Skocz do zawartości

Jakieś tąpnięcie na domenach regionalnych?

Wilk

Rekomendowane odpowiedzi

Nic dziwnego, ze regionalki leca. Wystarczy czytac ze zrozumieniem odpowiednie tresci. Sam Guglarz napisal, ze przyjrzal sie domenom regionalnym - wiec nie ma co sie dziwic, ze leca. Są tanie więc byly tanie "zaplecza"

Prostego robota kazdy programista moze napisac sprawdzajac

- upychanie slow kluczowych w title, stopkach - stosunek slow kluczowych do textu

- duplikaty etc.

- nienaturalna liczba linkow wychodzacych

Myślę, że w ten prosty sposób co najmniej 50% spamów poleciałoby z indeksu, a podejrzewam, ze googlowski "snajper" jest jeszcze bardziej precyzyjny

Wnioski?

SEO zdrozeje - bo bedzie trzeba stawiac lepsze zaplecza na .pl'kach :) - tym lepiej dla nas

Wiec Panowie i Panie nie ma co plakac tylko podnosic ceny!

z roku na rok SEO staje sie co raz drozsze - ma to swoj sens - bo bedzie stac tylko tych, ktorzy sa liderami w swojej branzy!

• Odpowiedzi 656
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@seoholik ale co to za metoda, która przy walce ze spamem trafia i zabija lub rani niewinnych... to nie snajper tylko minigun :P Celując do spamu ostrzeliwuje stojących obok przypadkowych przechodniów za to, że stali obok i mieli podobny beret kupiony w sklepie dla ubogich.

Google sobie nic z tego nie robi, że zniszczy lub co najmniej zaszkodzi iluś takim przypadkowym stronom, a to jest absurd i ludzie coraz częściej będą mówić, że Google jest złe :)

@seoholik ale co to za metoda, która przy walce ze spamem trafia i zabija lub rani niewinnych...

Google zmienia algorytm według ściśle określonych reguł.

Jeżeli jakaś zmiana wpłynie pozytywnie na jakość indeksu (oceniana przez specjalne grupy ludzi), zostaje wprowadzona. Mimo tego, że znikają jakościowe strony, po zmianie indeks musiał przedstawiać w ogólnej postaci wyższą jakość - stąd to posunięcie.

Jeżeli okazałoby się, że po przetestowaniu, algorytm promujący strony z różowym tłem poprawia wyniki w całym indeksie, zmiana zostałaby wprowadzona.

Ta sama zasada ma zastosowanie w tym przypadku.

Ciemna strona mocy!

@Jastrzab

Podaj mi chociaz jeden przyklad, ktora strona na regionalce dostala "rykoszetem"... Wszyscy pisza, ze jakas dostala ale nikt jeszcze tego nie udowodnil.

Sam mam kilka stron na regionalnych domenach - zadna nie lamie zadnego z punktow, ktore opisalem (jest ich wiele wiecej oczywiscie) i maja sie calkiem niezle. Sa to normalne strony klientow - dobrze zoptymalizowane. Sa na wysokich pozycjach - top 3, top 5

Prawda niestety jest taka, ze jeszcze nie widzialem zadnej strony www, ktora by tych 3pkt. nie lekcewazyla - kazda albo lamie wytyczne albo zdecydowanie je "przegina" - a niestety lekcewazac, ktores z tych punktow google "ma prawo" strzelic kulke w czolko :) - chociaz nikt z nas tego nie lubi i zdrowo dostaje po kieszeni...

Witam,

widzę, że coś jest na rzeczy. Chodzi o ten portal: kalejdoskop.wroclaw.pl.

Domena ma 6 lat. PR 4. Z dnia na dzień coraz większy ruch. I nagle dziś zniknęła praktycznie z wyników wyszukiwania.

A jeszcze rano, dziś rano, wszystko było okej. Pomocy?!

Pozdrowienia.

Po spytaniu się na jakie hasła wyparowała:

Hmm, a ile to może trwać? Chociażby słowo "kalejdoskop". I milion innych tagów dzięki, którym jeszcze dzisiaj rano strona wyskakiwała w 10, najdalej na drugiej stronie wyszukiwania np. na hasło: "wrocławski smakosz".

W którym miejscu mogę to zgłosić? Prosiłbym o link?

I moje dwie też zniknęły, ale nie lubię się chwalić. Jedna była o zespole muzycznych, którego słuchałem. Robiłem ją dawno temu i i nie wiedziałem wtedy co to SEO.

Edit: Kurcze, nie przyjrzałem się tej stronie dokładnie :) Jednak jest coś za co mogła oberwać. Część treści to duplikaty. Z punktu widzenia Google to zło. Z punktu widzenia logiki... niekoniecznie. Tak czy inaczej podejrzewam, że na domenie pl by się portal uchował. Kolega ma stronkę z treściami z Wikipedii w cba i przywaliłem jej kiedyś z Webminiczy. Mało konkurencyjne hasło. Siedzi do dzisiaj na piątym miejscu. Moja stronka z treściami z Wiki na regionalce została potraktowana podobnie, hasło również proste, również trafiła w TOP10 i zniknęła przedwczoraj. Oczywiście to nie jest ta dobra strona o której wspomniałem wyżej.

@Jastrzab

Podaj mi chociaz jeden przyklad, ktora strona na regionalce dostala "rykoszetem"... Wszyscy pisza, ze jakas dostala ale nikt jeszcze tego nie udowodnil.

Sam mam kilka stron na regionalnych domenach - zadna nie lamie zadnego z punktow, ktore opisalem (jest ich wiele wiecej oczywiscie) i maja sie calkiem niezle. Sa to normalne strony klientow - dobrze zoptymalizowane. Sa na wysokich pozycjach - top 3, top 5

Prawda niestety jest taka, ze jeszcze nie widzialem zadnej strony www, ktora by tych 3pkt. nie lekcewazyla - kazda albo lamie wytyczne albo zdecydowanie je "przegina" - a niestety lekcewazac, ktores z tych punktow google "ma prawo" strzelic kulke w czolko :) - chociaz nikt z nas tego nie lubi i zdrowo dostaje po kieszeni...

Prawda jest taka, że guzik jeszcze wiesz o pozycjonowaniu. Wejdź sobie na forum Google dla Webmasterów i sprawdź posty z dni 7/8 grudnia i 11/12 października. Znajdziesz w 5 minut przynajmniej 20 dobrych domen regionalnych, które otrzymały filtry.

Prawda jest taka, że każde z tych domen miało coś za uszami :)

A propos prawdy!

są 3 prawdy:

- prawda

- szczera prawda

- g... prawda

Popatrzyłem na twoje katalogi i wyznam Ci teraz "szczerą prawdę":

- jeśli ja się nie znam na "pozycjonowaniu" to wole się dalej nie znać i dalej się edukować - niż być takim fachowcem jak Ty... ;)

No tu ktoś podawał ileś tam postów wcześniej jakiś portal. Wszedłem i nie widziałem tam żadnych spamerskich linków, ani treści, a jak dobra strona leci to jest zawsze złe, bo w danym miejscu wypłynąć może syf w niszowych tematach, np. jak ktoś skopiuje treść z tej dobrej. Ogólnie w nowym algorytmie chyba strony straciły część ruchu z podstron. Czasami wydaje mi się też, że Google wycinając np. kopie wywali zamiast kopii oryginał, u mnie np. pojawia się wysoko teraz mój artykuł, który ktoś skopiował na swoją stronę, a moja podstrona z oryginałem się już nie pojawia?? ;), a filtra nie mam bo część podstron została, a część nie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności