Skocz do zawartości

Opatentowanie "pomysłu"

Adis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy mieliście jakąś styczność z urzędem patentowym? Mam "pomysł" na portal, który chciałbym wpierw opatentować. Chcę dzięki temu uniknąć "przywłaszczenia" pomysłu. Czy opatentowanie jest płatne i w tym przypadku możliwe do realizacji?

Jestem również ciekawy ile trwa cała procedura. Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

:hi:Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka. ~ Samuel Butle. Zerknij na: Wyszczekany.pl :hi:

nie sądzę żeby to dało się opatentować, ale za to polecam, w nowym numerze proseeda jest ciekawy art, który, myślę że może Ci pomóc ;)

A dla leniwych: sprzątanie białystok ;]

A dla relaksu możesz zapalić kadzidełka

faceplus_banner_234x60_black.png Punkty FanCop od 3pln / 1k

SPRZEDAM: Volvo S40 1.9D, 2002; 220k przebiegu. Lokalizacja: Białystok; Tel 724-148-596

Czy mieliście jakąś styczność z urzędem patentowym? Mam "pomysł" na portal, który chciałbym wpierw opatentować.
Człowieku! :)

Przyznając się do tego ze masz jedynie pomysł i chcesz go zastrzec, opatentować, zakazać kopiowania itd odrazu skazujesz się na porażkę i na to że nikt Cie poważnie nie traktuję..

Takie są właśnie zawsze zamiary marzycieli którzy myślą że mają genialny pomysł i szukają pomysłu jak tu w prosty sposób się na nim dorobić - albo opatentować, albo bez jakiejkolwiek realizacji szukać frajerów którzy chcą wyłożyć kasę itd.. To są jakieś mrzonki!

Tutaj na forum każdy ma tysiące pomysłów, część pewnie jeszcze lepsze od Twojego portalu. Niewielki procent ludzi (stawiam że jakieś 10% )zamierza zrealizować ten pomysł i podejmuje jakieś kroki w tym kierunku (chociażby kupuje domenę), następnie 90% poddaje się i rezygnuje po krótkim czasie z wszelkiej pracy. Z pozostałych 10% którzy wytrwali i doprowadzili pomysł do końca może jeden na dwudziestu odniesie jakiś sukces z tym startupem..

Ps. W Internecie kopiowanie pomysłów jest na porządku dziennym. Jeśli nie potrafisz zrealizować dobrze produktu to gdy masz dobry pomysł zostanie on skopiowany po miesiącu czy dwóch działalności... Zobacz sobie ile jest kopii takiego Groupona..Lekko wypłynął na powierzchnie a już znalazły się wyspecjalizowane teamy które dosłownie kopiowały model biznesowy 1:1. Jak masz dobry pomysł to po prostu musisz być na to przygotowany.

pozycjonuj.png

@mb

Nie zrozumiałeś do końca, ja chciałem jedynie zabezpieczyć się przed wykonawcami ;-).

Np. wystawiając ofertę muszę napisać wytyczne. Nie mam pewności, że nikt nie ubiegnie mnie w realizacji.

Zgadzam się, każdy ma swoje pomysły. Nie jestem żadnym wynalazcą (haha!), chciałem jedynie wiedzieć czy istnieje taka możliwość. Nic więcej.

Pozdrawiam ;-)

:hi:Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka. ~ Samuel Butle. Zerknij na: Wyszczekany.pl :hi:

przed wykonawcami można się zabezpieczyć:) Ogólnie to powodzenia w realizacji, bo od pomysłu do realizacji droga daleka :P

Szablony do zennopostera - ZenBLOG, ZenSocialBot, ZenOgłoszenia, Szeptacz, ZenFles, ZenReview, szablony do poczty i inne). Tylko profile VIP proszę zamawiać przez priv lub email

Dokładnie, pomysłu nie opatentujesz po za tym jak bedziesz komus zlecal podpiszcie lojalke na wysoka kwote ze jak cos wycieknie...

Taka mała dygresja, jak ktos kto wspiera Jego Królweską Mość chce korzystac z patentow ...

Kody -25% na hosting w biznes-host.pl

@mcmagik ~ maszyna jest tak głupia, jak jej użytkownik

Przed wykonawcami to sie mozesz tylko teortetycznie zabezpieczyc. Np. zlecisz komus portal o pilce noznej i z nim podpiszesz lojalke, a on uzna, ze to jest super pomysl i powie swojemu kumplowi, ze razem to uruchomia ale wszystko idzie na kumpla i jak cos to kumpel to sam wymyslil.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Taka mała dygresja, jak ktos kto wspiera Jego Królweską Mość chce korzystac z patentow ...

Chodzi Ci o prawa wolnego rynku? To jest właśnie forma konkurencji, chcę być pierwszy.

To tak jakbyś zarzucił sprzedawcy, że jako pierwszy chce na rynek wprowadzić czekoladę importowaną z USA

i chce lojalności od osób wykonujących transport (podpisuje lojalkę).

Nie popadajmy w paranoję. Jeszcze nie zrealizowaliśmy tego pomysłu, nie wiemy czy faktycznie jest on taki genialny a już się obawiamy że ktoś nam to ukradnie :) Nawet jak podpiszesz NDA to tak jak mówiłem - jeśli pomysł jest świetny to po 2 miesiącach i tak pojawią się pierwsze kopie. Być może twórcy strony demotywatory.pl mieli podpisane NDA z wykonawcą ale co z tego jak po chwili pojawiły się klony typu kwejk.pl ? Dziś mamy dziesiątki podobnych serwisów i żadne NDA Cie przed tym nie uchroni :P

Z kopiowaniem pomysłu walczy się na poziomie opracowania dobrego produktu / technologi / obsługi klienta i innych tego typu a nie patentami :) Sam pomysł jest na prawdę nie wiele wart - co więcej jestem prawie przekonany że jeśli chcesz odnieść sukces to Twój pomysł będzie się zmieniał w czasie (nawet jeszcze przed premiera serwisu).

pozycjonuj.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności