Skocz do zawartości

PO zwycięzcą

mmr88

Rekomendowane odpowiedzi

>W Stanach jednak w tamtym okresie rynek IT czy internetowy był dużo, dużo większy

W Stanach w tamtym okresie nie było komuny i socjalizmu.

Ja nie twierdzę, że to wina tego rządu, że nic nie powstało. Do tych firm byś dzisiaj mógł dopisać Optimus (na równi z HP czy Dell), gdyby go nie załatwiła skarbówka. "Jedyną" winą tego rządu jest to, że utrzymują stan rzeczy w którym żadna prywatna firma o zasięgu globalnym powstać nie może.

>Mam dla Was propozycje... zakładajcie firmy w PL, UK, Cyprze, USA gdzie tam chcecie, zatrudnijcie 10 osób i płaćcie im pensje...

Tylko po co? Żeby mnie urzędy traktowały jak przestępcę a sam musiałbym kombinować jak obchodzić prawo podatkowe i martwić się każdego dnia czy jakiś urzędas nie będzie sobie chciał moim kosztem dorobić do pensji? Może za tydzień rząd wpadnie na pomysł, że brakuje mu kasy i zdelegalizuje wszystkie te firmy na Cyprze. Nie dzięki :P

• Odpowiedzi 186
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@chandler

Wyjedź na miesiąc do byle jakiego kraju na zachód, północ lub południe od nas - mogą być Czechy nawet, o Niemczech czy Holandii nie wspomnę. Zobaczysz życie w Polsce z innej perspektywy, niestety, nasz kraj to za..pie i tyle. Chyba nie ma drugiego kraju w cywilizowanej Europie gdzie podstawowe koszty utrzymania pochłaniają tak ogromny procent dochodów... Od razu zaznaczę - to nie jest wina PO czy PiS, SLD czy PSL - to jest wina ludzi takich jak Balcerowicz, Bielecki, Kaczyński, Tusk, Pawlak itp. itd. Partie się zmieniają, ludzie są ci sami...

Poza tym z tego co sobie przypominam to donosy na własny kraj robiło właśnie środowisko PO... Geremek i inni...

Nie nazywaj też Kaczyńskiego nacjonalistą, obrażasz mnie. Nacjonalizm to moje klimaty, czyli NOP i ONR... Mam nadzieję, że może moje dzieci dożyją czasów kiedy pewne środowiska zostaną rozliczone w odpowiedni sposób.

Odnośnie Możejek to co za problem zbudować ropociąg i nawet podłączyć do tego Łotwę i Estonię? Kwestia woli politycznej... Poza tym Litwa ma własny terminal nad morzem.

Orliki - po 2mln za sztukę? Powtarzam - wyrównać klepisko, zasiać trawkę i postawić bramki. Nie wystarczy? Ja na takich boiskach się wychowałem, czasami nawet klepisko było... Tak rozumiem... Tego nie byłoby widać a tak jest coś do pokazania... no i kumple zarobili.

Stadiony - tak tutaj Cię zamurowało... W końcu głupio przyznać, że to ten zły PiS zdobył nam Euro, z drugiej strony to jego wina, że się starał, przecież nas na to nie stać. Ciekaw tylko jestem dlaczego premier-piłkarz tak chętnie pozuje na tle tych stadionów?

-------------

Odnośnie firm to popatrzcie sobie na historię RedBull'a... Kto go założył, w jakim kraju, z jakiego kraju gość pochodzi, gdzie pracował, jak wpadł na pomysł... To jest globalna firma a nie jakieś nasze Comarch'e itp. Nie ma firm z polskim kapitałem - nie ma klasy średniej i wyższej... Nie widzę możliwości reformy systemu w obecnych warunkach, zostaje tylko nadzieja na totalną roz......chę i grubą gospodarczą kreskę. Swego czasu zbankrutowała Szwecja i świat się nie skończył. :P

Wyjedź na miesiąc do byle jakiego kraju na zachód, północ lub południe od nas - mogą być Czechy nawet, o Niemczech czy Holandii nie wspomnę. Zobaczysz życie w Polsce z innej perspektywy, niestety, nasz kraj to za..pie i tyle.

Byłem zarówno w Niemczech jak i Holandii i nadal twierdzę, że Polska to nie jest za...pie

Poza tym z tego co sobie przypominam to donosy na własny kraj robiło właśnie środowisko PO... Geremek i inni...

Geremek nigdy nie był w PO. Donosy na Polskę to domena niejakiego Macierewicza i niejakiej Fotygi

Nie nazywaj też Kaczyńskiego nacjonalistą, obrażasz mnie. Nacjonalizm to moje klimaty, czyli NOP i ONR...

Nigdy nie nazwałem Kaczyńskiego nacjonalistą. Bolszewikiem, syjonistą, popłuczynami po sanacji tak ale nacjonalistą nie. Jeśli jesteś nacjonalistą i popierasz PiSobolszewię to coś z tobą nie tak.

Odnośnie Możejek to co za problem zbudować ropociąg i nawet podłączyć do tego Łotwę i Estonię? Kwestia woli politycznej... Poza tym Litwa ma własny terminal nad morzem.

Taki problem, że ropociąg kosztowałby kolejne kilka miliardów złotych, a rządzący Litwą antypolscy nacjonaliści nie palą się by je wydać ze swojej kieszeni ani choćby pomóc w jego budowie. Piszesz o kwestii woli politycznej - naprawdę tak trudno ci zrozumieć, że tej woli ze strony litewskiej nie ma? Niejaki Ziuk też kiedyś nie potrafił zrozumieć, że ani Litwini ani Ukraińcy nie chcą budowy Rzeczpospolitej Trzech Narodów ...

Orliki - po 2mln za sztukę? Powtarzam - wyrównać klepisko, zasiać trawkę i postawić bramki. Nie wystarczy?

Orliki powstają na lata, kosztują 1-1,5 mln zł za sztukę nie dwa. Dzięki temu, że urzędy gminy wydały na nie konkretne pieniądze to jest niemal pewne, że za 10 lat to nadal będzie boisko, a nie supermarket czy zabudowa szeregowa. Wtręt o tym, że "kumple zarobili" to typowe PiSowskie plucie dla plucia.

Stadiony - tak tutaj Cię zamurowało... W końcu głupio przyznać, że to ten zły PiS zdobył nam Euro,

Nic mnie nie zamurowało - w przeciwieństwie do PiSowców, żyję w rzeczywistości, a nie w Matrixie. Pamiętam kiedy uefa podjęła decyzję o tym, że gospodarzem euro2012 będzie Polska i Ukraina, jak również to, że PiS nie miało z tą decyzją nic wspólnego.

Nie ma firm z polskim kapitałem - nie ma klasy średniej i wyższej... Nie widzę możliwości reformy systemu w obecnych warunkach, zostaje tylko nadzieja na totalną roz......chę i grubą gospodarczą kreskę. Swego czasu zbankrutowała Szwecja i świat się nie skończył. :)

Bzdura totalna - to, że ty jesteś golcem nie znaczy, że inni Polacy to golce. Życzenia bankructwa swojej ojczyźnie przez kogoś kto uważa się za nacjonalistę z litości nie skomentuję...

to, że mogę sobie wreszcie legalnie wysłać fakturę w pdf czego przez 10 lat nie potrafił uporządkować żaden rząd to dla mnie nie jest nic ;).
Weszły aby zarabiać na Nas, chodzi o to, że My takich marek nie mamy ...

tak, oczywiscie. przestań po prostu czerpac wiedze z wykopu i gazety polskiej i nagle sie okaze, ze mamy :D..

wyzej wspomnialem juz o Sołowowie i jego barlinku itd.

LPP ze swoimi markami Reserved, House, Cropp itd ma 200 sklepow w całej Europie :). Polska firma ADB produkuje dekodery cyfrowe, które są używane przez kablówki i platformy cyfrowe na calym swiecie. O Solarisie moze slyszales? ostatnio dostarczali tabor do Austrii, Bulgarii i Hiszpanii. A moze bydgoska Pesa? albo polskie wodki, ktore sa w top30 najczesciej sprzedawanych alkoholi na calym swiecie to tez nic takiego, przeciez nie mamy zadnych marek, nikt nas nie zna, pelne zacofanie :P.

No nie wiem, firmy niby takie znane ale tylko w polskiej wikipedii coś o nich piszą:

https://pl.wikipedia.org/wiki/CroppTown

https://pl.wikipedia.org/wiki/House_%28sklep%29

https://pl.wikipedia.org/wiki/LPP

Te sklepy w całej Europie to żaden Londyn ani Mediolan:

Aktualnie LPP posiada 146 sklepów Reserved w Polsce, o łącznej powierzchni 102 000 m?, umiejscowionych w dużych centrach handlowych. Firma uruchomiła swój pierwszy zagraniczny sklep w lutym 2002 r. w Tallinnie. Obecnie poza granicami Polski znajduje się 97 salonów o łącznej powierzchni 90 000 m?. Poza Estonią Reserved działa na Litwie, Łotwie, Ukrainie, Rosji, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i Węgrzech.

A teraz popatrzcie na ile języków został przetłumaczony Adidas i inne firmy jak BMW, MAN, Infineon, BASF, Bayer AG, Systemanalyse und Programmentwicklung, E.ON:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Adidas

Czy jest w ogóle jakakolwiek polska firma która została przetłumaczona chociażby na 10 języków w wikipedii (o 50 nawet nie marzę)?

Co do tego giganta Comarcha, to ta firma miała aż bagatela 25 milionów zysku w 2010. Na Zachodzie aktorzy na dziwki więcej wydają.

Gdyby Comarch sponsorował jeden sezon Ligi Mistrzów to musiałby się chyba zadłużyć na 400 lat.

firma (Comarch) miała aż bagatela 25 milionów zysku w 2010.
Nie komentuję kwestii optymalizacji Comarchu, ale powiem tylko że większość spółek w Polsce nie ma zysku, bo się to po prostu nie opłaca. Chyba nikt nie myśli, że Google ma "siedzibę" w Irlandii, Paypal w Szwajcarii, a Łukoil, Lidl, czy IKEA na Cyprze, ponieważ tam powstały i tam prowadzą interesy. Swoją drogą, dziwię się, dlaczego w Polsce nikt nie wpadł na obniżenie do zera podatku dochodowego dla osób fizycznych-OBYWATELI (pod warunkiem deklaracji fizycznego zamieszkiwania w Polsce np. na 10 lat w przód od ostatniego zwolnienia z podatku) i ustalenie stawki ok. 3-5% CIT+WHT, żeby firmy z całego świata przerejestrowywały się do nas i tutaj płaciły podatki rzędu 3-5% dochodu, zamiast w Delaware, na Malcie, Cyprze, Szwajcarii, czy Liechtensteinie. Przypomnę że PIT to ułamek dochodów administracji państwowej (nie mylić z: Państwem), jednocześnie najbardziej kosztowny do pobrania i najbardziej uciążliwy dla zwykłego Kowalskiego (biedota - czyli ludzie zarabiający poniżej 1 mln rocznie - płaci najwięcej).
Na Zachodzie aktorzy na dziwki więcej wydają.

Szkoda, bo jeśli to prawda to chętnie zrobiłbym międzynarodowy burdel, tylko że nie mogę tego zrobić z siedzibą w Polsce, bo u nas jest to nielegalne. :-)

Pozdrawiam, J.

Szkoda, bo jeśli to prawda to chętnie zrobiłbym międzynarodowy burdel, tylko że nie mogę tego zrobić z siedzibą w Polsce, bo u nas jest to nielegalne. :-)

Miałbyś nieprzebrane rzesze pracowników - "Naród wspaniały, tylko ludzie ku**y" ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności