Skocz do zawartości

częstotliwość odwiedzania strony przez "robota"

animatek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do specjalistów od pozycjonowania. Jak do częstotliwości odwiedzania danej witryny przez robota wyszukiwarki ma znacznik META NAME="Revisit-after" CONTENT="3 days"/dni są oczywiście przykładowe/. Sprawa wygląda tak: po umieszczeniu tego "znacznika" zaobserwowałem iż od kilku dni /28, 29, 30, 1/strona jest codziennie "odświeżana" w wyszukiwarce. Sprawa dotyczy google bo tam zauważyłem ten przypadek. Ja w znacznikach mam określone 3 days i sądziłem że "odświeżanie" będzie następowało właśnie co trzy dni a nie codziennie. Mnie oczywiście cała sprawa nie martwi.

Pytam tylko z czystej ciekawości.

Juz odpowiedzialem na to pytanie na innym forum :)

Revisit after niema nic do rzeczy, poniewaz Google w ogole go nie widzi.  

Zgadzam sie natomiast z kolega na temat linkow...

To prawda, bo tam też zadałem to samo pytanie /zresztą tam też odpowiedziałem na Twój post/. Być może rzeczywiście też ilość linków wpływa na częstotliwość odwiedzania witryny przez robota.

Skoro jednak roboty nie "patrzą" na znacznik dotyczący częstotliwości odwiedzania, to po co sporo osoób je wstawia ??? /zresztą ja też wstawiłem/

- ilosc linkow (a wiec PR)

- czestostliwosc aktualizacji

- czas istnienia serwisu

Wedlug mnie 3 najwazniejsze czynniki wplywajace na czestotliwosc odwiedzin robota. To co sie dzieje ostanio wszyscy zauwazyli i nie jest to spowodowane revisit after. Cos sie ruszylo w googlach.

Check email deliverability tool Maildog

- czas istnienia serwisu 

Wedlug mnie 3 najwazniejsze czynniki wplywajace na czestotliwosc odwiedzin robota. To co sie dzieje ostanio wszyscy zauwazyli i nie jest to spowodowane revisit after. Cos sie ruszylo w googlach.

Chyba masz rację. Rzeczywiście "coś" w google się ruszyło, a i z pewnością trzy czynniki które wymieniłeś też mają ogromny wpływ na częstotliwość odwiedzania witryny. Moim skromnym zdaniem chyba największy wpływ będzie miała ilość linków, gdyż ostatnio "przysiadłem" i trochę rejestrowałem witrynę w katalogach. Aktualizacje już od dłuższego czasu robię najczęściej dwa razy w tygodniu i wcześniej nie zauważyłem aby witryna była tak często "odświeżana" w wyszukiwarce.

Tak na marginesie także i dzisiaj był już robot.

Fajnie.

- czas istnienia serwisu

Co do dwoch pierwszych punktow, to sie zgodze w zupelnosci, ale 3-ci ounkt do mnie nie przemawia.

Mam strony bardzo nowe i roboty sa tam codziennie. Wszystko jest uzaleznione od linkow.

Ogolnie, mozna stwierdzic, ze im starszy serwis tym wiecej linkow do niego prowadzi, ale jak ktos na poczatku sie postara o linki, to moze byc czesciej odwiedzany przez roboty niz stary serwis.

A mi się wydaje ż najważniejsza jest aktualizacja....

mam 2 stronki testowe (chciałem sprawdzić jak często bedzie na nich google) gdzie treść jest generowana dynamicznie, zupełnie przypadkowo za każdym wejściem odświeżeniem strony...i na tych stronkach robot jest codziennie...mimo to że do jednej z nich prowadzi tylko jeden link...

domena jest nowa.

...

Możliwe że to jest ostatnio zwiazane z wiekszą aktywnością

robota i zrobionym updatem....ale trudno powiedziec bo ta strona jest aktualizowana za każdym wejściem...Mam też inne strony które są aktualizowane raz na 2 tygodnie i tam robot nie zaglada tak często...więc wniosek nasuwa mi się jeden, że jest to spowodowane czestymi zmianami

treści.

...

W jednym z moich serwisów sytuacja wyglądała tak. Częsta aktualizacja stron, google wchodził codziennie i "oglądał" sporo stron. W pewnym momencie przestałem zajmować się serwisem, google wchodziła codziennie ale ilość ogładanych przez niego stron spadała. W pewnym momencie odwiedzał tylko stronę głównę i raz na miesiąc łaził po całym serwisie. Teraz zacząłem na nowo kombinować przy stronach i efekt jest taki, że google bacznie "mi się przygląda" czyli znowu jest go więcej :hello:

pozdrawiam

Ja nic ostatnio przys tronie nie grzebalem potem pogrzebalem raz - odswiezylo w 2 tygodnie, potem jakies 3 dni pozniej i odswiezylo na drugi dzien ;) cos sie szybko robocik rozchulal...

ps. jest wreszcie mam PR 4 :D/ a wczesniej bylo PR 0 :hello:

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności