Skocz do zawartości

sortowanie wg ilosci rekordow

remik09

Rekomendowane odpowiedzi

jak da sie zrobic aby sortowalo mi wg ilosci rekordow ?

mam taki kod i nie wiem co na koncu wpisac :

$query = "SELECT autor FROM $statusy_tbl WHERE stat='0' GROUP BY  ";

a struktura tabeli jakby co to tak:

id
cat
text
stat
data
ip
autor

Moeżesz trochę jaśniej, jak po ilości rekordów, wg. mnie mozesz sotrować tylko po:

id

cat

text

stat

data

ip

autor

.. i do sortowania uzywa się ORDER BY [i tu podajesz kolumnę] i do tego DESC lub ASC

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Moeżesz trochę jaśniej, jak po ilości rekordów, wg. mnie mozesz sotrować tylko po:

id

cat

text

stat

data

ip

autor

.. i do sortowania uzywa się ORDER BY [i tu podajesz kolumnę] i do tego DESC lub ASC

Mar.

no chodzi mi o to zeby zliczalo ilosc opisow zliczanych przez autora, czyli mi sie wydawalo ze tu chodzi o id

...chodzi mi o to zeby zliczalo ilosc opisow zliczanych przez autora, czyli mi sie wydawalo ze tu chodzi o id

Jeśli Tobię się wydaje to co dopiero my mamy powiedzieć?

Skoro ma zliczać ilość opisów, to musisz mieć gdzieś taką wartość zapisaną lub jeśli jej nie masz to ją stwórz i dopisuj przy każdeym uzupełnianiu bazy. W przeciwnym wypadku...

...musisz je obliczać na bieżąco, ale to będzie bardzo obciążać serwer (zależy jeszcze gdzie chcesz to dać).

Zainteresuj się funkcją count().

no chodzi mi o to zeby zliczalo ilosc opisow zliczanych przez autora
Co to znaczy ilość opisów zliczanych przez autora ?

Można sortować:

według ilości opisów dodanych przez danego autora

ilości opisów w danej kategorii

itd....

Sprecyzuj O CO TOBIE CHODZI :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Przykładowe zapytanie pobierające ilość opisów danego autora i w kategorii posortowane według ilości opisów malejąco:

SELECT COUNT( * ) AS ile, autor, cat
FROM statusy_tbl
WHERE stat = '0'
GROUP BY autor, cat 
ORDER BY ile DESC;

Zwróci rekordy ułożone w następującym porządku:

ile | autor | cat

5 Adam Xawer 2

2 Pawel Spamer 3

1 Jaon Memonic 3

1 Wentor Tylam 8

1 Adam Xawer 4

Dla dalszych działań na wynikach zgrupowanych funkcjami agregującymi stosuje się odpowiednik WHERE czyli HAVING np:

SELECT COUNT( * ) AS ile, autor, cat
FROM statusy_tbl
WHERE stat = '0'
GROUP BY autor, cat
HAVING ile >1
ORDER BY ile DESC;

Znalezione na szybko dodatkowe info:

Tutaj

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności