Skocz do zawartości

Zakończenie letniej akcji „Weź paragon”

KaOOma

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 35
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

płaćmy, tylko nie do przesady. Ja jeżeli chce więcej zarobić, pracuje po nocach, nie pamiętam, kiedy miałem weekend wolny jestem "karany" większym podatkiem. Jezeli ma być demokracja płaćmy wszyscy po równo. A nie ja zapie,..lam jak dziki osioł, żeby być równy wg demokracji z żulem spod sklepu, który żyje z zasiłku z moich podatków. a jest teraz tak:

zarobiłem 10000 zł

od tego odprowadzam VAT i dochodowy

wpłaciłem sobie na konto, ale niestety na oszczednosciach zarobic za dużo nie moge, bo przecież jest podatek Belki

z pieniedzy, ktore mi zostały kupuje produkty i usługi, w których oczywiście jest zawarty podatek dochodowy i Vat i dodatkowo akcyza na niektóre artykuły

wystarczy uprościć system podatkowy, nie gnoić wysokozarabiających, bo to ich tylko skłania do stosowania mechanizmów finansowych (spółki na wyspach Marschalla, Delaware), zamiast do płacenia w swoim kraju.

Galeria Kawy i Herbaty CZARODZIELNICA - zapraszam po dobrą kawkę i herbatę w Łodzi
Stacja Kontroli Pojazdów Łódź
Druk na szklepanele szklane na ściany, obrazy na szkle

A może powinna powstać ogólno Polska dyskusja, jakie macie pomysły na:

- wysokie PKB

- zmniejszenie korupcji

- wyleczenie służby zrowia

- itd itd.

Niech wypowiedzą się specjaliści z danego tematu a nie panowie z polityki, może to prawdziwi fachowcy powinni zarabiać dużą kasę w rządzie a nie politycy.

Jak słucham PISowców to na prawdę, nie jestem psychiczny ale bym wywalił tv przez okno.:D

Jakie są te przed wyborcze spoty wyborcze? zauważcie ze oni nic nowego nie przedstawiają poza: "mamy dość PO" "Polska zasługuje na więcej" - chyba obciachu.

Bo demokracja to z założenia zły ustrój. Ale nie wprowadzajmy demokracji do gospodarki, bo to już chyba było przerabiane(1945 -1989?).

Sarman masz 100% racji. Wielokrotne opodatkowanie każdej zarobione złotówki powoduje, że do obiegu wraca może z 20groszy, a reszta jest pakowana w budżet w postaci podatków (dochodowy, VAT, Belki i co tam jeszcze jest). U nas po prostu nie opłaca się być przedsiębiorczym/pracowitym.

Zabawna sprawa ale nasz Rząd nie rozumie że podatek jest produktem :D

Kto da lepszą ofertę na ten produkt ten wygrywa.

Czy najwięcej zarabiający ludzie i firmy w Polsce płacą podatek Polsce ?

Nie , płacą go w raju podatkowym w którym się zarejestrowały. I tak te kraje mogą sobie spokojnie żyć dostając ogromne kwoty z zagranicy a przy tym nie ponoszą żadnych kosztów na rzecz tych firm. Nie muszą budować infrastruktury dla przemysłu , sieci transportowej. Spada im manna z nieba . W kraju powstają tylko wielkie biura obsługujące finanse firm.

Dlaczego u nas nie można czegoś takiego zrobić ?

Obniżmy podatki najbogatszym bo i tak ich u nas nie płacą ;)

@jez twoja wypowiedź świadczy że jesteś jeszcze w gimnazjum, albo wcześniej.

Zastanawiałeś się kiedyś za czyje pieniądze jak byłeś mały dostawałeś zastrzyk w du**ę?

Albo za czyje pieniądze twoja rodzina się leczy?

Bestos,

W poniedziałek zrobiłem ZUS-owi i US-owi śliczny comiesięczny przelew o wysokości n-nasto-krotności "średniej krajowej".

Wszystko po to, żeby jeden z moich rodziców, który cały życie płacił jak niewolnik składki, który osiągnął wczoraj wiek emerytalny nie przechodził na emeryturę (nigdy) w wysokości 728,18 zł (płacąc comiesięczne podatki w wysokości jw.).

Wszystko po to, żeby drugi z moich rodziców, który cały życie płacił jak niewolnik składki, po usłyszeniu diagnozy-podejrzenia szybko zabijającej (+/- 3 mies.) choroby, dostał termin na badania mające potwierdzić/wykluczyć ZA ROK, żeby statystycznie nie trzeba było go leczyć. Na "szczęście" u tego samego lekarza, pełnopłatnie, można zrobić badania tego samego dnia.

Za czyje pieniądze moja rodzina się leczy? Za swoje, bo gdyby liczyć na zwrot ułamka wcześniej zrabowanych pieniędzy, by UMARŁA, rozumiesz? A przy okazji, za zrabowane mi pieniądze leczy się ze 200 innych osób i przeżera je z 500 urzędników. Rozumiesz?

Pozdrawiam, J.

Wszyscy widzą, że w tym kraju panuje chory system. Większość daje się okradać, ale przystaje na to. Wiele osób widzi, że ciągle panuje tutaj socjalizm. Ale mało kto jest świadomy, że sami sobie takie 'piekiełko' fundujemy. Dodam, że fundujemy je sobie co kilka lat przy urnach wyborczych.

@jez Sam mam podobny przypadek w rodzinie.

Ale mówiąc głośnio nie płać podatków tylko pogarszasz systuację swojej rodziny.

Tak na prawdę jakaś usługa ratująca życie w służebie zrowia + inny monitoring kosztuje tyle że nie wystarczyło by tej twojej n-nasto-krotności średniej krajowej żeby pokryć niedaj Bóg taką potrzebę.... Zobacz ceny leków refundowanych, zobacz ile to kasy.

Problem leży w tym ile ile kto płąci i czy wogóle płąci. czyli o to od czego zaczął się ten temat!!!

A w wolnej chwili forum-budowa.pl ew. praktycznie Uwaga awaria!

A to: portal branży budowlanej

Nie mam nic przeciwko braniu paragonu, ale nie lubię takich akcji "napuszczania" ludzi na innych. Ja osobiście jeśli nie potrzebuję, to nie biorę. Płacę mniej i to mi odpowiada. Mam gdzieś, że ktoś nie zapłaci Państwu, za dużo mam swoich zmartwień i swojego życia, żebym się miał tym martwić. Nie uważam, żebym miał obowiązek egzekwowania tego.

MF jest cwane, bo (duża?) część ludzi jest zawistnych i myśli sobie ja muszę płacić, a on nie! I tak np. obowiązek posiadania kas fiskalnych jest wprowadzany na kolejne grupy, a nie wszystkich na raz. Bo ludzie by ich wyśmiali. Inna sprawa, że ci zawistni często sami nieźle kombinują, wpisując w koszty nie wiadomo jakie rzeczy, etc.. Podobnie jest z tym, o czym mowa.

Ostatnio miałem okazję spędzić wakacje w Turcji. Znalazłem fajne informacje dla turystów. Pewnie mają tego więcej :)

Na koniec polecam artykuł Pauliny o najlepszych tabletkach na odchudzanie!

Po przeczytaniu widze, że nie wszyscy do końca wiedza jak działa VAT. Jeśli masz firmę - vat nie jest dla firmy obciążeniem. VAt obciąża tylko ostatniego obiorcę - tj. konsumenta. Jeśli osoba fizyczna kupi coś za 123 złote to z tego sprzedający odprowadza 23 złote vatu i 19% podatku dochodowego. W całej akcji nie chodzi o vat jak niektórzy przypuszczają. Tylko o podatek dochodowy - bo jeśli cos kosztuje 100 zł, a jak chce paragon to 123 zł to jeśli jestem firmą - vat i tka sobie rozlicze, natomiast sprzedający musi od 100 zł zapłacić podatek dochodowy - zamiast 100 zostanie mu w kieszeni tylko 81 złotych.

Po przeczytaniu widze, że nie wszyscy do końca wiedza jak działa VAT. Jeśli masz firmę - vat nie jest dla firmy obciążeniem. VAt obciąża tylko ostatniego obiorcę - tj. konsumenta. Jeśli osoba fizyczna kupi coś za 123 złote to z tego sprzedający odprowadza 23 złote vatu i 19% podatku dochodowego. W całej akcji nie chodzi o vat jak niektórzy przypuszczają. Tylko o podatek dochodowy - bo jeśli cos kosztuje 100 zł, a jak chce paragon to 123 zł to jeśli jestem firmą - vat i tka sobie rozlicze, natomiast sprzedający musi od 100 zł zapłacić podatek dochodowy - zamiast 100 zostanie mu w kieszeni tylko 81 złotych.

tak, tylko była mowa, że mechanik chce 200 zł, a jak z fakturą to + 23%, a my nadal chcemy 200 zł tylko, że z fakturą

a odnośnie Twoich wyliczeń to nie do końca prawda, bo musisz czesto pokrywać VAT w zakupie towarów, który nie możesz odliczyć, np. paliwo, jeżeli nie masz dostawczaka. Poza tym sam jesteś też cały czas odbiorcą końcowym jako osoba fizyczna, a nie firma, więc napewno chciałbyś wielokrotnie zapłacić za coś taniej

Galeria Kawy i Herbaty CZARODZIELNICA - zapraszam po dobrą kawkę i herbatę w Łodzi
Stacja Kontroli Pojazdów Łódź
Druk na szklepanele szklane na ściany, obrazy na szkle

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności