Skocz do zawartości

Jakieś tąpnięcie na domenach regionalnych?

Wilk

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 656
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Tak sobie żartujecie z G, ale nie bez racji. Pamiętam, jak kilka lat temu (dość dawno, chyba pierwsza połowa ubiegłego dziesięciolecia, choć mogę się mylić) prawdopodobnie Qn'ik na łamach CDA zajął się tą sprawą w mini-felietonie. Na koniec stwierdził, żebyśmy się kiedyś nie zdziwili, gdy dojdzie do sytuacji, że nawet jedzenie będzie od tej firmy. Przytaczam z pamięci, ale kontekst jest zachowany. A było to na długo przed tak gwałtowną ekspansją G, jaką obserwujemy w ostatnich latach.

Jak to mówią - duży może więcej. Doszło do sytuacji, gdy nie szukamy informacji, tylko 'guglujemy'. Albo 'nie ma Cię w G, więc nie istniejesz'. Niestety, zmiana byłaby bardzo trudna, jeśli w ogóle możliwa. Wątpię, żebyśmy kiedyś 'bingowali' albo 'yahoowali'.

Ale to w końcu my, internauci i webmasterzy, wprowadziliśmy G na piedestał, głaszcząc go po pupci, żeby tylko nie dostać bana lub nie wpaść w filtr, aby wejść do topki i jak najdłużej tam pozostać. Spłodziliśmy potworka, więc teraz musimy się z nim męczyć :(

Myślę, że tak źle to nie będzie. Jeszcze parę lat temu amerykanie sądzili, że internet to to samo co AOL, co zresztą niektórym do dziś zostało. Tak samo z Yahoo, wszędzie było tylko "Do You Yahoo?". Gugiel co prawda na razie nie powiela błędów poprzedników ale w końcu również może wpaść w samozachwyt i bezgraniczną wiarę w swoje możliwości.

I don't suffer from insanity. I enjoy every minute of it.

Przyśniło mi się, że jest jeszcze jedna opcja :

"Google i Sprawiedliwość" pod przewodnictwem jedynie słusznego prezesa... - to dopiero by były wyniki wyszukiwania

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Widzę, że ładnie się nakręcacie :). Ehh, te krwiożercze Google :P.

Nikt Wam nie broni używać Bing'a, Windows Phone, Hotmail, IE i pozostałych usług M$. Dlaczego ich nie używacie?

Jak ktoś zrobi lepszą szukarkę to normalni ludzie się przesiądą. Proste.

Zupełnie jakbym słuchał ujadania na monopol M$ w kwestii systemów operacyjnych. Każdy ma darmową alternatywę w postaci darmowych linuxów, tylko to coś się nadal ledwo nadaje do użytku dla normalnego człowieka.

---

Wesołych Świąt Czarni Rycerze!

Yandex już dawno jest lepsza szukajka jak dla mnie, Czesie tez myślą po innemu ( tez się mylą?),z moich obserwacji wynika że Yandex lepiej sobie radzi z językami wschodnioeuropejskimi i innymi, i mam bardziej trafne winniki, a ostania ekspansja na rynek turecki pokazała ze twój bóg na literę G, tak na prawdę za nie długo nie będzie już pojedynczo siedzieć na olimpie :)

p.s co do rynku polskiego Yandex tez przygotowuje ciekawe niespodzianki wiec z tym stwierdzenie ze najlepsza to odpuść sobie, ja mam zupełnie inne zdanie. Żeby tak nie było że za jakiś czas będziesz kablować innej wyszukiwarce ;) a w tym samym monecie oferować odpłatne zdjęcie filtru czy banu :D

p.s również Wesołych Świąt ! :D

@MaxPan

Nie ma szans żeby u nas przyjął się yandex... z przyczyn czysto mentalnych. To co rosyjskie jest dla Polaków od razu gorsze, w przypadku wódki lub fajek mogą konkurować ceną, do jakości nikogo nie dadzą rady przekonać. Jednak 50 lat komuny swoje zrobiło i szybko to nie minie.

Mogą inwestować w reklamę ogromną kasę, prowadzić super marketing a wystarczy, że ktoś w mediach wspomnie, że to przeglądarka rosyjska i koniec. Poza tym przeciętny user nie jest w stanie wyczuć jakości wyszukiwarki, przecież nikt nie poleci na kolorki itp. Nie widzę również tej wyszukiwarki jako domyślnej w jakiejś popularnej przeglądarce, nawet jeśli google zrezygnuje z firefox'a to zapewne w to miejsce wejdzie bing...

Ja ostatnio otrzymałem na domenę regionalną PR5 filtr na 3 z 4 fraz. Po rozmowie z Googlem dowiedziałem się, że nic tam nie ingerowali :D. Domena bardzo dużo lat w sieci, sama unikalna treść, dobrze optymalizowana, nie blastowana jakimiś automatami tylko same seokatalogi do tego zaplecze potężne jak na takie słowa kluczowe ^^.

radoslaus masz racje że właśnie sprawy polityczne, narodowościowe mogą stać na przeszkodzie, z drugiej strony już mamy 2 pokolenie ludzi co nie pamiętają komuny. Zobaczymy jak się potoczę to wszytko. Konkurencja tylko dobrze zrobi i niema znaczenia czy to będzie Yandex czy Bing

Wracając do tematu, mi wczoraj zdjęto filtra ( bylem na wszystkie frazy w top 10 po za-filtrowaniu poza top 100) z 2 domen regionalnych, oczywiście nic nie zgłaszałem, nie prosiłem, po prostu linkowałem dalej. Filtr trzymał wyniki poza 100 ka w ciągu ok 30 dni.

...pokazała ze twój bóg na literę G, tak na prawdę za nie długo nie będzie już pojedynczo siedzieć na olimpie :)....

... Żeby tak nie było że za jakiś czas będziesz kablować innej wyszukiwarce :D a w tym samym monecie oferować odpłatne zdjęcie filtru czy banu :D

Tia, oczywiście mamy spółkę z SQT oraz NW. ;) Oni banują biedne regionalki, a my wyciągamy za $. :):D :D

Weź mi tu nie wyskakuj z takimi bajkami bo pęknę ze śmiechu.

Najważniejsze, że Twój Spam Bóg na literkę X ma się dobrze, nie? Właściciele zajechanych blogów i for są bardzo zadowoleni. Ale oczywiście krwiożercze G. dopieprza się do sprzedawców choinek bo sobie upychają słowa kluczowe i walił teksty typu:"nasza choinka warszawa jest fajna bo choinki warszawa są tanie w warszawie" albo gostka z serwisu it, który sobie upchnął 2k znaków na białym tle? No bardzo dziwne, że ludzie nie znają podstawowych wytycznych szukarki, w której chcą mieć dobre wyniki? To jest dopiero skandal, Maxiu?

Co do Binga czy Yandexa, a nawet Baidu to nie mam żadnych uprzedzeń. Niech działają i wchodzą szerzej na inne rynki.

@MaxPan

Nie ma szans żeby u nas przyjął się yandex... z przyczyn czysto mentalnych. To co rosyjskie jest dla Polaków od razu gorsze, w przypadku wódki lub fajek mogą konkurować ceną, do jakości nikogo nie dadzą rady przekonać. Jednak 50 lat komuny swoje zrobiło i szybko to nie minie.

Mogą inwestować w reklamę ogromną kasę, prowadzić super marketing a wystarczy, że ktoś w mediach wspomnie, że to przeglądarka rosyjska i koniec. Poza tym przeciętny user nie jest w stanie wyczuć jakości wyszukiwarki, przecież nikt nie poleci na kolorki itp. Nie widzę również tej wyszukiwarki jako domyślnej w jakiejś popularnej przeglądarce, nawet jeśli google zrezygnuje z firefox'a to zapewne w to miejsce wejdzie bing...

A mi nie przeszkadza, że Kaspersky ma korzenie rosyjskie i od pięciu lat tylko jego mam na trzech kompach.

Ważne, by produkt był dobry

P.S.

Pamiętam komunę i lata kiedy j.rosyjski był obowiązkowy w szkole.

Dido cytat z twojej strony :

wyciąganie z banów i filtrów. cena już od 500zł
:D
bo pęknę ze śmiechu
nie pękaj Mocherze, będzie mi cie brakować :)
Twój Spam Bóg na literkę X ma się dobrze, nie?
Nie jest najlepsze narzędzie SEO jeśli o to tobie chodzi, i nie jest moim Bogiem, ale XR ma się bardzo dobzre jakiś czas temu wyszła nowa wersja 7.0.9, rechaptcha lamie jak orzech ( jeszcze lepiej jak wcześniej), i automatycznie zakłada konta e-mail u wielkiego brata :) nic lepszego mocodawcy nie potrafią wymyślić ? bo jak to jest, młody chłopak z "zacofanego kraju" ( sporo tak myśli) i ogromna korporacja nie potrafi zrobić captcha co by byłą skuteczna? Ja nie ukrywam ze między innymi na SEO zarabiam sobie na beleczkę z masłem ale mam swoje zasady miendzy innymi nie sprzedaje blasty i tak dalej, a ty podpieprzasz ludzi tak po-prostu bo masz taka naturę :D ? czy robisz to żeby sprzedawać swoją usługę z cytatu wyżej?

Wracając do regionalek, niema co płakać jak widać domeny sami wracają :D , ale jeśli ktoś robi zaplecza na samych regionalkach to sam sobie jest winien

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności