Skocz do zawartości

Dzialalność gospodarcza

Pomocnik_waw_pl

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma co otwierać firmy na siłę, jeśli będziesz mieć dochody, to wtedy opłaci się otwarcie DG.

Jeśli masz etat i założysz działalność gospodarczą (ja tak mam), to do ZUS'u będziesz musiał wpłacać składki na Ubezpieczenie zdrowotne - w tym roku jest to 243,39 zł. Z tej składki możesz co miesiąc odliczyć od podatku 209,58 zł.

Na początek polecam być nieVatowcem. Plusem jest wtedy to mniej papierkowej roboty, minusem brak możliwości zwrotu VAT'u. Zamiast faktur wystawiał będziesz wówczas rachunki.

Podatek płacisz od dochodu - zwolnienia, czyli

0,18 * przychód (to co zarobiłeś) - koszty (to co wydałeś na firmę) - 209,58 zł

TUTAJ opisałem jak 1,5 roku temu zakładałem swoją firmę (działalność gospodarczą). Nie wiem, czy obecnie jest tak samo, ale moze ci się przyda.

Oczywiście, że się opłaca prowadzić firmę. Jak pracujesz na umowę o pracę - płacisz tylko składkę zdrowotną. Ale tak jak kolega wyżej napisał - nie pakuj się na początek w vat. Wtedy sobie sam poprowadzisz książkę przychodów i rozchodów. Nie powinieneś mieć z tym większych problemów, bo to byłaby najprostsza forma prowadzenia działalności gospodarczej.Bez Vatu, tylko składka zdrowotna. A poza tym legalne prowadzenie biznesu daje ci nieograniczoną możliwość reklamy, promocji firmy. Nikt się nie przyczepi. Także śmiało :D

Świetny zespół muzyczny na wesele

Wybierz dom weselny na swoje przyjęcie

Zorganizuj swoje przyjęcie weselne z portalem wesele radom

nie pakuj się na początek w vat

Nie polecam. Słuchałem rad ludzi że na początku dam radę bez vat.

Tylko że w tym biznesie wszyscy chcą fakturek a same rachunki nie wystarczą

by przekonać klienta-firmę.

Ja wytrzymałem dwa miesiące bez zleceń, po czym przepisałem się na VAT

i teraz nie narzekam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności