Skocz do zawartości

Analiza linków konkurencji

macasm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od przeszło dwóch miesięcy pozycjonuję (staram się) stronę <wstaw branżę>. Interesuje mnie tylko lokalny rynek dlatego większość fraz, na które kataloguję/precluję stronę ma w treści nazwę miasta. Według adwords, konkurencja na te frazy jest średnia. Pomimo tego, nie mogę wejść ze stroną nawet do pierwszej dwudziestki wyników w google. Strona została dodana do większości wartościowych katalogów, płatnych i darmowych (lista MAR'a, kilka multikodów, onet, wp, interia). Dodatkowo poszło kilka artykułów do solidnych precli reklamowanych na forum (sbart, e-czytelnicy, poradniki.zgora.pl, smob.pl). Pozycja nadal się nie zmieniła.

Przy użyciu backlinkwatch.com sprawdziłem linki konkurencji z pierwszej dziesiątki i wyniki właściwie nie powiedziały mi nic. Piszecie, że wynikiem lepszej pozycji konkurencji jest lepsza jakość/ilość ich linków. Strony z pierwszej dziesiątki google różnią się pod tym względem baaaardzo. Niektóre z nich mają po 1000 linków i znajdują się niżej niż strony z 300 linkami. OK, sprawdźmy to pod względem jakości linków - w zdecydowanej większości przypadków są to linki do opuszczonych/śmieciowych katalogów, których nikt już nie moderuje. Co mnie zaskoczyło to fakt, że jedna ze stron (przypominam - mówimy tu o top 10) posiadała 5 (słownie: pięć) linków - wszystkie z pkt (polskie książki telefoniczne). Strona wyżej to około 40 linków. Z kolei poniżej są strony z tysiącami/setkami linków. Czyli 30 linków ze słabo moderowanych katalogów/precli daje większego kopa niż blisko 200 linków z nieco lepszego źródła?

Ok, sprawdźmy dalej co może wpłynąć na taki a nie inny wynik według google. Kodowanie/wykonanie strony? Po raz kolejny, blisko 70% stron z pierwszej dwudziestki to proste projekty/wizytówki oparte na szablonach lub podstawach html, css. Pod tym względem pozycjonowana przeze mnie strona wypada dosyć dobrze. Żadnych błędów w kodzie, nagłówki h1, h2, h3 ustawione odpowiednio, tytuł strony jest ustawiony jako pożądana fraza.

Co dalej? Wiek domeny. Tu widać zasadniczą różnicę - moja witryna stoi w sieci około 2,5 miesięcy podczas gdy konkurencja około 2-3 lat.

Co jeszcze może wpłynąć na pozycję w wyszukiwarce? Bana nie mam. Nie używam SWL'i. Są solidnej jakości linki, których jest blisko 200. Skąd takie duże rozbieżności między moją pozycją a konkurencją?

Jeżeli palnąłem jakąś gafę, proszę się nie śmiać. Jestem zupełnym laikiem jeżeli chodzi o pozycjonowanie. Praktycznie w co drugim poście czytam, że chodzi o jakość a później ilość linków. Potem sprawdzam konkurencję i wyniki nijak mi nie pasują do tego co wyczytałem.

Mówiąc w skrócie, o co kaman?

Zacznijmy od tego, ze wszystkich linkow nie wysledzisz korzystajac z Yahoo (backlinkwatch bierze wyniki z Yahoo) ani zadnego innego systemu np. jak ktos ma prywatne zaplecza i poblokowal wszystkie boty, wlasnie po to by konkurencja tego nie wysledzila.

Po drugie to jak sie doda do wszystkich publicznych katalogow i precli to daje cos ok. 2000 linkow, a w Yahoo pokazuje sie zaledwie z 20 - 30. Natomiast same katalogi i precle na frazy lokalne, ktore nie sa zbyt trudne calkiem sporo daja.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Popatrz jeszcze tutaj https://www.majesticseo.com.

Darmowe konto trochę informacji da :brawa:

I cierpliwie linkuj. 2,5 miesiąca to mało.

eM

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Wejdź sobie tutaj analiza konkurencji , jest opis jak analizować konkurencję przy pomocy market Samuraja . Tu masz opis jak za darmo i legalnie mieć na parę dni w pełną wersję Market Samurai za free

Plus jest taki że masz tam dane z Majestic SEO i ogólnie wszystko zestawione w jednym miejscu. Zobacz sobie w czym przewyższa Cie konkurencją i nadrób to.

Okolice Krakowa - zdjęcia, opisy wycieczek po Małopolsce etc.

r0qqgk.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności