Skocz do zawartości

Kilka pytań początkującego do doświadczonych kolegów

pibi84

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jaki wpływ na seo będzie miała zmiana budowy strony:

- mała korekta całego kodu strony ( słowa kluczowe, tytuł, tag description, treść)

- dodatnie kilku podstron w html - mam stronę główną we flashu i 2 podstrony w html do niej. Problem w tym że chce zmienic adres tych podstron z domena/katalog/podstrona.html na domena/postrona.html i dodać jeszcze kilka podstron w html na tej zasadzie bo główną mam we flasu. Jak to będzie z indeksacją tych podston i co google zrobi gdy nie znajdzie juz zaindeksowanych w starej wersji (domena/katalog/podstrona.htm)?

2. Jakie tytuły dawać w katalogach, czy to mają być pojedyncze frazy, kilka fraz po przecinku czy jakieś logiczne połączenie kilku fraz?

Przykładowo dla mocnego platnego katalogu np wp.pl czy warto tracic tam jedną frazę czy zastosować powyższe warianty ( pozycjonuje kilkanaście fraz)?

3. Czy jeśli wpisze w google adres jakieś mojego wpisu w katalogu i odnajdzie go to znaczy że już jest zaindeksowany -podlinkowany?

4. Czy ilość kilu linków wewnętrznych na kazdej podstronie (czyli razem koło 30 linków z pożądanymi frazami o mojej domeny) zaszkodzi?

Z góry dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam

1. Zmiana budowy strony ma zawsze wpływ na jej pozycję. Wszystko zależy od tego, czy się to zrobi dobrze, czy źle.

2. Tytuły dawać powiązane z główną frazą np. opony, opony katowice, opony kraków, zimowe opony kraków itd.

3. tak, jeżeli odnajdziesz go w G, to znaczy, że wpis siedzi w indeksie.

4. Linkowanie wewnętrzne to bardzo ważna sprawa. Im więcej tematycznego linkowania wewnętrznego (z głowa), tym lepiej.

seowyszbanner.gif

Dziekować soprano :)

Mógłbyś rozwinąć odpowiedź dla pkt 1 i 2:

1. Jak wpłynie zmiana adresów podstron i czy będę musiał długo czekać na ich zaindeksowanie?

2. Przykład fraz:zespół muzyczny Poznań, zespół na wesele Poznań, zespół muzyczny Bydgoszcz, zespół na wesele Bydgoszcz

Czy nie lepiej będzie dla tych fraz robić wpisy w najlepszych katalogach o tytule: "zespół muzyczny na wesele Poznań, Bydgoszcz"?

Co do indeksowania, to jeśli popingujesz stronę to powinno ją zindeksować dosyć szybko. W narzędziach google możesz zgłosić też mapę strony, to przyspieszy indeksację.

Przy budowie tytułów i opisów (w kodzie strony) od razu pamiętaj, żeby starać się je urozmaicać, a nie wszędzie dawać takie same. Na mało konkurencyjne frazy szybko zobaczysz efekty ;)

Jam jest Zbygniew.

1. Jeżeli dana podstrona jest już zaindeksowana w G, to na efekty zmiany adresu podstrony nie będziesz musiał czekać długo. Ważne jest to, abyś zrobił przekierowanie ze starego adresu podstrony na nowy. Jeżeli chodzi o wpływ tej metody na wyniki w G, to już kwestia tego, jak dobrze przeprowadzisz optymalizację na swojej stronie. Dodatkowo zależy to od trudności danej frazy.

2. To zależy co chcesz osiągnąć. Musisz sobie to dobrze przemyśleć. Najprościej mówiąc chodzi o to, aby z katalogów linkować takim anchorem, który zawiera tekst najczęściej wpisywany przez ludzi w wyszukiwarce. Jeżeli więc chcesz podbić swoją pozycję na hasło "zespół na wesele Poznań", to linkujesz na taką właśnie frazę. Sam musisz sobie dobrać odpowiedni pakiet słów do linkowania.

seowyszbanner.gif

1. Jak wpłynie zmiana adresów podstron i czy będę musiał długo czekać na ich zaindeksowanie?

niestety bez szklanej kuli ciężko jest odpowiedzieć na tak postawione pytanie.

jak napisał soprano: jak już zmieniasz, to zmień na poprawne: przede wszystkim tytuły, następnie adresację (mniej ważne, ale pomocne) i anchory linków pomiędzy podstronami na serwisie (poprawne linkowanie wewnętrzne). W przypadku czasu indeksacji: wszystko zależy co z tym dalej zrobisz: czy będziesz czekał na łaskawość googla - wtedy od "chwilki" do "nigdy" - czy będziesz działał poprawnie w tym temacie: pingowanie (chociaż znacznie spadła efektywność), osobiście dawno już nie robiłem zgłoszeń map w narzędziach googla, więc się nie wypowiem ;), za to można podlinkować mapę albo wykorzystać do indeksacji kanały rss - czyli też podlinkować.

Czy nie lepiej będzie dla tych fraz robić wpisy w najlepszych katalogach o tytule: "zespół muzyczny na wesele Poznań, Bydgoszcz"?

wszystko zależy od techniki linkowania, jaką przyjmujesz, ale osobiście tytuł zrobiłbym 'tytuł' w taki sposób:

{Zespół muzyczny|Muzycy weselni} {na wesele| } {Poznań|Bydgoszcz} albo coś podobnego.

dymna.jpg

Dzięki koledzy.

Jeszcze jedno pytanie odnośnie katalogów.

Co jest najważniejsze przy wyborze katalogu ( proszę wypisać w kolejności od najważniejszych):

1. Page rank

2. Alexa traffic

3. Liczba zaindeksowanych wpisów w google/yahoo

i gdzie znajde stronę która obliczy mi prawidłowy pr i alexa rank dla kilu adresów - chodzi mi o multi page rank. Wczoraj przetestowałem z 50 storn ale najczesciej nie podawaly pr , zdarzało się ze podawały pr ale nie było alexa rank?

Kurcze cały czas się waham co do techniki linkowania. Chodzi mi o te tytuły w katalogach czy na jedną frazę czy na kilka.

Mam kilkanaście fraz do pozycjonowania. Są one kombinacją 3 różnych fraz dwuwyrazowych + miasto (3 frazy 2-wyrazowe x 6 miast = 18 fraz)

W takim przypadku będzie lepiej robić wpisy na kilka fraz czy na pojedyncze?

Ja do tej pory robiłem tak:

fraza 2-wyrazowa + kilka miast :

Zespół weselny Poznań, Bydgoszcz, Piła, Wągrowiec

następny

Zespół muzyczny na wesele Bydgoszcz, Poznań, Piła, Wągrowiec itd

System ten się super sprawdził bo większość fraz mam w top10 ale dąże do top5. Czy kontynuować tą metodę czy coś zmienic?

Kurcze cały czas się waham co do techniki linkowania. Chodzi mi o te tytuły w katalogach czy na jedną frazę czy na kilka.

Mam kilkanaście fraz do pozycjonowania. Są one kombinacją 3 różnych fraz dwuwyrazowych + miasto (3 frazy 2-wyrazowe x 6 miast = 18 fraz)

W takim przypadku będzie lepiej robić wpisy na kilka fraz czy na pojedyncze?

Ja do tej pory robiłem tak:

fraza 2-wyrazowa + kilka miast :

Zespół weselny Poznań, Bydgoszcz, Piła, Wągrowiec

następny

Zespół muzyczny na wesele Bydgoszcz, Poznań, Piła, Wągrowiec itd

System ten się super sprawdził bo większość fraz mam w top10 ale dąże do top5. Czy kontynuować tą metodę czy coś zmienic?

W taki sposób jak dodawałeś do katalogów to zdobywałeś linka o takim anchorze czyli pozycjonowałeś się tak na prawdę na długi ogon. Moim zdaniem to trochę nie przydatne. Do dobrych katalogów dodał bym wpis o tytule "Zespół weselny Poznań" kolejny tytuł "Zespół weselny Piła" , polecam katalogi z grupy kulfiego jeden multikod upoważnia Cię do dodania strony do 130 katalogów mocnych katalogów. Obecnie jest dużo katalogów które korzystają z multikodów, trzeba tylko trochę poszukać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności