Skocz do zawartości

Założenie DG przez osobę na etacie

Ludi

Rekomendowane odpowiedzi

@edyta - zasada jedna -= nie żądaj zwrotu Vatu, a przepisuj go na następne miesiace. Niepisana zasada US - żądasz Vatu, masz kontrole :)

Prawda jak cholera, raz w życiu popełniłem ten błąd :), a później zmieniłem księgową.

I jeszcze zastanowil bym sie nad ksiegowymi z netu. Wygodna i tania rzecz, ale u nas każdy US to j****y poligon. Coś co przejdzie w jednym w innym nie przejdzie mimo, że przepisy obowiązują tu i tam te same. Dlatego warto mieć czasem sapera z własnego poletka (realnego "księgowego z miasta"), który zna ludzi z US i w razie kontroli potrafi uzasadnić to i owo :)

Na temat ważności dobrej księgowej wypowiadałem się już w innym wątku, jak dla mnie, to księgowa powinna być najbliższym przyjacielem każdego przedsiębiorcy. Jego doradcą, spowiednikiem i osobą która w wielu rzeczach wyręczy. Opcja internetowa wydaje się być ciekawa, na pewno tańsza, ale wszystko jest super jak jest dobrze. Jak wiemy przyjaciół poznaje się w biedzie, a moja w trudnych sytuacja jest nieoceniona, ciekawe jak z tymi internetowymi.

Strony internetowe Gorzów

Nieuczciwy kontrahent? Nie wiesz jak napisać wezwanie do zapłaty? daj znać na prv, prawnik zrobi to za Ciebie.

Darmowy katalog stron

• Odpowiedzi 44
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

shpyo:

ja dokładnie tak mam w picie 36 wypełnie 3 rządki w przyszlym roku ;d

Mam Umowę o pracę, umowy zlecenia z własnym pracodawcą, umowy zlecenia z innymi i DG :) - póki wszystko się zgadza w papierach, nie ma problemu

Pozycjonowanie i tworzenie stron internetowych - urbancreative.pl, Z sukcesem szprzedaję Tynki Kabe w okolicach Grodziska Mazowieckiego

Mam jeszcze jedną małą uwagę w kwestii składki zdrowotnej. Samą składkę zdrowotną będziesz płacił ale tylko kiedy dostajesz na etacie minimum krajowe. Nie ważne jest przy tym, czy masz umowę na cały etat czy w mniejszym wymiarze. Pewnie tyle zarabiasz ale na wszelki wypadek zwracam na to uwagę.

Co do księgowej, to na początek warto skorzystać z jej usług, ale po kilku miesiącach zobaczysz, że prowadzenie księgowości nie jest takie trudne. Ja osobiście jestem na książce przych. i rozch. i korzystam z całkiem fajnego programu do jej prowadzenia. Na prawdę to duże ułatwienie. Ale ogólne pojęcie o tym trzeba mieć.

Najważniejsze to pilnować terminów zapłaty podatków i składek (szczególnie VAT). Deklarację VAT musisz składać zawsze, nawet jak nie masz podatku do zapłacenia.

I jeszcze mała uwaga co do wydzielenia w budynku mieszkalnym miejsca na działąlność gospodarczą. Wiąże się z tym wyższa stawka podatku od nieruchomości ! (za ten metraż tylko) u mnie jeszcze naliczają inaczej opłatę za wywóz śmieci (ale to już chyba zależy od gminy).

Bildero - super wydajny serwer zdjęć, możliwość skalowania w locie, zoom, zdjęcia obrotowe (360 stopni), własny znak wodny i wiele innych możliwości.

chyba wkradł sie tu maly blad w tym co piszecie

mowicie ze jezeli pracuje sie na umowe o prace i dodatkowo chce sie otworzyc DG to placi sie tylo skladke zdrowotną (ok 260zl)

informacje jaką uzyskalem kiedys w biurze rachunkowym jest taka ze

jak ma sie umowe o prace i dodatkowo otwieramy (pierwszy raz) DG to placimy caly zus tz nie caly bo dla nowych fim przez 2 lata jest taniej ok 350 zl (chociaz od nowego roku to sie ma zmienic i trzeba bedzie placic powyzej 400)

w przypadku gdy mamy umowe o prace i otwieramy DG (ktorys raz z kolei) to placimy wowczas chyba tylko zdrowotna

chyba wkradł sie tu maly blad w tym co piszecie

mowicie ze jezeli pracuje sie na umowe o prace i dodatkowo chce sie otworzyc DG to placi sie tylo skladke zdrowotną (ok 260zl)

informacje jaką uzyskalem kiedys w biurze rachunkowym jest taka ze

jak ma sie umowe o prace i dodatkowo otwieramy (pierwszy raz) DG to placimy caly zus tz nie caly bo dla nowych fim przez 2 lata jest taniej ok 350 zl (chociaz od nowego roku to sie ma zmienic i trzeba bedzie placic powyzej 400)

w przypadku gdy mamy umowe o prace i otwieramy DG (ktorys raz z kolei) to placimy wowczas chyba tylko zdrowotna

W chwili obecnej początkujący przedsiębiorcy płacą składkę w wysokości (243,39 + 123,24) przez pierwsze 2 lata prowadzenia działalności. Od nowego roku ze względu na podniesienie płacy minimalnej zwiększy się podstawa wymiaru składek społecznych ZUS i będzie do płacenia 243,39 + 133,39, czyli w skali miesiąca około 10 zł w górę.

baner_mini.jpg

Co do księgowości to korzystałem z ifirma.pl i dalej tam trzeba było samemu wszystko wklepywać, dowiadywać, zanosić i kosztowało koło 60zł miesięcznie. Za te same pieniądze w https://fira.com.pl/ mamy biuro rachunkowe które wszystko wyśle za nas (do 30 papierów).

Co do pracy na etacie + DG to czy nie lepiej zrezygnować z etatu i rozliczać się z szefem na fakture? Powinny wyjść mniejsze składki na ZUS, a o emeryturę lepiej się samemu zatroszczyć z tych zaoszczędzonych składek.

Dextii - jeśli masz pracę, masz pewność że co miesiąc coś zarobisz, a z samej DG nie masz tej pewności

Jeszcze jedno pytanie w tym temacie: czy korzystaliście kiedyś z wirtualnych biur? Bo niestety być może rejestracja DG w mieszkaniu/domu nie wejdzie w grę.

Wdrażaj systemy ISO taniej, szybciej, pewniej. Oferujemy wdrożenia, szkolenia, certyfikację ISO 9001 oraz innych systemów z branży. Przedstawimy oferty związane z systemami ISO w ciągu 5 dni, a Ty wybierzesz najlepszą z nich!

W chwili obecnej początkujący przedsiębiorcy płacą składkę w wysokości (243,39 + 123,24) przez pierwsze 2 lata prowadzenia działalności. Od nowego roku ze względu na podniesienie płacy minimalnej zwiększy się podstawa wymiaru składek społecznych ZUS i będzie do płacenia 243,39 + 133,39, czyli w skali miesiąca około 10 zł w górę.

Tak, ale to obowiązuje w przypadku, gdy ma się tylko DG. Natomiast jeśli pracujesz, to płacisz tylko składkę zdrowotną (w chwili obecnej 243,39).

Strony internetowe Gorzów

Nieuczciwy kontrahent? Nie wiesz jak napisać wezwanie do zapłaty? daj znać na prv, prawnik zrobi to za Ciebie.

Darmowy katalog stron

I jeszcze mała uwaga co do wydzielenia w budynku mieszkalnym miejsca na działąlność gospodarczą. Wiąże się z tym wyższa stawka podatku od nieruchomości ! (za ten metraż tylko) u mnie jeszcze naliczają inaczej opłatę za wywóz śmieci (ale to już chyba zależy od gminy).

Tego typu działalność można spokojnie wykonywać w tym samym pokoju, w którym np. śpisz :D , w tej sytuacji, jeśli na działalność gospodarczą nie ma wydzielonego pomieszczenia, Gmina nie powinna naliczać wyższego podatku od nieruchomości.

blizniak, ale to nie miałoby sensu :D Bo wystarczyłoby otworzyć firmę, od razu ją zamknąć i otworzyć nową, żeby nie płacić ZUS-u.

przynajmniej tak mi osoba z biura rachunkowego tlumaczyla

nie wiem jak to by wygladalo to co napisales ale byc moze mozna to w ten sposob zrobic

bede musial sie dowiedziec

blizniak jak Ci takie głupoty ktoś z biura rachunkowego nagadał to juz więcej do niego nie chodź.

zakładasz pierwszy raz działalność i pracujesz na etacie = płacisz tylko składkę zdrowotną,

jeżeli w ciągu 2 lat Cię zwolnią i zostanie Ci tylko działalność to płacisz ten pomniejszony zus ( nie 2 lata ale tyle ile miesięcy zostało od rozpoczęcia działalności, nie zwolnienie z pracy).

Po prostu, pracując na etacie tracisz tą zniżkę, jak Cię zwolnią po 2 latach to od razu płacisz cały zus, zniżka przepada.

PS Ci co korzystają z tej zniżki, nawet pracując na etacie niech pamiętają że po 2 latach muszą jeden numerek w zus zmienić w deklaracji,

właśnie ten od tej "zniżki" której się nawet nie miało, bo jak sobie o tym w zusie przypomną po roku albo dwóch, to jest trochę deklaracji do poprawiania.

i nie słuchaj więcej takiego księgowego (aż mnie ciarki przechodzą), taką informacje bezpłatnie uzyskasz w każdym inspektoracie zus, może nawet telefonicznie.

Najlepszy

Tani hosting na Twoją www.

Bierz co potrzebujesz Hosting skrojony na miarę.

Ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru ;) konta www od 19zł. brutto rocznie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności