Skocz do zawartości

Łapacz!

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

jeśli tylko umieściłeś funkcję lapacz(); w kodzie PHP swojego serwisu lista robotów (user-agentów) będzie tworzyć Ci się automatycznie wraz z wejściami poszczególnych robotów :)

warto mieć te dwa

^mozilla(.*)(gecko|msie|konqueror|opera)(.*)$

^opera(.*)(windows|linux)(.*)$

żeby nie zrobiło się śmietnisko rozmaitych wersji User-Agentów przeglądarek

ale mogę Ci podać to co mam i co u mnie już ładnie zbiera informacje:

^Googlebot\/2\.1 \(\+http\:\/\/www\.google\.com\/bot\.html\)$

^Mediapartners\-Google\/2\.1$

^Gigabot\/2\.0$

^Mozilla\/5\.0 \(compatible\; Yahoo\! Slurp(.*)$

^msnbot\/1\.0 \(\+http\:\/\/search\.msn\.com\/msnbot\.htm\)$

^http\:\/\/www\.almaden\.ibm\.com\/cs\/crawler \[bc20\]$

^Szukacz\/1\.5 \(robot\; www\.szukacz\.pl\/html\/jak\_dziala\_robot\.html\; info\@szukacz\.pl\)$

^voyager\/1\.0$

warto poskracać te wyrażenia, ale tym będę zajmował się jak będe miał więcej robotów

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

jestemradek, wobec tego nie wiem co Ci poradzić, musisz gdzieś szukać błędu po swojej stronie bo w tym momencie zainstalowałem Łapacza na https://www.i-slownik.pl i ruszył od kopa bez najmniejszych problemów

dane do bazy są w obu plikach lapacz_funkcja.php oraz lapacz.php ale gdybyś w którymś pominął to pewnie wyrzucałoby Ci jakieś błędy

Kid: skoro tak bardzo martwiłeś się o to czy inni sobie poradzą mogłeś zainstalować u siebie Łapacza i opisać krok po kroku co należy zrobić - o wiele przydatniejsze by to było niż te Twoje aktualne, nie wnoszące do dyskusji nic istotnego "wstawki"...

jestemradek: udanego łapania bootów :P

polecam ponownie pobrać skrypt - wprowadziłem kolejną zmianę dodając do kodu funkcję die('bye, bye'); i opcję blokowania konkretnych botów z poziomu menu administracyjnego...

aby zablokować robota wystarczy nacisnąć edytuj i wybrać "blokuj", następnie zapisać

tą blokadę powinno się traktować jako chwilową (wstępną czy awaryjną), aby wykluczyć na stałe konkretne roboty, zakresy IP czy hosty sugeruję używać .htaccess

piotrek: milo miec racje prawda?

kid daj sobie juz spokój z tym dogadywaniem. zarówno wtedy jak i teraz problemy dotyczą tego, że userzy (w tym ty) mają za mały zasób wiedzy aby wykorzystać narzędzie. Opis Piotrka uważam za wystarczający i nawet jeśli jego tok myslenia/pisania miałby mi nieodpowiadac to puknty w stylu: dodaj tabele do bazy, dopisz dane w configu, dołącz do strony są wystarczające i czytelne.

darowanemu koniowi...

coś mi jeszcze nie pasuje z tymi blokadami ale nic, zostawiam tą opcję, gdyby ktoś chciał przetestować, że blokada blokuje należy założyć jakieś wyrażenie agenta np. ^wyrazenie_testowe$ i nadać mu "blokuj"

następnie wrzucić na serwer i uruchomić plik zawierający poniższy kod PHP

<?
ini_set(user_agent, 'wyrazenie_testowe'); 
$url = fopen ("https://adres_twojej_strony", "r");
while ($buff = fread ($url, 1024))
$txt .= $buff;
fclose ($url);
echo "$txt";
?>

zamiast strony powinno wyświetlić się samo "bye, bye..."

:P

ogólnie łapacz jest fajny....

ale można dodać jeszcze pare świetnych funkcji <lol> :P

chodzi mi o statystyki dla konkretnego wyrażenia oraz dla wszystkich wyrażeń razem.. a może z czasem to nawet dla kilku wybranych wyrażeń..... tzn zaznaczając fajkami wybierałoby się, które mają być brane pod uwagę podczas generowania wykresu...

ii mogłyby być takie wykresy:

statystyka dobowa - pokazuje ile robotów na godzine... widać 24 ostatnie godziny...

bbclon11ck.jpg

tygodniowa - pokazuje ostatnie 7 dni :P

bbclon22ka.jpg

miesięczna - pokazuje ostatnie 12 miesięcy...

bbclon38jy.jpg

ostatnie 30 dni :P

bbclon41qc.jpg

ktoś w ogóle poznaje skąd te wykresy?? :D

Piotrek napisz czy w ogóle będziesz miał ochotę zrobić coś takiego :P

a może uważasz, że to nie jest dobry pomysł... albo zbyt trudny i pracochłonny do zrealizowania...

czekam na odp..

Pozdrawiam

jestemradek

pewnie, że będę rozbudowywał skrypt o rozmaite elementy bo sam z niego korzystam i chce mieć wszystko w jednym :D wykresy będą dopiero jak przestudiuję biblioteki GD :P natomiast najważniejsze dla mnie są teraz dwa elementy:

1) możliwość monitorowania wielu serwisów za pomocą jednego panelu

2) możliwość śledzenia wejść z konkretnych domen oraz wyodrębnianie słów kluczowych z refererów wyszukiwarek - to dla tych którzy zamierzają śledzić Internautów

trzeba będzie chyba też dodać pole wyboru przy każdym agencie "robot wyszukiwarki | inny robot | przeglądarka" :P i wyodrębnić konfigurację do osobnego pliku... a potem można trzaskać wykresy i wszelkie statystyki :P

nie potrafię określić terminu, ale dam znać o poprawkach na forum :P

monitorowanie kliku serwisów w jednym panelu to byłby bajer :D:P :P

fajnie by było jakby można było śledzić konkretnego gościa... skąd przyszedł i po jakich postronach buszuje... tylko, żeby to było jakoś wyodrębnione.. a nie wszystko na kupe :P

a nie wszystko na kupe

wiem, wiem, widzę co się dzieje przy dużej oglądalności... będzie jeszcze większy misz-masz jak dojdzie śledzenie wielu serwisów ale jakoś postaram się to ogarnąć żeby menu było klarowne

edit: co do śledzenia poszczególnego Internauty już teraz możesz użyć linku "sesja" jeśli tylko masz właczone badanie wyrażeń regularnych dla przeglądarek :D

Piotrek, czyżbyś pisał własne statystyki?

kto wie jak dojdzie kilka elementów to Łapacz może się przyjąć jako dodatkowe statystyki montowane do serwisów :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności