Skocz do zawartości

Fakt czy naciąganie?

Crossbow1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Jestem tu nowy i zielony w temacie. Od niedawna prowadzę swój sklep internetowy i w związku z tym temat pozycjonowania jest dla mnie bardzo ważny. Ponieważ jestem zielony w temacie (jedyny mój sposób pozycjonowania a raczej pozyskania klientów to Google Adwords). Skontaktowałem się z profesjonalną firmą zajmującą się pozycjonowaniem. Ich oferta mnie trochę zaskoczyła. Polecają mi oni własnie, że staną się moimi menedżerami w Linkach sponsorowanych, jednak oczywiście nie za darmo. Oto ich propozycja:

za 1000 Pln w tym 40 % za obsługę - zrobią ok 2400 przekierowań

za 2500 Pln w tym 37 % za obsługę - zrobią ok 3000 przekierowań

Ceny trochę wysokie. 2400 przekierowań daje w przeciągu miesiąca liczbę 80 przekierowań dziennie. Zaskoczyło mnie to trochę bo sam nie znając się zbytnio na Google Adwords wykreowałem sobie ok. 90 dziennie a licząc, że za przekierowanie płacę około 0.25 zł łatwo wyliczyć, że za 2400 przekierowań płacę 600 zł. W związku z tym napisałem do nich prośbę o wyjasnienie w czym ich propozycja ma przewagę nad moją. Oto odpowiedź:

CYTAT:

"podaje Pan liczbę kliknięć lecz mamy różne kliknięcia z różnych pozycji co generuje różne kwoty za kliknięcia. My skupiamy się nad zwiększeniem sprzedaży a nie na liczbie kliknięć. Dla mnie jest istotne ile produktów Pan sprzedał w tych 90 kliknięciach?"

KONIEC CYTATU.

Odpowiedź na to pytanie nie jest niestety dla mnie optymistyczna. Rzeczywiście nie sprzedałem ani jednej sztuki towaru (w moim przypadku gitar). Bardzo proszę bardziej ode mnie zaawansowanych użytkowników o opinię, czy rzeczywiście to moje pozycjonowanie jest tak słabe a ich tak dobre, że przy linkach bezpośrednich tej firmy moja sprzedaż nagle by ruszyła? Nadmieniam, że zaoferowali mi te 2400 przekliknięć przy tych samych słowach kluczowych co moje.

Będę wdzięczny za rady sugestie i odpowiedzi.

Mi się wydaje że skupiają się na liczbie kliknięć znajdują niszowe frazy po kilkanaście groszy i nabijają puste wejścia ,ale głowy nie dam.

Dla mnie w adwords nie ma żadnej filozofi ustalasz wyższa kwotę niż konkurencja i jesteś wyżej .Swoją droga że konkurencja lub taka firma może wyklikać ci to i wprowadzic taniej inną stronę no ale to są uroki adwords .Osobiście nie korzystam na moje frazy jest po 4,5 zł za klik top3 . Dla samej zabawy ktoś może w 30 minut 100 wyklikać.

A za 2,5 tys. to lepiej byś se pozycjonera wynajął to ci stronę co miesiąc w naturalnych wynikach utrzyma.

Chcesz to napisz do mnie ,podaj frazy stronę to ci poradzę dobrego pozycjonera ;)

jeżeli dobrze czytam "gitar" to sądzę, że za 2500 tysia na miesiac niejeden tutaj pozycjoner przybiegnie świnskim galopem z ofertą ;)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

To jest oferta dla osob, ktore nie wiedza co to AW, a maja za duzo kasy i za malo czasu, zeby poznac o co kaman ;) W Twoim przypadku sam sobie juz odopwiedziales, ze chyba bys musial byc szalonym zeby z tego korzystac.

Mysle, ze co do sprzedazy to po prostu rynek moze byc maly i ludzie w wiekszosci na allegro takich rzeczy szukaja i dlatego nic nie sprzedajesz. Natomiast to czy Ty prowadzisz kampanie czy ktos inny duzy w tym przypadku nie zmieni. Inaczej jakby to byly jakies oblegane frazy w AW i trzeba sie na tym znac jak najtanszym kosztem miec najlepsza konwersje.

Moze sprobuj reklam na FB - dzialaja podobnie jak AW (w sensie ustawien), a mozesz je jeszcze spersonalizowac.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Nie no 2500 zł to dla mnie ogromne koszty. Zresztą 1000 zł też. Nawet nie wiem ile kosztuje pozycjonowanie i promocja strony www. Wiem tylko, że bez tego cięzko ruszyć. Sprzedaż 0 szt przez 2 miesiące robi wrażenie prawda? :/

Nie wiem od czego zacząć, na razie zapłaciłem tylko 30 zł jakiejś firmie z Allegro za dodanie mnie do 300 katalogów ręcznie co ma potrwać około 50 dni.

Co dalej? Jaki następny krok? Nie mam pojęcia. Poradźcie proszę bo boję się że naciągnie mnie ktoś na grubą kasę której nie mam...

0 przez 2 ??? nie robi ;)

Zrób ogłoszenie o chęci pozycjonowana witryny i dostaniesz kilka ofert jak sądzę.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

poczytaj dział dla początkujących;)

zacznij sam dodawać do katalogów

napisz kilka artykułów z linkami to Twojego sklepu, poumieszczaj je na stronach typu pressel page

skoro sie znasz na gitarach (a zakladam, ze tak jest, skoro je sprzedajesz) napisz jakiegos bloga/poradnik o doborze gitary, stojeniu itp itd, podlinkuj go, a z bloga linkuj do sklepu

poswiecisz miesiac/dwa i sam sklep wskoczy Ci w TOP 10

najwazniejsze to systematycznosc;)

Galeria Kawy i Herbaty CZARODZIELNICA - zapraszam po dobrą kawkę i herbatę w Łodzi
Stacja Kontroli Pojazdów Łódź
Druk na szklepanele szklane na ściany, obrazy na szkle

Przede wszystkim zacznij od sprzedawania na allegro i tam wyrób markę sklepu. Reklamy na FB to też ciekawy pomysł.

Jeśli chodzi o seo to ciężko tak na tacy wszystko wyłożyć ale jak zaczniesz czytać dział dla początkujących to sporo się dowiesz. Nie wiem jak przy gitarach ale jeśli chodzi o sklepy internetowe to najważniejsza jest mega dobra optymalizacja samego sklepu, która będzie generowała wejścia z długiego ogona (z niszowych fraz).

Na Allegro już próbuję sprzedawać. Mam tam najkorzystniejszą cenowo ofertę. Dużo roboty przede mną... W pisaniu nigdy nie byłem mistrzem no ale chyba będę musiał trochę pogłówkować i ruszyć mózgownicą. Zawsze wydawało mi się śmieszne pisanie bloga, ale w takiej sytuacji.... chyba będę musiał spróbować :-)

Nie wiem też jeszcze co to jest FB :-) Bo chyba nie Facebook? :-))) Ale poczytam i sie dowiem.

Co do fraz... hmmm. jest całe mnóstwo i w związku z tym nie wiem czy to dobrze czy źle że jest ich tak dużo. Lepiej chyba mieć mniej ale za to niszowych prawda?

FB to facebook... co do wyższości dużej ilości fraz nad małą to są różne wizje. Jeśli umiesz dobrze zoptymalizować sklep, ładnie wszystko przelinkować i podlinkować to duża ilość fraz jest zbawieniem. Jak dla mnie lepsze to niż zastanawianie się czy kilka fraz są w top3 i obgryzanie paznokci :)

Jeśli chodzi o sklepy to poczytaj o pandzie. Każdemu produktowi stwórz nowy, unikalny opis!

Blog na razie bym sobie odpuścił. Masz dużo innych rzeczy do zrobienia, które są ważniejsze/więcej pożytku mogą Ci przynieść. Pisanie bloga odłóż na trochę później!

hmmm... no nie mam konta na FB :-) Miałem ale zlikwidowałem, choć modne jest ostatnio stwierdzenie: "Jeśli nie ma Cię na Facebooku to znaczy że nie istniejesz" :-) W sklepie który prowadzę (Clipshop z home.pl) dostałem jakiś bon do wykorzystania na reklamę na FB na kwotę 100 zł ale nie sądziłem, że to mogłaby być skuteczna reklama...

A co do pandy... Gdzie mogę o tym poczytać? Czytam to co piszecie z otwartym Słownikiem Małego Pozycjonera bo tyle określeń jest dla mnie obcych że muszę się nim podpierać :-) Ale Pandy tam nie znalazłem.

@Rogal: Linka podesłałem na PW

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności