlra (lub z czasem(

Co w takim razie z banerami czy linkami, które wyświetlają się nieraz na każdej stronie serwisu? Nieraz na kilku k podstron? Jest ryzyko na filtra? Często widuje takie akcje w różnych serwisach, znaczy że ludzie mogą sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc? Wolę się dopytać niż samemu zrobić jakąś głupotę.

Fajna strona o capoeira

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności