Skocz do zawartości

Paginacja przez rel="prev" i rel="next"

xradar

Rekomendowane odpowiedzi

Google właśnie zaproponowało nowe rozwiązanie problemu paginacji wykorzystując tagi rel="prev" i rel="next". Co o tym sądzicie? Będziecie stosować takie rozwiązanie?

Źródło informacji:

https://googlewebmastercentral.blogspot.com...nd-relprev.html

Jeżeli nie chce Ci się czytać po angielsku :) napisałem o tym na moim blogu:

https://blog.rabinek.pl/2011/09/16/paginacj...prev-i-relnext/

Skuteczne kampanie AdWords - Redseo.pl

Ogolnie pojawia sie to w html5, gdzie jest nalozony nacisk na stwierdzanie czy to jest nawigacja, np. znacznik <nav> , czy to sekcja, czy to artykul itd. , dolozyli pare atrybutow tez dla linkow, niby pozwoli to na pewno robotom wyszukiwarek oddzielic tresci lepsze od tych mniej znaczacych, no i np. program odczytujacym tekst na stronac www, dla niewidomych, co jest co

a powiedzcie mi prosze:

Mam artykuły dzielone na kilka podstron .. w swoim serwisie.

jak powinien wygladac canonical na poszczegolnych podstronach? wskazywac na pierwsza podstrone? obecnie mam tak ze na kazdej paginacji (kazdej podstronie) mam inny canonical - zawierajacy adres konkretnej podstrony artykulu np.

www.costam.pl/artykul.podstrona1.html

i w kolejnej podstronie www.costam.pl/artykul.podstrona2.html

ogolnie google webmaster wskzuje mi tez zdublowane meta tagi description i title - bo poszczegolne podstrony tego samego artykulu maja ten sam meta description pobierany z pierwszych zdan zajawki artykulu, a title ten sam. Wprowadzilem zatem niedawno ze kolejne podstrony artykulu pobieraja description z kolejnych pierwszych zdan artykulu z podstrony artykulu. Zatem przechodzac na podstrone 2 artykulu (paginacja) - description pobierany jest z 2 czesci artykulu wyswietlanej na tej podstronie. Nie wiem czy to dobre rozwiazanie

podobnie z meta title - dodawany jest przedrostek Strona 2

Z tego co piszecie, nalezy dodac teraz meta rel=next i rel=prev ..ale co z meta description i title?

prosze o radę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności