Skocz do zawartości

Sens studiowania?

Rogal

Rekomendowane odpowiedzi

Tak. 5 lat na poszerzanie horyzontów. Nieraz jeszcze trzeba płacić

Trzeba płacić za edukację/poszerzanie horyzontów. A Ty chciałbyś za darmo? Według mnie wszystkie studia powinny być płatne, niezależnie od uczelni i trybu studiów. Oczywiście do tego musi być dobrze rozwinięty system stypendialny, ale naprawdę bezpłatne studia to wydatek na hołotę, która w większości nie wie, czego chce.

• Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
@Eldoka nie wiem na jakiego pracodawcę trafisz ale gdybym robił rekrutację na pozycjonera i miał 2 kandydatów

1)swieży magister zarządzania/informatyki zero doświadczenia

2)chłopak po ogólniaku/zawodówce- kilkadziesiąt wypozycjonowanych stron

Akurat przykład z 4 liter. Nikt, kto kończy studia i nie miał pojęcia na studiach o SEO (nigdzie tego raczej nie uczą, ewentualnie na kole naukowym), nie będzie szukał pracy w tym zawodzie. Jeśli ktoś natomiast studiuje np informatykę, gdzie ma tygodniowo kilkanaście godzin kursów z różnych języków programowania, baz danych, algorytmikę itp, do tego w domu sam zgłębia SEO - cóż wolałbym kogoś takiego, niż po zawodówce.

zdecydowanie najlepsze gry przeglądarkowe online

kurs java programowanie obiektowe

Rynek walutowy i podstawy forex w jednym miejscu

Pytanie było o sens studiowania a nie pozycjonowanie czy seo.

Czegokolwiek by to nie dotyczyło - generalnie uczyć się warto i to całe życie. Dyplom też jest przydatny.

Ja mam 6-ty krzyżyk na karku, doświadczeń życiowych całą masę, więc wiem to czego większość młodziaków wiedzieć nie może (umiem tez parę rzeczy, których młodziaki umieć nie mogą).

Nie ma tak w życiu, że będziecie zawsze to samo robić. Więc jeśli ktoś zarabia jakieś pieniądze (mniejsze czy większe) na czymś takim jak pozycjonowanie czy seo - z góry każdemu powiem - to nie potrwa długo, przynajmniej dla większości. I wcale nie chodzi o to czy ten rodzaj działalności będzie się miał lepiej czy gorzej.

Podobnie jak w każdej działce - przestrzeń dla rekinów (tych mniejszych i większych) jest ograniczona, a "kawalerskie" zarobki i styl pracy szybciutko staną się niewystarczające.

Warto więc wiedzieć znacznie więcej, umieć też przeskoczyć do innej branży, wyczuć czas i miejsce.

Na pocieszenie dodam, że prawie każdemu człowiekowi zdarza się jakaś szansa w życiu na osiągnięcie czegoś więcej niż to co starcza na "szare" życie. A jak już się zdarzy - trzeba jej się trzymać i szarpać do bólu, bo wiecznie trwać ona nie będzie.

Na moim przykładzie popatrzcie jak życie potrafi namieszać. To moje zawody (wykonywane) wg kolejności:

- zaopatrzeniowiec

- technolog izolacji i konserwacji

- tłumacz i lektor filmowy

- specjalista od składów celnych

- właścieciel restauracji i pubu

Na koniec powinienem dodać "programista", ale jakoś nie śmiem o sobie tak mówić, chociaż wyprodukowałem wiele programów typu desktop, napisałem setki skryptów, pracowałem dla grubych setek (jeśli nie tysięcy) klientów na całym świecie (polskich niestety omijam). Wszystko to jednak bez informatycznego wykształcenia, czego żałuję (nie było takowego kierunku w moich czasach). Ale dośc powiedzieć, że mój syn - mgr/inżynier sieci rozproszonych mówi że tacie do pięt nie dorasta.

Jak więc widzicie, życie może różne niespodzianki przynieść, warto więc uczyć się różnych rzeczy, a studia to nie jest stracony czas z wielu powodów, przede wzystkim mogą one być doskonałą bazą do robienia czegoś sensownego i pożytecznego ($$), niekoniecznie ściśle związanego z danym kierunkiem. Bez bazy, bez podstaw - możliwości są ograniczone. Ja osobiście żałuję, że nie miałem takiej możliwośći (studiować IT). Z taką bazą to dziś... o ho ho, no ale i tak nie jest źle.

Ok pędzę, bo znowu mnie klienci gonią...

Na zakończenie dodam, żeby było śmiesznie - z wykształcenia jestem filologiem j.polskiego

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Może i mam bogatszą CV ale nie będę się licytować. Jak napisał ktoś wcześniej im człowiek dłużej żyje tym CV się poszerza ;)

Okoliczności się zmieniają a spłacać raty i regulować rachunki trzeba więc czasem się nie wybrzydza.

W miarę możliwości jednak warto pracować blisko swoich pasji.

Tymczasem.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Sam osobiście jestem w podobnej sytuacji , tyle że nie rezygnowałem ze studiów tylko cały czas kontynuuję jeden kierunek. Osobiście uważam , że z takiej sytuacji można wyjść tylko w jeden sposób, początkowo znaleźć kilku klientów współpracować z nimi jeśli okaże się, że naprawdę dasz radę z tego wyżyć i że poradzisz sobie z całym "bajzlem" ukrytym pod zagadnieniem WŁASNA FIRMA , wtedy zakładasz firmę i starasz się utrzymać na studiach , jeśli jednak to będzie Cię ograniczało pozostaje tylko jedna opcja - rezygnacja z nich.

Taki jest mój mały plan i mam zamiar go w tym roku zrealizować. ;)

I tak na koniec : https://demotywatory.pl/320855/Polskie-Szkoly-Sukcesu

Tak. 5 lat na poszerzanie horyzontów. Nieraz jeszcze trzeba płacić

Trzeba płacić za edukację/poszerzanie horyzontów. A Ty chciałbyś za darmo? Według mnie wszystkie studia powinny być płatne, niezależnie od uczelni i trybu studiów. Oczywiście do tego musi być dobrze rozwinięty system stypendialny, ale naprawdę bezpłatne studia to wydatek na hołotę, która w większości nie wie, czego chce.

trzymając sie tego to czemu na dziennych niepłatnych jest wyższy poziom i w dużej części na płatne idą osoby, które na dzienne się nie dostały? i nie nazywaj mnie hołotą

Wyższy poziom na "darmowych" studiach to mit.

na płatne idą osoby, które na dzienne się nie dostały
Dlatego, że większość ludzi w Polsce nie idzie na studia, żeby się rozwijać i nie traktuje ich jako inwestycję.

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

Wyższy poziom na "darmowych" studiach to mit.
To nie jest mit :) To jest prawda. Z reguły lepsza kadra jest na uczelniach publicznych. Oczywiście są wyjątki, ale jak to się mówi one tylko potwierdzają regułę :) A już na pewno lepsi studenci studiują na uczelniach publicznych (a do prywatnych zwykle idą ci którzy nie dostali się na wymarzone kierunki na uczelniach publicznych) .
pozycjonuj.png

To ja tylko powiem tyle: sens studiowania jest zawsze. Pierwsze studia ukończyłem w '95 i dopiero po 10 latach poszedłem jeszcze raz ale już byłem "ukierunkowany" życiowo. W planach mam jeszcze dwa, które na pewno przyniosą mi korzyść.

Poza tym : kiedy Polak jest bliski ideału ??? Gdy siada pisać swoje CV.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

To nie jest mit. To jest prawda. Z reguły lepsza kadra jest na uczelniach publicznych.

Z reguły lepsza kadra jest na uczelniach z większym budżetem.

Oczywiście są wyjątki, ale jak to się mówi one tylko potwierdzają regułę.

Wyjątki niczego nie potwierdzają, zaprzeczają istnieniu reguły.

A już na pewno lepsi studenci studiują na uczelniach publicznych (a do prywatnych zwykle idą ci którzy nie dostali się na wymarzone kierunki na uczelniach publicznych) .
Może podeprzesz się jakimiś statystykami, albo powiesz choć kto jest lepszym studentem i dlaczego?

Znajdź mi proszę uczelnie psychologiczną w Polsce z lepszą kadrą niż SWPS. Na uczelniach publicznych uczą się z książek jej wykładowców. Albo szkołe designerską z lepszą kadrą niż SoF.

Te przykłady wskazują, że nie istnieje reguła iż uczelnie publiczne mają wyższy poziom czy lepszą kadrę.

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności