Skocz do zawartości

Jakieś tąpnięcie na domenach regionalnych?

Wilk

Rekomendowane odpowiedzi

Nie spotkałem się z ani jedną stroną, która by nie miała czegoś za uszami.

Możecie pisać jakie to nie były unikalne itp. Unikalność tekstu ma się nijak do jego jakości a firmówka złożona z 3-5 podstron to jest niestety strona z ubogą treścią.

Teksty powitalne w rodzaju:

Dzień dobry, jestem fotograf ślubny katowice i zajmujemy się artystyczna fotografia ślubna śląsk. Obcując z naszą fotografią ślubną katowice dostaniesz nieziemskich uniesień w katowicach, rybniku, gliwicach i krakowie.

Wiele tych stronek, które poleciały to są też bardzo często śnieżynki o wieku do 3 miesięcy. Jeżeli ktoś myśli, że miesiąc czy nawet pół roku wystarczy aby ustabilizować stronę, nałapać autorytetu i okupować top 10 to jest w błędzie. Bardzo często mają tylko po kilka linków z jakiś seoków, które w większości są już wyjęte przez algo lub search quality i nie przekazują PageRanki/

Poza tym gdzie drwa rąbią tam wióry lecą i każdy musi być przygotowany na wahnięcia algorytmów ,a nawet jakiś błąd w Googlu. W zeszłym roku około czerwca na kilka miechów dostały filtra renomowane strony. Nie mówię o jakiś fotograf.pcim.pl ale np. o Świstak.pl , Bazarek.pl i wiele innych z branży ecommerce oraz wiele sklepów. Po 2,3 miesiącach wróciły.

• Odpowiedzi 656
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Zamień kropke na kreske , kup domene.

Tylko pytanie czy zamienienie tej kropki na kreskę to wyjście. Czy za 2 miesiące się nie okaże że ta kreska też wyleciała bo strona wciąż narusza jakieś wytyczne.

Zgadzam się z Dido, że większość stron może mieć jakiś problem nie związany w ogóle z domeną. Trochę nie chce mi się wierzyć, że google wali po regionalkach bo są zazwyczaj słabej jakości. Problemów może być wiele: słaba treść, kiepskie linkowanie itd.

Najgorsze jest to, ze w tej branży jest tylu podpier... że nikt nie odważy się podać jednej, dwóch domen aby poszukać wspólnego mianownika tych wywaleń z serpów. I to akurat rozumiem. A w pojedynkę jest ciężko.

Najgorsze jest to, ze w tej branży jest tylu podpier... że nikt nie odważy się podać jednej, dwóch domen aby poszukać wspólnego mianownika tych wywaleń z serpów. I to akurat rozumiem. A w pojedynkę jest ciężko.

Ja przeanalizowałem moje 5 domen, które został zafiltrowane i łączy je to, że:

- są regionalne

- są linkowane ze stron typu firmy.net, pkt.pl, pf.pl, zumi.pl itp.

- prowadzą do nich linki z katalogów, precli (ale heloł, do której strony nie prowadzą?!)

Koniec wspólnych mianowników.

Zrobiłem na próbę 301 z jednej z domen na domenę .pl. Jeżeli pomoże to wszystkie obecnie pozycjonowane regionalki przerzucam na .pl.

Zrobiłem na próbę 301 z jednej z domen na domenę .pl. Jeżeli pomoże to wszystkie obecnie pozycjonowane regionalki przerzucam na .pl.

Właśnie tego jestem najbardziej ciekaw. Tylko uważam, że wynik będzie miarodajny za jakiś czas. Bo nawet jak teraz wrócą pozycje to nie wiadomo czy za jakiś czas serwis z powrotem nie poleci bo może się okazać, że to nie domena była główną przyczyną ale jakiś inny czynnik.

@kalejdoskop: odnośnie Twojej strony to dostałeś karę za powielanie wpisów z innych stron - przykład:

Krzysztof Ścierański po mistrzowsku opanowawszy elektroniczną technologię, zmienia brzmienie swojego basu w wielkie organy piszczałkowe lub w cały kwartet smyczkowy

ten tekst jest np na koncert.pl, kilju blogach, fejsbooku ...

Wklej kawałek dowolnego artykułu w google - jesli znajdziesz jego kopie to już wiesz za co masz karę. Twoje artykuły wisza na wielu rożnych stronach a przedruki u Ciebie z witryny np koncert.pl skończyły się tragicznie. Dlatego Google uznało Twoją stronę za syf i spam i nic nie wartą stronkę bo woli inne (niekoniecznie lepsze).

Twoja strona może wróci... może ... ale obstawiam, że nie wróci właśnie z powodu kopiowanych artykułów.

edit: jeżeli ktoś chce pomocy ja mam PW zablokowane - można pisać przez bloga, jak nic nie znajdę to najwyżej powiem że nie umiem znaleźć przewinienia !!!

edit2: kalejdoskop: zobacz w cache google jak wygląda twoja strona pod katem tekstowym - praktycznie nic nie ma tekstu do pozycjonowania.

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:J5IBP8AGE2kJ:kalejdoskop.wroclaw.pl/+site:kalejdoskop.wroclaw.pl&hl=pl&gl=pl&strip=1

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

U mnie w jednym przypadku jest tak:

slowo-kluczowe.opole.pl (200BL) -> przekierowanie 301 na nazwafirmy.opole.pl (2BL - nie linkowałem tej domeny)

nazwafirmy.opole.pl była 2 miesiące na 1 miejscu (niszowa fraza regionalna),

Od 7 grudnia nie widać jej nigdzie.

Z tego wynika, że bany poleciały też na domeny regionalne co miały już wcześniej 301.

Katalog stron seo - darmowa reklama: ciekawe strony

Reklama Opole: Agencja reklamowa Opole

Posiadam zadbane katalogi - wpisy już od 0,40 zł

Witam,

Właśnie problemem są gumowe ucha - tak by nie było problemów i szybciej byśmy mogli uporać sobie z problemem. Czynniki wspólne 3 stron:

- Domeny nie regionalne (.com.pl | .pl |.eu)

- Prowadzą do nich precle i katalogi

2 strony mogły oberwać z racji, że nie mogłem ich liznąć pod względem optymalizacji ale trzecia była bardzo dobra, a co ciekawsze:

1 dzień: spadek na pozycję na najważniejsze słowo kluczowe z 25 na 66.

2 dzień: powrót na 28 pozycję

3 dzień: spadek na 98 pozycję

4 dzień: dalej na 98 pozycji

W kwestii, że poleciały mało wartościowe strony to moja strona zapleczowa (bardzo średnia) trzyma się świetnie - Gdzie tu sens i logia?

Zapraszam na stronę grupy pozycjonerzy24 gdzie realizujemy pozycjonowanie w wyszukiwarce Google

Jak według Was rysuje się przyszłość dla domen regionalnych w świetle poczynań Google'a?

Jest jeszcze sens "naprawiania" stron i oczekiwania na powrót do wyników stron, które dostały filtr, czy lepiej przenosić je bez straty czasu i nerwów na domeny pl?

Pozdr.

DJ na wesele Szczecin - najlepszy Dj na wesele w woj. zachodniopomorskim

polski DJ na wesele Hamburg - urodziny, przjęcie

uważam , że poczyniacie zbyt dalekoidące ruchy ... poszukajcie przyczyn filtra potem róbcie 301.

edit: nadal używam domen regionalnych jako zaplecza

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

uważam , że poczyniacie zbyt dalekoidące ruchy ... poszukajcie przyczyn filtra potem róbcie 301.

edit: nadal używam domen regionalnych jako zaplecza

Domyślam się przyczyn filtra. Mogę je usunąć i czekać na "zmartwychwstanie". Obawiam się jednak, że w przyszłości takie czystki mogą się powtórzyć. A z postów forumowiczów wyczytałem, że ludziom poleciały również wartościowe(firmowe) domeny kilkuletnie nie będące zapleczem.

Stąd też moje obawy. Kilka domen regionalnych, które posiadam, są dla mnie ważnym dostawcą ruchu. Dlatego też zastanawiam się nad ich przeniesieniem na pl.

DJ na wesele Szczecin - najlepszy Dj na wesele w woj. zachodniopomorskim

polski DJ na wesele Hamburg - urodziny, przjęcie

Nie wierzę, że powodem filtra może być tylko to, że domena jest regionalna. Jak zgred wspomniał przyczyny należy szukać najpierw we własnej stronie(kopiowane artykuły, ukrywanie treści itp), a nie w domenie czy w linkach prowadzących do niej.

Agencja SEO z Katowic Intoseo - Pozycjonowanie Katowice
Wynajem myjek przemysłowych i warsztatowych - www.myjki360.pl

Dywaniki samochodowe https://topdywaniki.pl/

@Dark

Kajtuś nie "troluj"... wnieś coś konkretnego do forum!

Proszę podaj argumenty.

- Podaj mi konkretne przykłady! - nazwe www

P.S.

Przecież nie tylko linki przychodzące mogą zafiltrować/zbanować domenę <- jeśli się mylę to proszę forumowiczów o poprawę B)

P.S.2

hehe akurat "stopki" to mój fetysz -> i oceniam często własnie po nich :)

P.S.3

Jak widać staż na forum o niczym nie świadczy, a Ty jesteś tego żywym przykładem !!!

P.S.4

Mógłbym wyciągnąc "AS'a z rękawa" i zmieść Cię stażem tylko PO CO? ;P -> ale cóż... zdrówko!!!

@masterV

Podaj proszę adres www -> bez tego to jest gadanie o niczym :rofl:

Podawałem konkretne URL-e, a dokładnie gdzie ich szukać. Jeśli tego nie potrafisz to Twój problem. Żadnych adresów na publicznym forum nie podaje.

Dalej nie rozumiesz, że te strony nie tylko nie miały budowanych linków, ale także miały normalną unikalną treść. Bez sztucznego upychania, bez dziwnych stopek etc.

Personalnych walk nie prowadzę na forum, więc proszę jak coś piszesz to odnoś się do sytuacji, a nie do mnie.

T.

@kalejdoskop: odnośnie Twojej strony to dostałeś karę za powielanie wpisów z innych stron - przykład:

Hej, ale to niemożliwe. Gdyby tak było to np. wp.pl, interia.pl, gazeta.pl, onet.pl i inne tego typu serwisy też by miały bana, bo mają te same wiadomości słowo w słowo z agencji prasowych.

Po prostu życie nie jest sprawiedliwe i trzeba się do tego przyzwyczaić. Tych serwisów nie ruszą, bo wypracowały sobie markę ogólnokrajową dawno temu. Idea karania mniejszych za kopiowane tego typu treści jest nie do końca słuszna, ale cóż... działanie bezdusznego algorytmu.

Hej, ale to niemożliwe. Gdyby tak było to np. wp.pl, interia.pl, gazeta.pl, onet.pl i inne tego typu serwisy też by miały bana, bo mają te same wiadomości słowo w słowo z agencji prasowych.

ja CI pisze za co TY dostałeś. ato że reszta powiela to akurat mało mnie interesuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności