Skocz do zawartości

Jak zaprojektować bazę danych?

artur_waw

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem ze stworzeniem bazy danych w optymalny sposób - pracuję na takich danych:

https://arturwawa.jupe.pl/bazadanych.jpg

Krótkie omówienie:

• Kolor zielony - najprostszy przypadek, jeden człowiek ma jeden przedmiot.
  • Kolor niebieski - jeden człowiek ma kilka przedmiotów, które stanowią integralną całość. Gdybym szukał po numerze ewidencyjnym i wpisał "12" to powinno mi wyrzucić wszystko co wchodzi w skład tego komputera.
  • Kolor żółty - jeden sprzęt ma 3 użytkowników. Dodatkowo należy zapamiętywać historię (kto po kim przejmował urządzenie).

W czym problem? Nie bardzo wiem jak podzielić te dane na tabele i logicznie je ze sobą połączyć. Tym bardziej, że do całości ma być jedna wyszukiwarka. Wszelkie sugestie/linki/porady mile widziane.

Może uda mi się zrobić coś dobrego

;)

ocho widzę bazę jakiechs instytucji budżetowej :)

proponuję zapoznać się z tematem: normalizacja baz danych

Strony internetowe Gorzów

Nieuczciwy kontrahent? Nie wiesz jak napisać wezwanie do zapłaty? daj znać na prv, prawnik zrobi to za Ciebie.

Darmowy katalog stron

Musisz stworzyć tabele NP:

1) Uzytkownicy ;

- uid (INT) autoincrement <klucz główny;

- nazwausera (VRCHAR);

2) Przedmioty ;

- pid (INT) autoincrement <klucz główny;

- nazwaprzedmiotu (VRCHAR);

3) UzytkownikPrzedmioty lub PrzedmiotUzytkownicy;

- kto_uid (INT) < klucz obcy

- co_pid (INT) < klucz obcy

które razem będą stanowiły klucz główny tej tabeli. Czyli jeden user może mieć przypisany tylko jeden przedmiot danego rodzaju.

+

Tabela Historia np:

- idh (INT) autoincrement <klucz główny;

- kto_uid (INT) < klucz obcy indeksowany;

- co_pid (INT) < klucz obcy indeksowany;

- od _kiedy (DATATIME);

- do _kiedy (DATATIME);

Do tabeli Historia dane muszą być dodawane "od _kiedy" w chwili zaistnienia zdarzenie udostępnienie danego przedmiotu userowi oraz przy jego zdaniu aktualizowane "do_kiedy". Tak samo musi być aktualizowana tabela 3 przy zdaniu przedmiotu.

W Twoim wypadku istotna jest tabela 3 dzięki której zapytaniem złączonym możesz pobrać listę przedmiotów dla danego usera oraz listę userów korzystających z danego przedmiotu.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności