Skocz do zawartości

Przekroczono prędkość światła w próżni. Być moze największa sensacja naukowa XXI wieku!

Fizyka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Hmm ja tutaj czegoś nie rozumiem. Teoretycznie przekraczając prędkość światła można się przenieść w czasie ? Przecież to jest niemożliwe. Jakoś tak logicznie na to patrząc nie wydaje mi się, żeby dało się cofnąć czas.

Co do wytrzymałości ludzkiego organizmu - nie sadzę, żeby człowiek mógł z taka prędkością podróżować - zobaczcie na youtube co się dzieje z ludzkim ciałem osiągając przeciążenie rzędu 9G. Normalny człowiek by tego nie przeżył.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

jak dla mnie to pastwisko składa się z gleby i zielska, nie jest zatem ideą przestrzeni po której mają się poruszać krowy.

no chyba jest tak, że to iż jakaś cząstka porusza się szybciej od światła, to nie znaczy że cząstka z której zbudowany jest człowiek będzie w stanie zrobić to samo :) a teorie o podróżach w czasie bardziej operują na zakrzywieniach przestrzennych i "omijają" problem prędkości światła.

Przykład z pastwiskiem był uproszczeniem.

Na pewno podróże w przyszłość są możliwe i udowodnione, taka ciekawa tabelka:

Miara czasu dla statku kosmicznego (w latach) ----Miara czasu dla mieszkańców Ziemi (w latach)

1 - 1,0

2 - 2,1

5 - 6,5

10 - 24

15 - 80

20 - 270

25 - 910

30 - 3 100

35 - 10 600

40 - 36 000

45 - 121 000

50 - 420 000

Na pewno podróże w przyszłość są możliwe i udowodnione, taka ciekawa tabelka:

Czyli będzie wiadomo co się ze mną stanie np. za 10 lat ? Jaki będzie kurs franka, jakie padną numery w totolotku ? :) Ja dalej sie upieram, że to jest niemożliwe ;) jakby było możliwe to byłby to czynnik, który by zniszczył naszą cywilizację.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

żeby dolecieć do najbliższej hipotetycznej planety podobnej do ziemi to człowiek musi wymyślić jakieś urządzenie do przenoszenia w czasie ,zakrzywienia czasoprzestrzeni itp.,bo nawet jeśli osiągniemy prędkość światła i ją przekroczymy nawet 100 krotnie to i tak dotarcie do najbliższej planety podobnej do ziemi wciąż będzie zajmować po kilkadziesiąt do kilkuset tysięcy lat ziemskich .Tak więc odkrycie super ale w eksploracji to pomoże na bardzo małej przestrzeni kosmosu.Nawet po za naszą galaktyke nie wylecą.No ale na ziemi to by było rewolucja w transporcie jakby się tak dało .Pstrykam Amsterdam :) pstrykam drugi raz Szeszele ah :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności