Skocz do zawartości

Jakieś tąpnięcie na domenach regionalnych?

Wilk

Rekomendowane odpowiedzi

Dostał Pan już odpowiedź z przyczyną spadku/filtra, potwierdzoną przez pracownika Google.

Ktoś tu włazi komuś w ..... bez mydełka. Pracy szooka ? Nie wychodzi pozycjonowanie , to może przygarną w Googlu ?

Gdzie idzie o dobro ogółu, to raczej zawsze tak idzie.

W Afganistanie zabijają 'niechcący' niewinnych cywilów dla dobra ogółu, a my tu o domenkach...

Widać, że Google w rozpaczy chwyta się wszystkiego, żeby próbować ratować indeks. Jeśli do tego aktualnie, nieukrywany zachwyt wśród pracowników Googla (Kaspar Szymański) wzbudza zwykła fala banów (co w gruncie rzeczy nie jest niczym nowym od lat) , to widać, że naprawdę nie jest z nimi dobrze jeżeli cieszą się z taaakich rezultatów.

• Odpowiedzi 656
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

A wszystko zaczęło się rok temu jak Google wprowadziło cudowne zmiany które spowodowały, że właśnie zapleczówki zaczęły wychodzić wyżej niż strony pozycjonowane. Teraz Google zaczyna kombinować jakby te zapleczówki wyciąć i chyba idzie najprostszą drogą - usuwając wszystko co może być spamem (strony z kilkoma stałymi linkami, strony z swlami, domeny regionalne, ...) - a jeśli nie jest, zakładajcie sobie konto w google i zgłaszajcie prośbę o ponowne rozpatrzenie strony - tak chyba aktualnie to wygląda.

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

@Anty_googl - akurat w przypadku strony Kita Dido ma rację, tam jasno widać, ze ktoś przegiął. Co nie zmienia faktu, że ogólnie problem regionalek jets poważny, bo wycięło dużo normalnych witryn. Zbyt dużo, zeby mówić o "przypadkiem kilku poszkodowanych witrynach".

Darmowe programy
Potrzebujesz tekstów w krótkim czasie? Sprawdź tutaj.

Mi wypadła strona klienta na domenie regionalnej 'miasto.pl'.

Domena miala postac - 'www.fraza.miasto.pl'.

Pozycjonowana fraza to - 'fraza miasto' - znajdowala sie w top3 od paru dobrych miesiecy, pozycja do tej pory bardzo stabilna. Nie jestem pewny czy wynik nie byl 'zintegrowany' z Miejscami Google.

Pozycjonuje rowniez innego klienta na domenie regionalnej miasto.pl, rowniez na frazy regionalne(zarowno 'zintegrowane' z miejscami Google jak i nie) i z nimi nic zlego sie nie stalo.

1. wchodzisz na www.google.com (na google.pl nie dziala)

2. wpisujesz w wyszukiwarke kod "supermegaextramaxfreeseopos [adres_twojej_strony]" i klikasz enter

3. przechodzisz na 10 strone wynikow, odwiedzajac wszystkie poprzednie kolejno i jestes top1 wszedzie

niestety metoda jest malo skuteczna, bo powszechnie znana i jesli inne strony juz to wykorzystaly, to pozostaje Ci normalna konkurencja - czyli ciezka, mozolna praca

caly dzien siedzisz na google i szukasz skutecznego kodu

filtry poszły tylko na regionalki czy także na subdomeny?

Głównie chodzi mi o .co.pl ale podejrzewam że ta końcówka zbyt krótko jest do ogólnego użytku dlatego powiedzcie czy oberwało się waszym subdomenom...

@Anty_googl - akurat w przypadku strony Kita Dido ma rację, tam jasno widać, ze ktoś przegiął...

No wlasnie ktos przegial, a ja nawet wiem kto...

Jedna firma ktora przebudowywala, optymalizowala i pozycjonowala strone i druga w pozniejszym okresie ktora optymalizowal i pozycjonowala.

Ja nie jestem specjalista w tej dziedzinie i nie mialem za bardzo pojecia ze Google tak widzi moja strone.

mówimy tu głównie o filtrach, a nie banach.

No właśnie spamy dostały bany wcześniej jakoś chyba - jak widać po sąsiednich wątkach, a tu jest coś innego, czyli filtry jakieś dziwne. Pytanie czy wszyscy mają te same objawy - czy strony poszły tylko w dół o ileś tam pozycji, czy w otchłań, chociaż ogólnie w przypadku strony, która jest nastawiona na użytkowników, a nie żadne zaplecze, to to na jedno prawie wychodzi, czy poszły o ileś pozycji w dół, czy w otchłań, czy ban, efekt jest prawie ten sam - brak ruchu z Google. Niestety takie mamy czasy, że bez Google prowadzenie strony mija się z celem. Nawet powracających użytkowników ubędzie, bo część ludzi znając już stronę i tak jej szuka w Google.

Współczuję ludziom, którym poszły strony klientów, bo co takiemu człowiekowi powiedzieć - "Przykro mi, Google walcząc ze spamem przypadkowo zahaczyło o Państwa domenę, jeżeli opieraliście swoją działalność głównie na sprzedaży internetowej to możecie zamknąć firmę... Prawdopodobną przyczyną był link do grafika/firmy, która zaprojektowała Państwa witrynę, a jest on nietematyczny z Państwa branżą i powinniście go Państwo usunąć mimo, że w umowie z firmą graficzną macie, że musi zostać ;) Pewnie i tak by was nie zaskarżyli" :o:P

To pojechałem ;)

EDIT: widzę, że problem jest jednak masowy.

@Dark, o banach też w tym wątku się pojawiło. Ale masz rację, firmówki z tego co tu widać mają tylko filtr, choć tylko to chyba nie namiejscu okreslenie tu, więc cofam pytanie :o

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

zakręcony: https://www.google.com/support/forum/p/Webm...b68f2&hl=pl

to nie jest "filtr", to najwiekszy blada googiela w algo, jaki widzialem.

jak ktos ma jakis kontakt bezposredni do Kaspara, to niech mu uzmyslowi, ze tak "poprawili" algo, ze praktycznie wyeliminowali nie-NASK-owe domeny regionalne.

FreeS: mnie nie polecialy nawet ewidentne spamy na subdomenach "normalnych" domen, a jedynie kilku klientow na regionalkach, a to i tak wyrywkowo, bo niektorych fraz nie ma w 1000, a inne trzymaja sie na 1. miejscu.

o, albo mam cos takiego:

2mi2fyg.png

Fabryka Spamu - mój SEO-blog

Polecam prosty CMS - PikoCMS do stawiania zaplecza.

@ Mendax, identyczna sytuacja jest u mnie.

Wybiórczo poleciało kilku klientów na niektóre frazy. Wszyscy na regionalkach.

Co ciekawe, te frazy wyleciały w ogóle z wyników. Nie ma tutaj kary -30, czy spadek z 1 miejsca na np. 24.

Żeby uciąć dyskusje, na żadnej nie ma nietematycznych linków, SWL-i, skopiowanych treści etc. To po prostu zwykłe serwisy firmowe.

W przypadku tej strony kit'a https://www.google.com/support/forum/p/Webm...0fdd5&hl=pl

to to jest oczywista przyczyna, że poszedł filtr, dlatego trzeba dobrze wybierać firmy seo, żaden doświadczony pozycjoner by czegoś takiego nie zrobił na stronie klienta, ani pewnie na żadnej innej, ale nie wydaje mi się, że reszta też tak jechała, przecież żadna szanująca się firma nie śmieci na stronie klienta. Ja nie miałem żadnych takich śmieci, a też mi oberwała moja domena regionalna, a był to serwis hobbystyczny, a nie firmowa strona, nie było żadnego upychania słów kluczowych, czy linków, sporadyczne linki w tekście, tematyczne + 2 linki sitewide do innych moich storn, ale też tematyczne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności