Skocz do zawartości

Jakieś tąpnięcie na domenach regionalnych?

Wilk

Rekomendowane odpowiedzi

Stąd może ostatnio taka aktywność Guglarza na forum aby wybadać w czym rzecz.[...]

Błąd. Guglarz wpadł na forum napawać się "sukcesem" i promować swojego bloga. Stąd bleble marketingowe i omijanie kłopotliwych pytań.

nie każdy kto ma pisaka jest Dostojewskim,

nie każdy kto ma siusiaka jest Casanovą

i nie każdy kto ma rumaka - pozycjonerem...

• Odpowiedzi 656
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
masz u mnie wódkę ! :)

to już kolejna, weź Ty miej na uwadze moją wątrobę ;)

jeżeli zaś chodzi o temat pozycjonowania zgodnego czy nie zgodnego z wytycznymi to abstrahując od mojej wiedzy i umiejętności w temacie

mnie jako klienta/konsumenta g...uzik obchodzi w jaki sposób witryna znalazła sie na topie dla mnie ważne są takie sprawy jak cena/obsługa/jakość/dostępność/prezentacja/opinie/wiarygodność .

Póki co w PL sytuacja gospodarcza wymusza takie a nie inne działania w SEO .

W SEO jedyne co mnie wkurza to gdy szukam maści na szczury nie lubię trafiać na maść na celulit (klakierzy aluzju poniali ??)

PS

już dobre ponad dwa lata czekam na przykład pozycjonowania przez firmę witryny klienta na frazy niezgodne z jej treścią , tak więc póki co jęczenie "białych rycerzy" mam głęboko w .....

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Kolejna moja strona wróciła na pozycje po zrobieniu przekierowania 301 na domenę .pl.

Czy jeszcze ktoś twierdzi, że to nie był atak wymierzony w domeny regionalne i że filtry zostały nałożone bo był DC/cloaking/mało treści/za dużo treści/upychanie fraz kluczowych/brak fraz kluczowych/za dużo linków wychodzących/za mało linków wychodzących/zły kolor czcionki/problem z serwerem/problem z kablami/spisek ufo?

Czy jest więcej osób, które zrobiły 301 z wartościowej regionalki, która poszła w piach? Jakie efekty?

Mi poszła się paść naprawdę fajna strona, ręcznie katalogowana, z PR, z ładną grafiką i wartościową treścią i się zastanawiam czy czekać czy 301 jechać na .pl?

Chcesz zrealizować marzenia? Wykonujemy skoki spadochronowe z 4000 metrów w całej Polsce.

Czy jest więcej osób, które zrobiły 301 z wartościowej regionalki, która poszła w piach? Jakie efekty?

Mi poszła się paść naprawdę fajna strona, ręcznie katalogowana, z PR, z ładną grafiką i wartościową treścią i się zastanawiam czy czekać czy 301 jechać na .pl?

ja tak zrobilem przed momentem. domena jedna regionalna była od 4 lat potem przekierowana 301

na druga regionalna za ktora dalem sporo kasy na rynku wtórnym okazuje się, że

bez sensu ehh.

za pare dni albo mam nadzieje wczesniej dam znac jakie efekty.

Moim zdaniem ta sytuacja jest co najmniej 'dziwna' i 'nie pedagogiczna' ;).

Z wypowiedzi osób tutaj np. o stronach firmowych wychodzi na to, że strony miały niedociągnięcia związane z wytycznymi ale nie były spamem. Każdy chyba definicje - przynajmniej jedną z wielu zna ogólnie wg. wikipedii "Spam ? niechciane lub niepotrzebne wiadomości elektroniczne " i te strony zostały stworzone w większości dla użytkowników. Jeżeli strona nie jest idealna i mija się z ogólnodostępnymi wytycznymi Google - zgodzę się chcesz być wyżej w wynikach stosuj się do wytycznych, nie będziesz się stosować będziesz niżej.

I chyba o to się rozbija cały temat - algorytm zamiast obniżać pozycję strony w wynikach wyszukiwania on ją od razu na większość fraz po prostu wywala.

Sytuacja jest trochę podobna do szkoły (Google) która ma wielu złych uczniów (strony spamowe) w klasach z jednego konkretnego rocznika (domeny regionalne). Nagle szkoła która stara się walczyć z kulturą złej młodzieży wpadła na pomysł (zmiana w algorytmie) - jeśli ktoś chociaż trochę nie stosuje się do regulaminu szkoły wywieszonego na drzwiach ( wytyczne Google) to jest ze szkoły usuwany. Pomysł został wprowadzony ale okazuje się, że duża część uczniów dobrych (strony firmowe) za drobne zachowania odbiegające od regulaminu zostają z niej wydalone.

I zaczyna się burza ponieważ rodzice (osoby pozycjonujące, właściciele) idą do władz szkoły z pytaniem o co chodzi - otrzymują odpowiedź "Drodzy Państwo to naturalna kolej rzeczy, prawdziwi uczniowie nie mają się czego obawiać ucierpią tylko źli uczniowie których my obiektywnie oceniamy". Atmosfera się podgrzewa ponieważ rodzice nie otrzymują konkretnego argumentu dlaczego ich pociechy wyleciały a zauważają także, że inne roczniki, nawet jak zostały dotknięte przez nowe zasady to nie aż tak dosadnie. Teraz pozostaje tylko przeniesienie do innej klasy/szkoły ale poczucie nie smaku staje się faktem.

Zmiana w algorytmie przypomina mi trochę współczesną maturę - nie liczy się jaką masz wiedzę ale jak trafisz w klucz ( https://www.pardon.pl/artykul/4816/znany_pr...lko_dla_kujonow ).

multikonto

Ja bym zrobił przekierowanie. Po przejsciu na .pl magicznie wszystkie problemy z witryna znikaja. Teraz takie czasy ze 301 potrafi zniwelowac DC/złe linkowanie/brak przyjaznych url i czego jeszcze dusza zapragnie. No bo przeciez to nie wina regioanlek...

Zmiana w algorytmie przypomina mi trochę współczesną maturę - nie liczy się jaką masz wiedzę ale jak trafisz w klucz ( https://www.pardon.pl/artykul/4816/znany_pr...lko_dla_kujonow ).

ładne ;)

Po przejsciu na .pl magicznie wszystkie problemy z witryna znikaja.

na dziś - tak, Ciekawi mnie o czy mówi Zgred wieszcząc Armagedon na styczeń : przyłozenie algo do innych domen?

Na wysoki cholesterol - aloes: aloeamer.pl

A ja zauważyłem na swoich zapleczówkach i spamikach ciekawą zależność. Google zaczęło mi banować je na kilka dni przed terminem wygaśnięcia. I mam zagwozdkę cieszyć się (bo mogli zbanować po odnowieniu i kasa w błoto), czy martwić bo 301 w pare dni nic nie da:) ?

Ktoś też tak ma?

Strony www, sklepy internetowe, pozycjonowanie.

Agencja interaktywna Toruń -

https://e-infonet.pl

Ja też dostałem ze 2-3 bananki - niewiele

Jedno co mnie dziwi to fakt że nie było ich ze 40 - dlaczego?

Takie same spamiory na regionalkach, bardzo podobne teksty - w zasadzie postawione wg tego samego schematu... i oberwały 3 z 40.

Mnie to wygląda, że wielkie G wierzga na oślep - i co trafi to dostaje - gdyby to była zmiana algo - to powinno wyłapać przynajmniej z 50%

Tak SEO wersja rosyjskiej ruletki - bierzemy pulę domen regionalnych i odwalamy X% - jak się będą burzyć to powiemy że były niezgodności... ble...ble...itd

A jak który wpadnie na pomysł odwołania to automat mu odpisze - nie było ręcznej ingerencji.

Wymienię się multikodami do SEOkatalogów - zainteresowanych zapraszam na priv

A mi wpadła w filtr kolejna strona: firmówka dwuletnia, PR2, delikatne naturalne linki, unikalna i obszerna treść tematyczna, indywidualna dobra grafika, poprawny kod... I tak możemy tutaj wymieniać. Wesołych świąt!

Chcesz zrealizować marzenia? Wykonujemy skoki spadochronowe z 4000 metrów w całej Polsce.

Panowie, z calym szacunkiem, ale dyskusja tutaj jest jalowa: wielkie g. jest zle, podpier***/lizydu** sa zli, a w zaden sposob nie zblizamy sie do ustalenia, co jest przyczyna spadkow.

dlatego kilka moich obserwacji, opartych na probce kilkudziesieciu domen.

• akcja z poczatku pazdziernika miala dotknac subdomeny. niejako przy okazji oberwalo sie domenom typu wroc.pl, gda.pl, lublin.pl, poznan.pl, krakow.pl, gliwice.pl i chyba kilka innych - generalnie tym, ktore nie sa obslugiwane przez NASK, a wiec z punktu widzenia systemu DNS/NASK są "subdomenami" wlasnie.
  • potwierdzam, ze "filtr" da sie w tym momencie obejsc, przekierowujac regionalna 301 na "normalna" pl-ke. w zaleznosci od "zaufania" do strony bot lapie je od 3 dni do 2 tygodni (dla niewielkich witryn).
  • przekierowanie z jednej regionalnej na (nowa) inna regionalna - przenosi kare.
  • nie znalazlem wyraznej korelacji miedzy jakimkolwiek czynnikiem "on-site" a otrzymaniem kary.
  • jesli tresc ze strony zostala zduplikowana na innych domenach (niezaleznie od tego, czy ona jest "zrodlem", czy duplikatem) istnieje wyzsze prawdopodobienstwo, ze domena oberwala kare.
  • najwazniejsze: istnieje bardzo wysoka korelacja miedzy "filtrem", a liczbą linków z dokładnymi frazami w anchorach! w wielkim skrocie: jesli przesadzilo sie z linkami z danym anchorem i domena nie miala jednoczesnie odpowiedniego profilu linkow naturalnych/pseudo-naturalnych - na ów anchor (i jego pochodne) witryna leeeci z SERP-ow. czesc przeanalizowanych stron byla linkowana, trzymajac sie rozkladu opisanego w moim wpisie sprzed 4,5 roku o linkowaniu udajacym naturalny - zadna z nich nie poleciala.
    pojawiajacy sie tu pracownik korporacji dla jakiejs domeny nie stwierdzil problemow z optymalizacja, a jednak wskazal, iz domena jest w takim miejscu, na jakie zasluguje (poza 1000). jedyny wniosek? filtr jest za linki.
  • -na tyle, na ile udalo mi sie ustalic, jest to "normalna" zmana w algorytmie, a nie jednorazowa akcja. czyli wystarczy przywalić sporą ilością linków z konkretnymi anchorami i domena leci.

na koniec specyficzny przypadek, dla tych wszystkich, ktorzy nie zostali obdazeni zdolnoscia logicznego myslenia i glosza durnoty, ze winne jest np. trzykrotnie powtorzenie slowa w title.

dwie domeny regionalne o tej samej tematyce, identycznej optymalizacji, wygladzie, sposobie linkowania, postawione okolo rok temu, ale z "usluga" dla innych miast. na obu treść unikalna, kilkaset UU dziennie, troche naturalnych like'ów FB. jedyna roznica? jedna z domen jest przechwycona i istnieje do niej kilkadziesiat "naturalnych" linkow z poprzedniego jej "zycia". domena bez "historii" poleciala, ta z "historia" - nie.

tyle moich teorii. daje sobie jeszcze kilkanascie dni na rozne testy. jesli dojde do czegos konkretnego, to [autopromocja] zamieszcze na blogu. jesli ktos ma jakis przypadek, ze domena poleciala mimo braku linkow "sztucznych" - prosba o maila: mendax + o2.pl

Fabryka Spamu - mój SEO-blog

Polecam prosty CMS - PikoCMS do stawiania zaplecza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności