Skocz do zawartości

Optymalizacja strony firmowej

Buzz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niedawno uruchomiłem moją firmową stronę i mam w związku z tym kilka pytań i próśb o pomoc w zakresie jej optymalizacji. Najpierw jednak może słowo wstępu, żeby była jasność sytuacji.

Strona w tej chwili wygląda nieciekawie, z czego zdaję sobie sprawę i będę ją poprawiał. Stworzona jest w joomla! i wolałbym zostać w tym CMS'ie. Generalnie nie znam się na tworzeniu stron, html'u, bazach i innych cudach - wgranie grafiki na serwer i ustawienie jej jako logo było dla mnie wyczerpującym zadaniem :D

Moja firma zajmuje się odśnieżaniem dachów, działam w Toruniu. Hasła na które próbuję się wypozycjonować są z tym powiązane:

-odśnieżanie dachów Toruń

-odśnieżanie dachów w Toruniu

-odśnieżanie dachów

-ceny odśnieżania dachów w Toruniu itd.

Stronę stworzyłem sam i sam staram się też wypozycjonować (frazy raczej nie należą do najtrudniejszych). Robię to za pomocą precli - szukam tych w miarę mocnych, ręcznie moderowanych i piszę do nich samodzielnie teksty, około 3-5 dziennie. Dodatkowo dodaję stronę do kilku katalogów dziennie. Po około tygodniu od zaistnienia strony i rozpoczęcia pozycjonowania osiągnąłem wyniki przerastające moje oczekiwania - na kilka fraz jestem na pierwszej stronie, a na "ceny odśnieżania dachów w Toruniu" nawet na pierwszym miejscu.

Najważniejsze dla mnie będzie zdobycie i utrzymanie wysokich pozycji w google. Wygląd graficzny strony ma drugorzędne znaczenie. Zanim napisałem ten wątek, sporo poczytałem na forum PiO, więc mam nadzieję, że moje pytania nie są zupełnie bez sensu.

Adres strony: www.odsniezanie-dachow-torun.pl

Moje pytania i wątpliwości:

1. Zdaję sobie sprawę z tego, że wysoka pozycja mojej strony w tej chwili to efekt premiowania nowych stron przez google. Jak długo utrzymuje się taki efekt? Kiedy będę mógł faktycznie ocenić efekty pozycjonowania (czyli kiedy ten efekt minie)?

2. Czy mogę bezpiecznie zmieniać metadane strony? Dotyczy to przede wszystkim strony startowej, gdzie ustawiłem meteadane dla artykułu, a potem ustawiłem go jako art. startowy, więc dla domeny zaciągane są metadane artykułu. Chciałbym to zmienić, poprawić, ale słyszałem o różnych negatywnych efektach dla pozycji w googlach po ew. różnych zmianach.

3. Czy bezpiecznie będzie zmienić templatkę i grafiki strony? (również w kontekście odbioru takich zmian przez google)

4. Czy polecicie mi jakieś inne metody pozycjonowania? Czy frazy jakie wybrałem są ok?

5. Czy dla pozycjonowania ma znaczenie używanie polskich znaków w linkach? Pisząc do precli naturalnie używam polskich znaków, ale może warto by też pozycjonować się bez polskich znaków. Czy to ma sens?

6. Ew. inne uwagi na temat mojej strony. Przypominam, że ma ona pełnić funkcję wizytówki, a w trakcie sezonu na moje usługi ma pomóc zdobyć klientów, wpisujących zapytania do google.

Serdecznie pozdrawiam

-odśnieżanie dachów

Ale co? Myślisz, że wszyscy będą odśnieżać wiele dachów? A jednego dachu już nie będą chcieli odśnieżyć? Dodałbym też liczbę pojedynczą np. odśnieżanie dachu.

Po około tygodniu od zaistnienia strony i rozpoczęcia pozycjonowania osiągnąłem wyniki przerastające moje oczekiwania

Nie ciesz się za bardzo. Niedługo zapewne wypadniesz do nicości. Podejrzewam, że masz teraz tzw. okres promocyjny. Potem wypadniesz w kosmos i od tego momentu poznasz co to walka o pozycję.

Wygląd graficzny strony ma drugorzędne znaczenie.

Jeżeli chcesz mieć ruch na stronie to grafika też jest ważna. Stronę rób pod ludzi a nie pod boty.

Czy mogę bezpiecznie zmieniać metadane strony?

Możesz zmieniać spokojnie i tak po pewnym czasie G łyknie.

Czy bezpiecznie będzie zmienić templatkę i grafiki strony?

G lubi zmiany w nowych serwisach. Dajesz sygnał, że coś się dzieje na stronie.

Czy polecicie mi jakieś inne metody pozycjonowania?

Na początek katalogowanie i preclowanie. Potem możesz spróbować się pobawić w jakieś małe zaplecze - na sam początek polecam darmowe hostingi i blogi. W miarę doświadczenia postawisz swoje.

Czy dla pozycjonowania ma znaczenie używanie polskich znaków w linkach?

Wydaje mi się, że nie ma to bardzo wielkiego znaczenia. G potrafi czytać ciągi znaków.

Przypominam, że ma ona pełnić funkcję wizytówki

Wizytówka to wizytówka. Nie uważasz, że wizytówka powinna ładnie wyglądać? A Ty piszesz, że grafika nie ma dla Ciebie znaczenia.

1. Zdaję sobie sprawę z tego, że wysoka pozycja mojej strony w tej chwili to efekt premiowania nowych stron przez google. Jak długo utrzymuje się taki efekt? Kiedy będę mógł faktycznie ocenić efekty pozycjonowania (czyli kiedy ten efekt minie)?

hehe, ja miałam jedną stronkę nową, szybko spadła

2. Czy mogę bezpiecznie zmieniać metadane strony? Dotyczy to przede wszystkim strony startowej, gdzie ustawiłem meteadane dla artykułu, a potem ustawiłem go jako art. startowy, więc dla domeny zaciągane są metadane artykułu. Chciałbym to zmienić, poprawić, ale słyszałem o różnych negatywnych efektach dla pozycji w googlach po ew. różnych zmianach.

Skoro nowa strona, to nic nie stracisz. Oficjalnie googielsy nie patrzą się już na metatagi, ale warto je mieć takie, aby ładnie wyglądało wszystko w wynikach wyszukiwania. Zauważ, że to co Masz w opisie pojawi się pod linkiem w SERPie.

3. Czy bezpiecznie będzie zmienić templatkę i grafiki strony?

Bezpieczne, byleby nie zmieniła się tematyka strony

Co do 4: odśnieżanie dachów, a oferujesz to na Polskę? Zobacz propozycje słów kluczowych w narządziach Adwords

Co do 5: Byleby w adresie nie było PL bo z tym są problemy

Co do 6: Pusto, strasznie pusto. Zadbaj o ładne toplogo, ładniej dopracuj treść bo jakaś taka nijaka, nie wpada w oko. Sam tekst bez formatowania jakbym czytała notatnik.

-odśnieżanie dachów

Ale co? Myślisz, że wszyscy będą odśnieżać wiele dachów? A jednego dachu już nie będą chcieli odśnieżyć? Dodałbym też liczbę pojedynczą np. odśnieżanie dachu.

Dobre słowa kluczowe wybrał - "odśnieżanie dachów" jako usługa. Tak samo jak np: używane opony sprzedaż, a nie używana opona sprzedaż:)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Apropo fraz:

torunvo.jpg

odśnieżanie dachów toruń ma sens - pozostałe farazy nie

Co do reszty - pozycjonujesz się na takie frazy że nie potrzebujesz się bawić w optymalizacje itp aby być na topowych pozycjach. Trudniejsze frazy można zrobić jednym blastem z omniadd. Pozycjonowanie ma sens jeżeli wystarczająco duża liczba potencjalnych kilentów poszukuje w internecie za pomocą google pewnych usług/informacji. W Twojej branży kliencie nie przyjdą sami przez google, w związku z czym musisz pomyśleć nad alternatywnymi formami reklamy wychodzącymi bezpośrednio do klienta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności