Skocz do zawartości

Budowanie Zaplecza - Pomysł.

prowebmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Domeny zarejestruje może nie w jednym dniu, ale w jednym tygodniu
To tyle co nic. Różne domeny - .pl. com.pl itp. świeże, kilkumiesięczne, półroczne, roczne. Przechwyć w Dropped część pod zaplecze, koszt 20-40 zł.

Lub, radzę Tobie postaw tak jak chcesz na domenach zarejestrowanych naraz ale podczep wszystko pod SWL statyczny, niech zasób swla będzie twoim zapleczem. Różnorodność linków z zaplecza na dzień dobry. Na swoim zapleczu, tworzonym w jednym czasie tego nie uzyskasz. Będzie zbyt podobne by mogło uchodzić za naturalne, różnorodne.

Poza tym, myślę że nie wiesz ile to roboty przy stawianiu zaplecza na taką skalę bez stosownych softów, których na rynku w wolnym dostępie nie ma. Mają je pozycjonerzy, pisane na indywidualne zamówienie.

Zamiast stawiać zaplecze całe naraz, kup domenkę, zagospodaruj ją, kup następną, zagospodaruj. Inaczej, kupisz 80 domen i w dużej części będą leżały zanim wszystkie je obrobisz.

Po drodze zawsze się coś piep*y, to pliki nie wgrały, miał być tryb binarny poszedł ASCII, cron nie załączył, chmody nie zgadzają. Poczytaj sobie PIO, stale jakieś sprawy wypływają nawet przy najprostszych działaniach. Życie :)

Witam,

Dzięki za odpowiedź. Na pewno część zaplecza przechwycę - teraz pomyślałem, żeby zmniejszyć go do 40-50 stron a jak się uda to zwiększać. I dokładnie tak miałem zrobić jak piszesz - kupić jedną domenę - postawić WP - zainstalować pluginy - dodać post 1000-2000 znaków i następna domena (albo przechwycić albo kupić). Planuje kupić 25-30 domen .pl, część domen .org, .net, .com.pl, oraz część regionalnych.

Jeżeli chodzi o skrypt, to najlepiej z tego co czytałem zrobić to na wordpressie + wtyczki supercache (żeby odciążyć serwer) ?

skoro tak 'zydzisz' na linkowanie zaplecza to odrazu sobie policz ile cie wyniesie rachunek za przedluzenie jednoczesnie 80 domen

Nie 'żydze' na linkowaniu. Po prostu pomyślałem, że blasty będą najlepszym rozwiązaniem. Masz jakieś inne pomysły niż blast i scrapebox ? Może katalogowanie? Co daje najlepsze efekty na zaplecza?

poza tym
Następnie mam zamiar kupić hosting SEO, który kosztuje 85 zł netto na miesiąc. Mam tam 100 adresów ip, czyli każda domena będzie na innym ip (prawdopodobnie C-class ip).

zapomnij o tym że na takim serwerze upchasz nawet połowę tych domen (czy to joomla, czy wordpress). chyba że będą to proste strony statyczne.

pozdrawiam

Łukasz

Myślę, że dam radę po odpowiednim zoptymalizowaniu (zmniejszyłem ilość domen do 40-50 na początek). Dodam wtyczki supercache, a jeżeli nawet nie do kupie większy plan za 100~ zł.

Linkowanie mam plan taki:

-Scrapebox + Xrumer blast na początek i odczekać chwilkę

-3way links między blogami

-Katalogowanie (Program lub wykupie jeżeli będę miał kasę)

80 domen to mozesz blastowac praktycznie nonstop, 1 blast to moze Ci to wszystko w najlepszym przypadku zaindeksuje

Linki z blasta zanikają. Ten tryb linkowania daje stosunkowo mało trwałe rezultaty. Żyją póki nie zostały zmoderowane, te trwalsze z profili są słabe. Zostają tylko te na spamowiskach pośród setek innych, na zapomnianych przez webmastera stronach, za to żywo odwiedzane przez rumaki gnojące te strony do końca.

Zamiast tych 80, czy tam 40 domen. Zrób z 10 porządnych wartościowych tematycznych stron. Nie ustalaj żadnych limitów ilości podstron, ilości znaków itp. Systematycznie rozbudowuj te strony o unikalną dobrą treść. Całość ze sobą linkuj (ale bez schematów). Strony te pozycjonuj, ale bez blastów, bez rotacji. Użyj katalogów, w pierwszej kolejności najlepszych, do tego niewielka ilość swl- stałych. Stosuj zróżnicowane frazy w linkach.

Doszedłeś sam do najmądrzejszej rzeczy czyli na początek zmienijszyłeś ilość stron jakie chcesz postawić. Postaw najpierw 20-30 serwisów, podlinkuj, wstaw unikalną treść, poczekaj trochę aż nabierze mocy i dopiero zobaczysz ile pracy Cie jeszcze czeka.

Miałem niedawno ten sam dylemat co TY i gwarantuje Ci, że 80 serwisów jakie chciałeś postawić to dużo kasy, dużo pracy, dużo czasu. Nie da się tego zrobić szybko.

Poza tym lepiej mieć 20 stron mocnych niż 80 słabych. A moc to przede wszystkim BL do serwisu a z jednego blasta i katalogowania tego nie zrobisz w miesiąc.

Ale z poprzednich postów rozumiesz już, że wszystkich domen na jedno kopyto kupić nie możesz. Wpleć je również do portfolio w ilości np. do kilkunastu sztuk. Google teoretycznie traktuje regionalki jak tradycyjne domeny główne, choć mając ich trochę w Syropie ciężko mi w to uwierzyć, mam na nich słabo jakościowe (ale nie spam) stronki które są najsłabszym ogniwem w całym zapleczu. Zwłaszcza subdoemny regionalki, PR często n/a.

• 2 tygodnie później...

Jak ja zaczynałem przygodę z budową własnego pierwszego zaplecza robiłem wszystko w paczkach po 10 , przechwytywałem 10 konkretnych domen cały miesiąc je linkowałem , aktualizowałem , ustawiałem automatyczne akutalizacje na kolejny rok , w następnym miesiącu znowu to samo. Po 3 miesiącach dopiero na pierwszych 10 stronach umieszczałem linki do mojego portalu. Oczywiście wtedy wszystko robiłem samodzielnie i z "palca" więc zajmowało mi do bardzo dużo czasu.

Dobrym pomysłem jest również kupienie 10 -20 domen tylko pod slw , a punkty możesz wykorzystać dodatkowo do linkowania zaplecza, wpisów czy też swojej strony.

Dodatkowo nie jestem pewien czy wybór WordPress'a jest dobrym wyborem. 80 wordpresów na 1 hostingu to mogłoby być za dużo. Poszukaj jakiegoś softu do zakładania mini stronek, które nie generują takiego obciążenia.

Przeanalizuj frazy, czy woogóle opłaca się w nie inwestować, budować zaplecze...

Czasem z pozoru ciężkie frazy wcale nie wymagają tak wielkich posunięć.

Ja kiedyś miałem przypadek; budowałem zaplecze pod jeną wg. mnie ciężką frazę, wydałem duuużo kasy, owszem udało mi sie wpić top3, potem top1, ale nie samym zapleczem.

Potem zrobiłem test, bez budowy zaplecza na tą samą frazę... I co się okazało, 20 razy taniej wyprowadziłem inną stronę na tą samą frazę... Bez zaplecza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności