Skocz do zawartości

Jakieś tąpnięcie na domenach regionalnych?

Wilk

Rekomendowane odpowiedzi

@kalejdoskop: odnośnie Twojej strony to dostałeś karę za powielanie wpisów z innych stron - przykład:

Hej, ale to niemożliwe. Gdyby tak było to np. wp.pl, interia.pl, gazeta.pl, onet.pl i inne tego typu serwisy też by miały bana, bo mają te same wiadomości słowo w słowo z agencji prasowych.

Nie wiem czy zauważyłeś ale te serwisy mają również własne materiały. Treści zduplikowane stanowią tylko część ich zasobów.

Profesjonalne katalogowanie stron + baza precli i katalogów. Polecam Katalog PR4

A ten Miejski katalog stron jest inny niż wszystkie

• Odpowiedzi 656
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Tak nalegacie aby podawać adresy stron bo to na pewno wina użytkownika a nie wszechdobrego i nieomylnego wg wyznawców i klakierów Google. Ja się nie dziwię, że nikt strony podawać nie chce zwłaszcza jak to klienta. Jak to się mówi "Dajcie mi człowieka, a znajdę na niego paragraf" i tak jest ze stronami, do każdej można się przyczepić i zwalić winę na użytkownika. Pomijam fakt gdzie naprawdę są błędy jak np. duplikaty treści (@kalejdoskop tamte strony mają TR a Twoja go nie ma...), ale często jak ktoś podawał adres i jednak nie było do czego się przyczepić wytykane są błahostki typu zablokuj w pliku robots.txt taką i taką podstronę, masz jeden link wychodzący do innej strony nietematycznej daj mu nofollow, galeria zdjęć we flashu itd. A tak naprawdę to są rzeczy drobne za które na pewno nie należy się wylot z wyszukiwarki. Wystarczy zobaczyć co wyskakuje w wynikach wyszukiwania na 3, 4 czy 8 stronie. To dopiero są spamy, katalogi, precle bez optymalizacji z duplikatami treści i z dziesiątkami linków wychodzących na każdej podstronie (często w stopkach) i jakoś są na tej 20, 40 czy 80 pozycji (nisko ale są w 100 przynajmniej) i nikt ich nie ukarał a jedyny ich plus to taki że nie stoją na regionalnych domenach. A tu domeny firmowe wylatują poza 300 wyników bo mają jeden link wychodzący do innej strony a co najgorsze to bez atrybutu nofollow.

Google po prostu pokarał regionalki jak leci jakimś prostym algorytmem nie patrząc co tam jest bo:

- najczęściej to spamy więc im się należy

- jak rykoszetem dostaną strony firmowe no to trudno w każdej wojnie muszą być ofiary. Nasze wierne klakiery i rycerze "białego seło" przyklaszczą nam kolejnego sukcesu i będą nas bronić w zamian za koszulki a my dodatkowo zarobimy na Adwordsie

Cały dzień dzisiaj siedzę nad tymi regionalnymi i jednak muszę przyznać,

mimo że to firmowe strony, miały kilka zdań skopiowane w treści (słowo w słowo),

Pewnie robot to wychwycił, a że regionalna i niezbyt wiekowa to potraktował to jako SPAM bardzo rygorystycznie.

Te firmówki miały kilka podstron, znikoma ilość treści, więc podejrzewam, że nawet te dwa zdania skopiowane zaważyły na tym.

To jedyna sensowna odpowiedź i radzę każdemu sprawdzić to dokładnie.

Katalog stron seo - darmowa reklama: ciekawe strony

Reklama Opole: Agencja reklamowa Opole

Posiadam zadbane katalogi - wpisy już od 0,40 zł

Ale ludzie, nie popadajmy w skrajność! Kilka zdań skopiowanych? A która strona nie ma? Chociażby w katalogach typu pkt i innych. Nie mówiąc już np. o specyfikacjach technicznych produktów. Przecież opisy w sklepach internetowych to jeden wielki duplikat. Zawsze można znaleźć jakieś zduplikowane zdanie. I za to filtr? Czyli kopiuję po 5 zdań ze stron konkurencji, wrzucam w publikera i koszę top20? No bez jaj...

P.S.

A tymczasem dostałem pierwszą odpowiedź na prośbę o ponowne rozpatrzenie i chyba mogłem się tego domyśleć... "Nasz zespół do spraw spamu nie ingerował ręcznie... bla bla bla". Czyli zostało tylko zrobić 301.

Ale ludzie, nie popadajmy w skrajność! Kilka zdań skopiowanych? A która strona nie ma? Chociażby w katalogach typu pkt i innych. Nie mówiąc już np. o specyfikacjach technicznych produktów. Przecież opisy w sklepach internetowych to jeden wielki duplikat.

Ja nie piszę o wszystkich stronach. Tu chodzi o te regionalne domeny, które jak wcześniej pisano, są tanie, nadają się na spam w Polsce, Google potraktowało je bardzo surowo i chciała jakoś ten problem ze spamem rozwiązać (jak widać trochę nieudolnie). Tu nie chodzi o pojedyncze przypadki, to była masowa akcja na te regionalne (do tej pory zauważyłem .elk, .warszawa, .opole, .wroclaw i pewnie wiele więcej ale nie wszystkie dostępne w Polsce, druga paczka na Święta :D).

Jedna domena regionalna totalnie śmieciowa, ale unikalne teksty mi się zachowała (dodam że na Wordpress),

nie wiem czego się innego przyczepić, jak nie zawartości strony.

Katalog stron seo - darmowa reklama: ciekawe strony

Reklama Opole: Agencja reklamowa Opole

Posiadam zadbane katalogi - wpisy już od 0,40 zł

Witam

Mam pytanie. Jak długo przekierowanie z jednej domeny na drugą działa? Tzn. po jakimś czasie "moc" linków ze starej domeny na nową przestaje być przekazywana, czy też trwa to dopóki mamy w posiadaniu starą domenę?

Za pomocne odpowiedzi z góry dziękuję.

DJ na wesele Szczecin - najlepszy Dj na wesele w woj. zachodniopomorskim

polski DJ na wesele Hamburg - urodziny, przjęcie

No to u mnie wygląda tak, że pierwsza zafiltrowana domena, której zrobiłem na próbę przekierowanie 301 na domenę pl już siedzi z powrotem na (prawie) swoich pozycjach. Były pozycje 3, 1, 1, 1, 1, a teraz są 4, 2, 3, 1, 2. Myślę, że w przeciągu dwóch tygodniu pozycje powinny się odbudować.

Jutro robię przekierowania wszystkich moich regionalek.

No, a za jakiś czas nowe domeny też dostaną filtra jeżeli przyczyna pozostanie, także nie spiesz się tak...

Hej, ale to niemożliwe. Gdyby tak było to np. wp.pl, interia.pl, gazeta.pl, onet.pl i inne tego typu serwisy też by miały bana, bo mają te same wiadomości słowo w słowo z agencji prasowych.

No niestety wielkim wolno, a mały może co najwyżej w pierd...l dostać, jak to w życiu.

No, a za jakiś czas nowe domeny też dostaną filtra jeżeli przyczyna pozostanie, także nie spiesz się tak...

Przyczyna, czyli bycie regionalną zostanie wyeliminowana, więc filtra nie będzie. Jeszcze nigdy zresztą filtra żadna moja domena nie dostała. Oczywiście przed akcją z 08.12.

"Drogi właścicielu lub webmasterze witryny https://kalejdoskop.wroclaw.pl/!

Otrzymaliśmy od właściciela witryny prośbę o ponowne rozpatrzenie zgodności witryny https://kalejdoskop.wroclaw.pl/ ze wskazówkami Google dla webmasterów.

Sprawdziliśmy Twoją witrynę i nie stwierdziliśmy żadnej ręcznej interwencji zespołu ds. spamu na stronach, mogącej mieć wpływ na pozycję witryny w rankingu Google. Nie ma potrzeby przesyłania żądania ponownego rozpatrzenia zgłoszenia witryny, ponieważ wszelkie problemy z pozycją w rankingu, które mogły wystąpić, nie są związane z ręcznymi zmianami wprowadzonymi przez zespół ds. spamu na stronach."

bla bla bla

@kalejdoskop - pozostaje Ci tylko czekać, inni pisali że strony po X czasu wróciły na swoje miejsca, więc z Twoją powinno tak samo być. Od siebie dodam że bardzo ładną witrynę posiadasz, dość `egzotyczną` - mało kto używa koloru żółtego, a szkoda, bo wygląda nieźle :)

Webmastering, kodowanie & programowanie

Więcej informacji na moim profilu

Zapraszam na PW

jeśli jego strona dostała filtra za kopiowane treści z innych serwisów to prędko nie wróci - trzeba poczekać z 3-4 tygodnie i popatrzeć.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Tak właśnie od kilku dni też obserwuję zupełny filtr mojej domeny regionalnej. Jest to domena z fachowymi informacjami na temat pewnej choroby.

Domena www.nazwachoroby.bialystok.pl Teksty były specjalnie pisane na tą stronę. Na pewne frazy już zupełnie fajnie poszła do top 10.

Lekko ją dopalam 2 systemami wymiany linków(stały i rotacyjny), jednak inne strony tez dopalam i nic się nie stało. Trochę to bez sensu, że strona z ważnymi informacjami dla wszystkich dostała filtr. Czekać czy przekierowqać?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności