Skocz do zawartości

W temacie „Jak się przebić” w Google

fitt

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę na tym forum pierwszy raz chociaż od wielu lat bacznie go obserwuję. Raczej jako webmaster niż prawdziwy pozycjoner.

Zainteresował mnie teraz wątek „Jak się przebić”, gdzie można znaleźć mnóstwo dobrych rad: linki, wiek domeny etc. które miały sens jeszcze na wiosnę.

Jestem pewien że Państwo zauważyli że jeśli chodzi o google to od wakacji nic już nie jest pewne.

Od 12 lat zajmuje się stroną www.fit.pl. Właściwie niewiele przy niej było roboty bo domena jest stara, zawsze miała dobrą treść a przez tyle lat zdążyła obrosnąć wieloma „naturalnymi” linkami i cytowaniami na innych forach, blogach etc. Po słowie fitness zawsze byliśmy na 1, czasem na 2 miejscu, ale wtedy wyprzedzały nas naprawdę duże serwisy. PgR mieliśmy na poziomie 5-6. To się zmieniało z czasem.

Mamy w googlach zaindeksowane jakieś 50-70 tysięcy podstron o fitnesie: wizytówki, klubów, instruktorów, zapowiedzi imprez, relacje z nich, fitnesowe fotki użytkowników itp. Jednym słowem pozycje utrzymywaliśmy zasłużenie. Do wakacji.

Nie pamiętam już dokładnie kiedy to było ale w pewnym momencie zjechaliśmy nagle na 2 stronę. Na jakiś tydzień. Potem znowu wskoczyliśmy na 2 miejsce. Wyprzedzała nas tylko fitness.wp.pl. Za jakiś miesiąc zeszliśmy na 3 miejsce bo wskoczyła jeszcze wikipedia/fitness.

I ja to rozumiem. Wiki i WP to silne strony, zresztą w historii już się zdarzało że nas wyprzedzały, ale nigdy oba naraz.

Ale jednego nie rozumiem. Otóż jakiś tydzień temu po słowie „fitness” króluje serwis www.pella.pl. I to ten beniaminek pokonuje nie tylko fit.pl ale także wp i wikipedie. Nie mam do nich pretensji ale próbuję odpowiedzieć sobie na pytanie DLACZEGO.

- Czy jest tam więcej treści o fitness. Czy ten fitness powtarza się tam więcej razy? Na pewno nie.

- Czy domena jest stara? Jest z co najmniej 10 lat młodsza od innych z czołówki.

- Czy ma dużo dobrych linków? A gdzie tam, standard.

- Czy ma wysoki PageRank? Też standard – Pr 3.

- Czy jest tam jakaś ulubiona ostatnio przez Google interaktywność, społeczność? Też nic specjalnego.

Może więc wszystkie te rzeczy nic już nie znaczą. Może jest jakiś czynnik X którego jeszcze nie znamy. Bo jeśli tego nie ma to znaczy że jest chaos z którego dopiero coś się wyłoni.

Na razie uważam że wszelkie „dobre rady” nic nie znaczą.

Pozdrawiam

Takie jest życie.

To że masz więcej linków to nie znaczy, że będziesz wysoko. Nie tylko od tego zależą pozycje. Może ma silniejsze linki. Sam napisałeś, że niewiele przy niej robiłeś a jak wiadomo konkurencja nie śpi.

Suwałki - Suwalski Portal Internetowy (Suwałki)

praca Suwałki - oferty pracy w mieście Suwałki

PKP Suwałki - rozkład jazdy PKP Suwałki

Takie jest życie.

To że masz więcej linków to nie znaczy, że będziesz wysoko. Nie tylko od tego zależą pozycje. Może ma silniejsze linki. Sam napisałeś, że niewiele przy niej robiłeś a jak wiadomo konkurencja nie śpi.

Nie ma ani więcej ani silniejszych. Analizowałem sprawę. Ja mam ich wszystkich 2 341 944 [wg narzędzi dla webmasterów]. część z nich to pewnie mieżwa która pochodzi ze innych naszych serwisów [nie są to strony spamerskie] ale mamy też dużo bardzo starych linków z dobrych forów dyskusyjnych. I to dodawanych nie przez nas żeby się pozycjonowac tylko przez zwykłych ludzi.

Coś innego się dzieje.

według backlinkwatch.com masz ~700 backlinków oni mają 1000.

poza tym nie masz np tagów h2 na stronie głównej wogole . Oni mają więc moze to jakoś usprawnia to poruszanie sie botom.

Jak na moje to zwyczajnie mają więcej i bardziej wartościowe linki :).

Taki portal na pewno wymaga dobrego dedyka/vpsa to dokup sobie IPków/domen na to i stawiaj i pozycjonuj zaplecza.

Jak napisał poprzednik konkurencja nie śpi ;). Pomimo, że pozycjonowanie w Polsce rozwija sie już dość długo, to na dzień dzisiejszy wiele osób prowadzących strony nie wie co to jest, albo słyszało tylko o tym ale się jeszcze nie zdecydowało.

Jednak coraz więcej osób się decyduje :). A przy większych portalach to taki mini dział od pozycjonowania czy reklamy jest niemal niezbędny :).

baner-seostationv2.png

Google nie znosi stagnacji... Pojawiła się konkurencja - nowa strona, nad którą ktoś zapewne intensywnie pracuje i wytrwale zdobywa kolejne linki. Skoro nie zajmowałeś się za bardzo umacnianiem pozycji swojej strony to efekt może być taki jak widać. Masz dość mocny serwis i przy odrobinie pracy możesz wrócić na poprzednie pozycje. Wiek strony to nie wszystko...

VEX Media - w przygotowaniu.

Mój płatny katalog SEO - w przygotowaniu.

Online-24.pl - w przygotowaniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności