Skocz do zawartości

Logo dla DonLinkage

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

wg mnie cinmar rulez, ale nie ja tu rzondzem

ewentualnie vspak, kwestia gustu

darq, może i fajne ale raczej ten styl wg mnie bardziej pod strony "klanowe"/rozrywka

Edytowane przez slawus

Najlepszy

Tani hosting na Twoją www.

Bierz co potrzebujesz Hosting skrojony na miarę.

Ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru ;) konta www od 19zł. brutto rocznie

darq, może i fajne ale raczej ten styl wg mnie bardziej pod strony "klanowe"/rozrywka

@slawus, jaki to jest styl pod strony klanowe/rozrywka? Czym się ten styl charakteryzuje według Ciebie?

Proszę nie zrozumieć mnie źle - w tym co piszę nie ma nawet grama złośliwości czy próby faworyzowania własnej osoby - po prostu pytam z ciekawości.

Zrobiłem już kilka logotypów w swoim życiu i z racji tego musiałem zainteresować się ogólnymi zasadami, które determinują doby znak graficzny (oczywiście nie jestem pro w tym temacie i szczerze mówiąc, nie bardzo to lubię). W świetle tego ja po prostu nie widzę między wszystkimi zgłoszonymi projektami żadnego rozstrzału, jeśli chodzi o styl. Forma każdego zgłoszonego logo jest inna, jednak styl pozostaje ten sam - wszystkie projekty są stonowane, większość wiąże się kolorystycznie z layoutem, przekazywana treść jest podobna, użyte elementy graficzne oraz ich symbolika w połączeniu z tekstem niosą podobny przekaz.

Jedynym sztywnym wymogiem, który narzucił okazwłoka jest dostosowanie się do bieżącego layoutu strony i tego generalnie większość się trzyma.

Moim zdaniem, dobre logo to takie logo, które jednoznacznie identyfikuje daną markę (o to w sumie chodzi w całej tej zabawie). Zobacz wokół siebie, ile jest różnych logotypów (chociażby na tym forum). Gdyby wyciąć z nich napisy, które jednoznacznie nazywają markę, nie wiedziałbyś które logo należy do której firmy. Sztuką jest stworzyć takie logo, które nawet po wycięciu napisów, będzie rozpoznawalne dla obserwatora, czy to ze względu na kształt czy na barwy. Oczywiście nie twierdzę, że mnie się to udaje, bo żeby być dobrym, to trzeba stworzyć setki logotypów (a mnie do tego daleko), jednak zawsze staram się, żeby logo zwracało na siebie uwagę. Tym bardziej mi miło, że oceniłeś moje logo jako "inne", ponieważ to znaczy, że czymś różni się od reszty a do tego właśnie staram się dążyć. A co do gustu, to wiadomo, że każdy i tak ma jakieś swoje preferencje :)

I jeszcze raz przypominam - bardzo proszę nie traktować tego jako jakąkolwiek złośliwość, atak czy cokolwiek innego. Po prostu zaintrygowała mnie Twoja ocena.